Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

Tisztítószerek házilag

Évi
2019. 07. 10. 11:44:38

Fél éve annak, hogy elhatároztam meglépjük a lépést: környezetbarát tisztítószerekre váltunk. Azóta próbáljuk elhasználni a már felhalmozott készletet a sok műanyag flakonos, káros kemikáliával teli tisztítószerből. A biológiailag lebomló opciók megtalálásán túl még egy célunk volt: egyszerűsítés. Egész kis gyűjteményünk volt ugyanis: zsíroldó a sütőre, tisztító a csapra, többféle szer a padlóra, külön a parkettára, csempére és a márványra, 3 féle ablaktisztító, hypok és még sorolhatnám. A szűrt vízre és textilzsákokra történő váltás után a tisztítószerek újragondolása volt a következő nagy lépésünk egy átgondoltabb, kevesebb szemetet termelő háztartás felé.

Mindig rájövök, hogy egy-egy ilyen lépés nem csak a környezetnek jobb, hanem egyúttal egyfajta egyszerűsítést is jelent az életünkben. Az otthoni zsúfoltság minimalizálásával ugyanis csökken az állandó elfoglaltság érzésünk, ettől pedig még jobban eső érzés ez az egész folyamat. Jelen esetben a közel 18 fős takarítószer gárdánkat egyszerűsítettük le 3 darabosra. 

Kíváncsi vagy, nálunk mi az a 3 alap takarítási recept, amikkel egyszerűsíteni tudtunk, környezetbarátok és nem utolsó sorban hatékonyak is vagyunk? Mutatom:

barna üveg spriccelővel

Citromsavas spray

Vízkőtelenítéshez használom, főleg fürdőben. Elsősorban csempéhez, zuhanykabinhoz, zuhanyrózsához. Spriccelős barna üvegben készítem, amiben 0,5 liter vízhez adtam 2 evőkanél citromsavat. 

Ecetes víz

Az összetevők aránya: 1/3 ecet, 2/3 víz. Főleg fürdőben, csaptelep kifényesítésére és vízkőtelenítésére, ablak és tükörpucoláshoz használtam. Ha fertőtlenítő hatást szeretnénk hozzáadni, akkor teafa vagy eukaliptusz olajat kell hozzá csepegtetni, így wc takarításra is használhatom.


tisztítószerek házilag

Fekete szappan spray

Sem az ecet, sem a citromsav nem jó a fa felületekre, vagy más természetes felületekre, pl. márványra, bőr ülőgarnitúrára. Hosszú távon kimarja azt, ráadásul egyiknek sem jó a zsíroldó hatása. Ezekre az esetekre használom a fekete szappant, mégpedig úgy, hogy ebből is sprayt készítek egy fél literes szórófejes barna üvegben. 2 evőkanél fekete szappan koncentrátumot oldok fel 5 dl langyos vízben. Ez az egyik legsokaldalúbb, 100%-ban természetes és lebomló tisztítószer. Én a leggyakrabban zsíroldásra használom, főleg a konyhában. Sütőre, főzőlapra, mosogatóra, konyhapultra. 


fekete szappan koncentrátum Marius Fabre Pauza

A fekete szappan sprayt egyébként van, hogy mosogatásnál is bevetem. Alapjában ugyanis Marseille kockaszappannal mosogatok, viszont ha nagyon olajos felületet kell elmosnom, rásegítek a szappan zsíroldó hatására úgy, hogy a felületre szórok egy keveset ebből a fekete szappan keverékből

mosogató rongy

Hogyan mostam a padlót és a parkettát? Egy vödör - 3-4liter meleg vízhez - 1 csapott evőkanál fekete szappant tettem. 

Ebből a három szerből a lakás egész takarítását meg tudjuk jelenleg oldani. Semmi szennyező nem kerül bele a vízhálózatba, nem káros az egészségre, ami főleg akkor előnyös, ha kisgyerek is van otthon, aki kúszik mászik a felületeken. Zsúfolt menetrendű szülőként, digitális korba született gyerekekkel egyébként azt látom, hogy minden olyan közös program felértékelődik, amiben nincsen jelen a kijelző és az interent. Megkockáztatom miért ne lehetne akár egy közös takarítás is egy ilyen program. Ilyenkor bizony nem árt, ha kis segítőinkkel együtt használt takarítószerek egészségre ártalmatlanok. 

WC tisztító bombákat fogok még a héten készíteni, amivel végre kiváltom a műanyag tartályos géleket, illetve a mosószer és öblítőszerek lecserélése is már folyamatban van. De majd erről is mesélek.

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és Pauza hírekről! Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Xxx, Évi
www.pauza.hu

Blog cikk megosztás

Kategóriák Pauza termékek
blog comments powered by Disqus