Pauza tanácsa
A METSZŐOLLÓ JAVASOLT TISZTÍTÁSA ÉS KARBANTARTÁSA:
- A szénacél penge idővel patinálódni fog. Azért, hogy elkerüld a felületi rozsdásodást, érdemes minden használat után szárazra és tisztára törölni.
- Évente egyszer, a tél beállta előtt érdemes beolajozni a pengét.
- Ne áztasd vízben, és soha ne tedd mosogatógépbe.
- Rozsdaréteg tűnik fel rajta, ami zavar? Tisztítsd meg valamilyen csiszolóanyaggal (pl. smirglipapír), aztán kend be olajjal, így megelőzve az újbóli rozsdásodást.
KÉSZÍTŐRŐL
A Pallarès család az egyik legfontosabb késmester családok egyike Spanyolországban, és hírnevüket az évek során a magas minőségű kések és a hagyományos gyártási módszerek megőrzésével szerezték meg. Tevékenységüket Catalóniában, Spanyolországban végzik, ahol a késkészítés hagyománya egészen a 16. századig nyúlik vissza. A műhelyük Solsona városában található, ahol az első generáció 1917-ben kezdte el a kések készítését. Ma ők az utolsó fennmaradt késkészítő műhely a régióban, ahol korábban számos hasonló vállalkozás működött. A vállalkozás ma is a Pallarès család tulajdonában van, és a konyhai kések, ollók és más eszközök nagy részét továbbra is többnyire kézzel készítik. David Pallares csapata jelenleg 15 főből áll, és az adminisztratív feladatok mellett ő maga is személyesen részt vesz a kézműves készítésben, megosztva idejét az adminisztráció és a mesterség között.