Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Tisztítószerek házilag

Elhatároztam meglépjük: környezet- és egészségbarát tisztítószerekre váltunk. A biológiailag lebomló és egészségre ártalmatlan opciók megtalálásán túl egy célunk volt még: egyszerűsítés. 

 

Kíváncsi vagy, nálunk mi az a 3 alap tisztítószer recept, amikkel egyszerűsíteni tudtunk, környezetbarátok és hatékonyak is vagyunk?

Egész kis gyűjteményünk volt a sok műanyag flakonos, káros kemikáliával teli tisztítószerből: zsíroldó a sütőre, tisztító a csapra, többféle szer a padlóra, külön a parkettára, csempére és a márványra, ablaktisztító, 3 féle felülettisztító, hypok és még sorolhatnám. A tisztítószerek újragondolása volt a következő nagy lépésünk egy átgondoltabb, kevesebb szemetet termelő háztartás felé. 

Mindig rájövök, hogy egy-egy ilyen lépés nem csak a környezetnek jobb, hanem egyúttal egyfajta egyszerűsítést is jelent az életünkben. Az otthoni zsúfoltság minimalizálásával ugyanis csökken az állandó elfoglaltság érzésünk, ettől pedig még jobban eső érzés ez az egész folyamat. Jelen esetben a közel 18 fős takarítószer gárdánkat egyszerűsítettük le pár darabosra. 

 

Citromsavas spray

Vízkőtelenítéshez használom, főleg fürdőben. Elsősorban fürdőkádhoz, csempéhez, zuhanykabinhoz, zuhanyrózsához. Átlátszó 500ml-es üvegben készítem, amiben 0,5 liter vízhez adtam 2 evőkanál citromsavat.
 

Ecetes víz

Az összetevők aránya: 1/3 ecet, 2/3 víz. Kirakat, ablak és tükörpucoláshoz használom, de a ruhaöblítőm is ecet mosásnál. 

tisztítószerek házilag

 

fekete szappan koncentrátum Marius Fabre Pauza

Fekete szappan spray

Sem az ecet, sem a citromsav nem jó a fa felületekre, vagy más természetes felületekre, pl. márványra, bőrre, cementlapra, parkettára. Hosszú távon kimarja azt, ráadásul egyiknek sem jó a zsíroldó hatása. Ezekre az esetekre használom a fekete szappant, mégpedig úgy, hogy ebből is sprayt készítek egy fél literes szórófejes barna üvegben. 1 evőkanál fekete szappan koncentrátumot oldok fel 5 dl forró vízben. Én a leggyakrabban zsíroldásra használom, főleg a konyhában: sütőre, főzőlapra, mosogatóra, konyhapultra, hűtőtisztításra, de ez a segítségem bútorápolásban és cipőtisztításnál. Ez az egyik legsokoldalúbb, 100%-ban természetes és lebomló tisztítószer.

 

 

A fekete szappant egyébként van, hogy mosogatásnál is bevetem. Alapjában ugyanis Marseille kockaszappannal mosogatok, viszont ha nagyon olajos felületet kell elmosnom, rásegítek a szappan zsíroldó hatására úgy, hogy teszek a kefére a fekete szappan pasztából vagy a hígított változattal beszórom a felületet. 

Hogyan mosom fel a padlót és a parkettát?
Egy vödör - 3-4liter meleg vízhez - 2 evőkanál fekete szappant teszek. 

További felhasználási területeiről ebben a bejegyzésben olvashatsz: A sokoldalú fekete szappan - mi mindenre használd?

Ebből a három szerből a lakás egész takarítását meg tudjuk jelenleg oldani. Semmi szennyező nem kerül bele a vízhálózatba, nem káros az egészségre, ami főleg akkor előnyös, ha kisgyerek is van otthon, aki kúszik mászik a felületeken. Zsúfolt menetrendű szülőként, digitális korba született gyerekekkel egyébként azt látom, hogy minden olyan közös program felértékelődik, amiben nincsen jelen a kijelző és az internet. Megkockáztatom miért ne lehetne akár egy közös takarítás is egy ilyen program. Ilyenkor bizony nem árt, ha kis segítőinkkel együtt használt takarítószerek egészségre ártalmatlanok. 

Végezetül szeretném veletek megosztani legfontosabb inspirációs forrásomat a témában: Zsebibogyó.
Az alábbi videójából merítettem az első lépések megtétele előtt nagyon sokat: Tisztítószerek házilag. A fekete szappannal kapcsolatos tapasztalatait is ebben osztja meg. 

A Pauza kínálatában megtalálsz mindent, ami a fenti tisztítószerek elkészítéséhez szükséged lenne. Citromsavat, tisztítószeres üvegeket, fehér ecetet és fekete szappant. Utóbbiból 3 féle kiszerelés közül választhatsz: 1l, 5l és 20 literes változat.
Ezeken túl nagy választékban találsz még nálunk egyéb Marius Fabre termékeket.
Ha pedig személyesen látogatnál el hozzánk, várunk üzletünkben: 1052, Budapest Vitkovics utca 7.

környezetbarát tisztító és takarítószerek
Marius Fabre black soap
Marius Fabre