Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Hogyan válasszunk kést a konyhába?

Melyik kés milyen célra a legmegfelelőbb.

Melyik kés mire való? Útmutató az ideális kés megtalálásához

A Pauza kínálatában többféle márka többféle kését találhatod meg. Ezzel a bejegyzéssel szeretnénk segíteni a választásban: összefoglaljuk, melyik kés milyen célra a legmegfelelőbb.

Megfigyeltétek már, hogy amikor például a vöröshagyma nem elég éles késsel van felaprítva, sokkal jobban könnyezik tőle a szem? A minőségi felszerelésekbe való befektetés mindig megtérül. Nincs ez máshogy a késekkel sem. Egy jó késsel a főzés kevesebb erőfeszítéssel, nagyobb élménnyel és látványosabb eredménnyel jár. Persze a minőség csak az egyik szempont.
Amikor kést választunk, nemcsak az anyagára, hanem a formájára, méretére és felhasználási céljára is érdemes figyelni. Nem minden kés való minden feladatra, és ez akkor válik igazán érezhetővé, ha egyszer kipróbálunk egy jól megválasztott, kifejezetten adott célra tervezett darabot. A bőség zavarában persze könnyű eltévedni, ezért ebben az írásban szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hogy melyik kés mire való. 

A négy legalapvetőbb kés, ami nem hiányozhat egyetlen konyhából sem

A séfkés mindenki konyhájában elengedhetetlen, ez ugyanis a jolly joker, az európai konyha mindenes kése. Szinte minden alapvető konyhai feladatot képes ellátni, alkalmas aprításhoz, szeleteléshez, vágáshoz, daraboláshoz. Legyen szó gyümölcsökről, zöldségekről, húsokról vagy fűszernövényekről. 

A következő lényeges eszköz a hámozókés, amit “uzsonnázó kiskésként” is ismerhetünk. Ez egy olyan kisebb méretű darab, amely ideális zöldségek és gyümölcsök hámozásához, szeleteléséhez, illetve kisebb vágási feladatokhoz, például magok eltávolításához. 

Azokhoz a feladatokhoz, amelyekhez túl nagy a séfkés, illetve túl kicsi a hámozókés, az általános konyhai kések lesznek a megfelelőek. Ezek is nagyon univerzálisak, sokféle funkciót el tudnak látni. A kenyérvágó pedig szintén egy olyan típus, ami nem hiányozhat a fiókból, hiszen nemcsak kenyérhez, hanem péksüteményekhez, omlós tésztafélékhez is használható. Azaz mindenhez, aminek kemény a kérge és puha a belseje.

Pallares Solsona általános konyhai kés, szénacél pengével

Húsokhoz és halakhoz

Aki készít otthon halat, annak elengedhetetlen lesz a filézőkés, ami a halak előkészítésénél játszik fontos szerepet. Hosszú, vékony és rugalmas a pengéje, ami hatékony segítség a hús szálkákról való leválasztásához. 

A húsok kicsontozásához valamivel vastagabb pengéjű csontozókés az ideális, amivel el lehet távolítani az inakat, a zsíros részeket és a bőrt is. Ha nincs otthon filéző, de hal kerül a konyhapultra, akkor sem kell megijedni. A csontozókés segítségével is meg lehet oldani a hal filézését. 

A hússzeletelő késsel finom és egyenletes szeleteket lehet vágni a húsokból, halakból, zöldségekből. Nemcsak a színhússal, hanem kisebb méretű csontokkal és a porcokkal is megbirkózik. A tököt, keményebb zöldségeket, illetve csontokat is feldarabol a húsvágó bárd. A japán konyha mindenes kése pedig a santoku, amellyel húst, halat és zöldséget szeletelnek, aprítanak és kockáznak. 

 

Még 3 fontos eszköz

Az előkészítés mellett az étkezéshez is használunk különféle típusokat.

Étkezéshez használatos a steakkés, ami a normál asztali késekhez képest fogazott, így pizza, steak, rántott hús és sült hús szeletelésére alkalmazhatod elsősorban. A reggeliző késsel pedig még álmosan is könnyedén meg lehet kenni a kenyeret vajjal. 

A konyhai ollóval felbonthatod a csomagolásokat, fűszernövényeket apríthatsz, zöldségeket, vagy akár szárnyashúsokat darabolhatsz. 


Melyik késsel kezdjem? Milyen sorrendben érdemes haladni

Sokszor sokan kérdezitek, melyikkel érdemes kezdeni.

Érdemes egy séfkéssel kezdeni, amely az egyik legsokoldalúbb eszköz, hiszen szinte minden alapvető konyhai feladathoz használható. Nem csak húsokhoz, de keményebb zöldségek, gyümölcsök (pl. tök, dinnye, karalábé) feldolgozásához. 
Következő lépésként jó választás a hámozókés és egy univerzális konyhai kés, amelyekkel kisebb feladatokat végezhetünk, például hámozást és szeletelést.
A megfelelő általános konyhai kés és a kenyérvágó kés később után szoktuk javasolni a specialistákat. Úgy mint a halak és húsok előkészítéséhez szükséges filéző- és csontozókést vagy sonkaszeletelő kést.
A konyhabárd, ami további segítséget nyújt a húsok, keményebb zöldségek feldolgozásához, a gyűjtemény következő praktikus része lehet.
Végezetül pedig a a többfunkciós santoku kés következik és a készletből nem maradhat el az étkezési felhasználású asztali étkező kés és a konyhai olló sem. 

A bejegyzésben említett késeinket megtalálod itt a webshopban vagy üzletükben a Vitkovics utca 7.szám alatt, ahol vásárlás előtt személyesen is kézbe veheted mindegyiket, de ha kérdésed van, keress minket bátran! Évi és Zoli