Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

A sokoldalú fekete szappan - mi mindenre használd?

Évi
2020. 04. 28. 19:46:36

Egy előző bejegyzésben összeszedtem mi az a három környezetbarát, házilag könnyen elkészíthető tisztítószer, amivel egyszerűsíthető és környezetbaráttá alakítható a takarítás. Ezúttal azt szedtem nektek össze, hogy ebből a hármas gárdából a fekete szappant mi mindenre tudjátok még használni a már sokat emlegetett zsíroldó, felmosó és felülettisztításon kívül. Nagyjából 1 éve használjuk a fekete szappant, sok tapasztalat gyűlt már össze ez idő alatt, míg másokat Tőletek ismerünk. Ezeket osztjuk most meg veletek a mai bejegyzésben.
fekete szappan marius fabre

Először is nézzük, mi is az a fekete szappan: Magas koncentrációjú, olívaolaj alapú sűrű tisztítószer koncentrátum, paszta. Egyik legnagyobb előnye, hogy tucatnyi háztartási tisztítószert helyettesíthet. De nem csak hatékony, hanem környezetbarát is, mivel 100%-ban természetes és lebomló összetevőket tartalmaz. Az alapja nagyon hasonló a Marseille szappanéhoz, annyi különbséggel, hogy a fekete szappanhoz 'potassiumot' káliumot adnak, míg a Marseille szappanhoz 'szódát' a készítés bizonyos fázisában.

Mielőtt belevágnék ebbe a bizonyos listámba, egy valamit tisztázni kell: a fekete szappan 2 féle formájában használható és kapható. 1) Sűrű koncentrátum, paszta és 2) hígított, folyékony változat. Melyik esetben melyiket kell használni? A saját tapasztalatom az, hogy az esetek többségében elegendő a hígított változat. Ezt saját magatok is könnyedén elkészíthetitek a koncentrátumból: 500ml meleg vízhez 1, max 2 evőkanál fekete szappan koncentrátumot adtok, egy praktikus spriccelő fejes flakonba öntitek, felrázzátok és kész is. Magát a koncentrátumot én két esetben használom, ezekről részletesen mesélek a lenti listában. Most pedig íme ez a sokat emlegetett lista: 

fekete szappan marius fabre

Padló, csempe és fürdőkád

Gazdag olívaolaj tartalmának köszönhetően a fekete szappan tisztítja és alaposan ápolja az összes fajtájú padlót (csempe, terrakotta, kerámia, laminált, márvány, fa stb.). Használati utasítás felmosáshoz: tegyél 2 evőkanálnyi fekete szappant 4-5 liter meleg vízbe. Felmosás és lemosás után nem kell leöblíteni. Tudtad? A fekete szappannal tisztított padló nem csak környezet-, de egészségbarát padlót is jelent. Nem tartalmaz ugyanis semmilyen vegyi anyagot, tehát egyáltalán nem kell aggódnod a kúszó mászó kisgyermekek vagy háziállatok miatt. Tippünk: ha nagyon vízköves felületet (csempét, kádat) mosol, próbáld ki a fekete szappanhoz és citromsavat elegyét. Fél liter melegvízben oldj fel 1 evőkanál fekete szappan koncentrátumot és 1 evőkanál citromsavat. Érdemes tesztelned a két szert együtt, mert a tapasztalatom szerint együtt még hatékonyabbak vízkőoldásra, mint külön-külön. Én személy szerint ezt az elegyet használod fürdőszoba csempe és fürdőkád tisztítására.

Munkalapok, sütő, főzőlapok ...zsíroldás

A fekete szappan engem személy szerint a zsíroldó hatásával nyűgözött le leginkább. Tisztítja és eltávolítja a ráégett és zsíros ételmaradékokat a tűzhelyekről, főzőlapokról, elszívókról, sütőkről, munkalapokról, mosogatókról stb. Használati utasítás: Fújd be a kezelni kívánt felületet a hígított fekete szappan folyadékkal, amit úgy tudsz elkészíteni, ha 500ml meleg vízhez, 1 (de inkább 2) evőkanál fekete szappan koncentrátumot adsz. Dörzsöld át, majd töröld át egy ronggyal. Tippünk: A nagyon ráégett, makacs zsíros szennyeződéseknél vigyél fel az ujjaddal vékonyan a szennyeződésre magából a tömény pasztából és hagyd hatni pár óráig, akár egy éjszakára. A vörösréz dörzsi egyébként nagyon hatékony segítője a fekete szappannak. Ketten együtt igazi világbajnokok a sütő, gáztűzhely, és mosogató tisztításában.       

Hűtő

A fekete szappannal tisztíthatsz és fagyasztót. Használati utasítás: Ehhez használd a hígított változatot, vagyis hígíts fel 1-2 evőkanál olívaolaj fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonba, és szöszmentes ruhával tisztítsuk meg a felületet. Nem kell öblíteni. 

Mosogatás

Az olívaolaj alapú fekete szappan tisztítja és zsírtalanítja a serpenyőket és a sütőket ... épp ezért van, hogy mosogatásnál is bevetem. Alapjában ugyanis Marseille kockaszappannal mosogatunk, viszont ha nagyon olajos felületet kell elmosni, vagy épp a mosogatás végén a mosogató tálcát, rásegítek a szappan zsíroldó hatására. Ezt úgy teszem, hogy nyomok egy keveset a fekete szappanból a mosogató kefémre, vagy épp a vörösréz dörzsimre, ha sütőről vagy tepsiről van szó. Tipp: erre a célra tapasztalatom szerint az a legjobb, ha egy pici pumpás üvegben 1:1 arányban hígítasz fekete szappant és alkalomadtán ebből nyomsz a szivacsodra, kefédre vagy dörzsidre. Dörzsöld át, majd öblítse le forró vízzel. Tudtad? Sok cserkész a fekete szappan hazájában csak és kizárólag fekete szappannal mosogat. Mivel a környezetre teljesen ártalmatlan, így a természetben is bátran használható.

Asztalterítők, szalvéták, konyharuhák, stb....folteltávolító

Textilfelületek folteltávolítójaként is használható a fekete szappan koncentrátum. A mosásnál a mosóporhoz adva, vagy mosás előtti előkezelésként a foltot bekenve. Használati utasítás: mosás előtt kend be fekete szappan koncentrátummal a foltot. Hagyd rajta 15 percig, majd indulhat a gépi mosás. Tipp: makacs foltok esetén akár napokig is érdemes a folton hagyni a szappant. Vigyázat: Az olívaolaj fekete szappan sötét színe enyhe nyomot hagyhat a fehér vagy nagyon világos textileken. Használat előtt érdemes a szövet egy kisebb részén tesztelni.              
átlátszó üveg tisztítószereknek

Réz és ezüst edények

A fekete szappannal tisztíthatsz és fényesíthetsz különféle réz-és ezüst felületeket. Edényeket, evőeszközt. Használati utasítás: Hígíts fel 3-4 evőkanál fekete szappan koncentrátumot egy tál meleg vízben. Hagyd ázni a tárgyakat 5-10 percig. Öblítsd le, majd szárítsd meg!          

Tető, pala, kaspó

Helyreállítja a tető, pala és agyagkaspók természetes megjelenését. Használati utasítás: Hígíts fel 2 evőkanál fekete szappant egy kis vödör meleg vízben. A tisztításhoz használj kefét. Nem kell öblíteni.            

Grillező, sütögetők

Tisztítja és zsírtalanítja a kültéri grilleket. Használati utasítás: Egy kis fekete szappan a súrolókefére, kefélt át vele és öblítsd le bő vízzel. Tipp: nyugodtan moshatod a kertben, akár a füvön, mivel a fekete szappan nem károsítja a növényeket, a földet és az élővilágot.        

Kandalló üvegek

Tisztítja és eltávolítja a kormot a kandalló üvegekről. Használati utasítás: Hígíts fel 1 evőkanál olívaolaj-fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonba, és szöszmentes ruhával tisztítsuk meg a felületet. Nem kell öblíteni. 

fekete szappan marius fabre

Bőr

Úgy is tekinthetsz a fekete szappanra, mint bútortisztítóra és bútorápolóra. Tisztítja és ápolja a bőrt és a fát. Használati utasítás: Hígíts fel 1 evőkanál olívaolaj-fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonban, és szöszmentes ruhával tisztítsuk meg a felületet. Nem kell öblíteni. 

Műanyag vagy bármilyen kerti bútor

A kerti bútorok tisztításához is használhatod a fekete szappant. Használati utasítás: Tegyél egy kis koncentrátumot egy szivacsra vagy kefére, habosítsd fel és öblítsd le!
 

Fekete szappannal a növényvédelemben

A fekete szappannal védheted a növényeidet (pl. rózsáidat) a kártevő rovarok, pl. a vörös és más atkák, ellen. Használati utasítás: Hígíts fel 5 evőkanál Marius Fabre fekete szappan koncentrátumot 1 liter meleg vízben. Hagyd lehűlni, majd permetezd le vele a fertőzött növényeket, ügyelve arra, hogy a levelek felső és alsó részét is lefedd vele. Fontos: permetezz reggel, jóval a forró, tűző nap előtt, vagy este. Különben a tűző nap ráégetheti a folyadékot a növény leveleibe és foltos lehet. Ha szükséges, ismételd meg néhány naponta. A kertben kiváló szövetségesed a fekete szappan. Az Európai Tanács 834/2007 rendeletének megfelel, így biogazdálkodásra alkalmas.

Fekete szappan a kertben és gyümölcsösökben

Egyszerű, környezetbarát védelem a kerti növényeidnek: a levéltetű, pajzstetű és bíbortetű ellen. Használati utasítás: Hígíts fel 5 evőkanál Marius Fabre fekete szappan koncentrátumot 1 liter meleg vízben. Hagyd lehűlni, majd permetezd le vele a fertőzött növényeket, ügyelve arra, hogy a levelek felső és alsó részét is lefedd vele. Fontos: permetezz reggel, jóval a forró, tűző nap előtt, vagy este. Különben a tűző nap ráégetheti a folyadékot a növény leveleibe és foltos lehet. Ha szükséges, ismételd meg néhány naponta.
barna üveg tisztíószereknek

Autók, motorkerékpárok, kerékpárok és hajók

A fekete szappan ragyogó eszköz autók, motorkerékpárok, hajók és kerékpárok tisztítására. Használati utasítás járművek külső tisztításához: tegyél 2 evőkanál fekete szappant 4-5 liter meleg vízhez. Mosd át vele az autót. Öblítés mindenképp kelleni fog. Tipp: Használhatod az autódban lévő bőr, vagy műanyag felületek, többek között a műszerfal tisztítására is. Használati utasítás autók belső felületeinek tisztításához: Hígíts fel 1 evőkanál olívaolaj-fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonban és máris nekiláthatsz a takarításnak. Hajókat is lehet tisztítani a fekete szappannal: hajófedélzeteket és a hajótesteket, legyen az fából, vagy műanyagból. Mivel a szappan folyó és tó barát, ezért nem árt a környezetnek. A használati utasítás itt is hasonló: 2 evőkanál fekete szappant hígíts fel egy vödör vízben. Súroláshoz használd általános súrolókeféinket. Ha végeztél öblítsd le.
 

Fekete szappan az állattartásban

A Marius Fabre fekete szappant sok európai bio állatfarm használja, pl tejet adó állatok tőgyének a tisztítására. Ha esetleg te kedves olvasó hasonló farmot üzemeltetsz, jó hírünk van. A fekete szappan az Európa Tanács n°834/2007 rendelete értelmében bátran használható bio állattartásban. Használati utasítás: egy vödörnyi meleg vízben oldj fel 2 evőkanál szappant és ronggyal törölgesd át az állat tisztítani kívánt testrészét. 

De nem csak "farmerek", hobbi kisállattartók is használhatják: bármilyen kisállatot, sőt lovat is lehet tisztítani a fekete szappannal. Úgy kell rá tekinteni, mint egy természetes samponra. Tisztít és fényt ad a sörénynek és bundának. Használati útmutató: Vizezd meg az állatod szőrét és tegyél rá némi fekete szappan pasztát. Dörzsöld át és alaposan öblítsd le! 

Ecsetek

A fekete szappan hosszabb élettartamot és finomabb szálakat eredményez az ecseteidnél. Az összes sörte puha és kellemes tapintású lesz. Használati utasítás: Hígíts fel egy kevés fekete szappant langyos vízben, és hagyd benne ázni az ecseteket.  

Végezetül még egy saját tapasztat. Van egy valami, amire nálam nem működött: ablaktisztítás. Arra az ecetes víznél nincs jobb és hatásosabb. 

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről! Megtalálsz minket Facebookon , Instagramon és Pinteresten is, ahol további inspiráló képet gyűjtöttünk össze nektek.
Xxx, Évi  

 

Blog cikk megosztás

Kategóriák Pauza termékek