Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Környezetbarát mosószer

Hoztunk pár egyszerű megoldást azoknak akik változtatni szeretnének.

Bőrünk nagyjából mindent felszív. Nem csak azt, amit magunkra kenünk, hanem azokat is, amelyek mosáskor a ruháinkra kerülnek, mint például a mosószer és az öblítő. A szintetikus parfümök, fehérítőszerek, foszfátok stb. mind-mind olyan összetevők, amelyek megtalálhatók a legtöbb üzletben vásárolt mosószerben, és mindegyikük meglehetősen mérgező ránk (allergiák, endokrin rendszert károsító anyagok, rákkeltő anyagok stb.), és a vizeinkre nézve. Hoztunk pár egyszerű megoldást azoknak, akik szeretnének ezen a téren változtatni.

Marius Fabre folteltávolító szappanja

Mivel tisztíthatóak a foltok?

Először is kezdjük a kevésbé makacs foltokkal. Ingujj, ingnyak, hónalj rész tisztítására a Marseille szappan bármely változatát használhatjátok. Akár a zöld színű olívaszappant vagy a fehér színű, kifejezetten ruhamosásra készített Marseille mosószappant, de ha vékonyan a fekete szappan koncentrátumból kentek a foltra, az is eredményes lesz erre a a célra. Pár perccel mosás előtt érdemes bekenni a foltot vele, aztán mehet is a mosógépbe. Világos és sötét ruhára egyaránt kenhetitek, nekem soha nem fogta még be a fekete szappan sem a világos textilt. 

Makacsabb foltokra, pl. zöldség és gyümölcs foltra a szoktam használni a Marius Fabre kifejezetten folttisztításra fejlesztett szappanját. Ez a doboz két db, valódi marseille-i szappanból készült szappant tartalmaz, azzal a különbséggel, hogy a fehéret szódabikarbónával dúsítják, a zöldet pedig egy speciális francia agyaggal (Terre de Sommières), amely folteltávolító képességéről ismert. Velük már szinte bármilyen típusú ruhafoltot eltűntethetsz. Vér-, zsír-, borfoltokat, gyümölcs, kávé, teafoltokat. ​

Perkarbonát

A fehér ruhák fehéren tartása

A másik fejtörést a fehér ruhák fehéren tartása jelentette számunkra. Mi az, amivel úgy moshatjuk a fehér ruhákat, hogy elkerüljük, hogy az idővel besárgulna vagy beszürkülne. Erre a célra van otthon nátrium perkarbonát. Perkarbi, oxigénes fehérítő, de van, aki folttisztító sóként ismeri. Jó folteltávolító, fehérítő, fertőtlenítő és tisztítószer. Tapasztalataink szerint, hatékonyabb, mint a mosószóda. A nátrium-perkarbonát közeli rokona a mosószódának (nátrium-karbonát), a különbség mindössze egyetlen oxigénatom, amely lazán kapcsolódik a mosószódához. Használat közben a molekula aktív oxigénre és mosószódára bomlik.

MITŐL ZÖLD A PERKARBONÁT ÉS HOGYAN HASZNÁLD?

Nincs benne szintetikus segédanyag, például illatanyag, és a hipóval ellentétben nincs benne klór, tehát nem roncsolja a pamut ruhák cellulózrostjait. Lúgos anyag, amit mérsékelten szeretnek az élővizek, de természetes és lebomló, és kis mértékben nem károsítja az élővilágot.

Használhatod a Marseille mosószappan pehely fehérítő hatásának fokozására, kiegészítő tisztítószerként, adalékként. Fontos, hogy ne keverjük bele előre a mosószerbe, mert hosszabb ideig a vízben állva a perkarbonát elveszítheti hatékonyságát.

FONTOS TUDNIVALÓ A PERKARBONÁT HASZNÁLATÁVAL KAPCSOLATBAN: A benne található aktív oxigén három dolog hatására szabadul fel vizes közegben: mélyázatás, vagy hosszabb, minimum 8-10 óráig történő áztatás esetén. Ha erre nincs idő, akkor minimum 50°C-os vízhőmérséklet, savas hatással is beindítható a folyamat például ha 1 ek. perkarbonáthoz ½ kk citromsavat adunk, ilyenkor moshatunk a perkarbonáttal 30-40°C-on is.

 

Perkarbonát

Megszürkült ruhák, függönyök, fehér törölközők, stb fehérítése és fertőtlenítése?

Áztatással: 5l vízbe tegyünk 2 ek. perkarbonátot. Minimum 8-10 órát ázzon a textil. A hosszú áztatás során a textil mélyebb rétegei is kitisztulnak. Ha nincs időd megvárni a természetes áztatási folyamatot, és a gép mosást választod, akkor minimum 50°C-on moss vagy sav segítségével kezd bomlani. Tehát az egyik lehetőség a fehér mosáskor, hogy 50 vagy 60°C-os programot indítasz. Ilyenkor 1-2 ek. nátrium perkarbonátot tegyünk a dobba, a ruhák közé. Ha ennél kisebb hőmérsékleten mosol, akkor 1-2 ek. nátrium perkarbonát mellé, szintén a dobba tegyél még ½-1 kk citromsavat is (az ecet erre nem jó).

Környezetbarát folyékony mosószer

Általános folyékony mosószer

Nagyon könnyű elkészíteni saját magad folyékony mosószeredet. Egyszerűen, néhány alapanyagból készül:

  • 1 liter forró víz
  • 30-40g Marseille szappan pehely (nagyjából egy nagyobb maréknak felel meg)
  • 2 evőkanál fekete szappan koncentrátum (opcionális, akkor adjuk hozzá, ha szeretnénk a szappan folteltávolító és zsíroldó hatását fokozni)

Forraljunk fel 1liter vizet, oldjunk fel benne 30-40g Marseille szappan reszeléket és 2 evőkanál fekete szappan pasztát. Én magam a következőképpen csinálom: Az üres, 1literes üveg nyakába tölcsért teszek. A tölcsérbe beleöntöm a kimért szappan reszeléket és a 2 evőkanál fekete szappant. A vizet egy teáskannában melegítem fel, majd miután felforrt, a szappanreszelékre és fekete szappanra öntöm. A vízsugárral folyamatosan kevergetem az elegyet a tölcsérben, így szépen feloldja a szappanokat és már kész is. Pont mintha teát vagy filter kávét készítenék. :) Ha szeretnéd, itt adhatod hozzá az illóolajokat is. Használat előtt alaposan rázd fel. A mosógép tartályába vagy dobjába min. 100ml-t öntsd belőle. A fekete szappantól enyhén zöldes színe lesz a folyadéknak, de ettől még nyugodtan rakhatod fehér ruhákhoz, nem fogja befogni. 

Öblítés

Ha szeretnél váltani a bolti, szintetikus öblítőről, használhatsz fehér ecetet, de ha nem kedveled az ecet szagát, kipróbálhatod citromsavas vízzel. 1 liter citromsavas öblítő elkészítéséhez: 5-6 evőkanál citromsavat oldj fel langyos vagy meleg vízben – ebben gyorsabban feloldódik, mint hideg vízben, majd töltsd az öblítős rekeszbe, annyit, amennyi szükséges.

A Pauza kínálatában megtalálod a fent említett mosószerek mindegyikét