Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

Zöldülő fürdőszoba - 1.rész

Évi
2019. 11. 02. 09:29:00

Bőrünk nagyjából mindent felszív. Nem csak azt, amit magunkra kenünk, hanem azokat is, amelyek mosáskor a ruháinkra kerülnek, mint például a mosószer és az öblítő. A szintetikus parfümök, fehérítőszerek, foszfátok stb. mind-mind olyan összetevők, amelyek megtalálhatók a legtöbb üzletben vásárolt mosószerben, és mindegyikük meglehetősen mérgező ránk (allergiák, endokrin rendszert károsító anyagok, rákkeltő anyagok stb.), és a vízeinkre nézve. Hoztunk pár egyszerű megoldást azoknak, akik szeretnének ezen a téren változtatni.

mosószappan zöld fürdőszoba környezetbarát mosás

Folttisztító / fehérítő

A Marseille szappan bármely változatát használhatjátok erre a célra. Akár a Marseille olivaolaj szappant, vagy a kifejezetten ruhamosásra készített Marseille mosószappant, de ha vékonyan a fekete szappan koncentrátumból kentek a foltra, az is eredményes lesz erre a a célra. 

A másik fejtörést a fehér ruhák fehéren tartása jelentette számunkra. Mi az, amivel úgy moshatjuk a fehér ruhákat, hogy elkerüljük, hogy az idővel besárgulna vagy beszürkülne. Ehhez van otthon egy szilárd, por alapú mosópor alapunk, kifejezetten fehér ruhákhoz. Egy átlátszó tároló üvegben tartjuk, hozzá pedig összekevertük az alábbi összetevőket:


Marius Fabre szódabikarbóna

Általános, folyékony mosószer

Nagyon könnyű elkészíteni saját magad folyékony mosószeredet. Egyszerűen, néhány alapanyagból készül, vagy meg is vásárolhatod készen. 

  • 1 liter forró víz
  • 25 g Marseille szappan pehely (25 g nagyjából egy maréknak felel meg, de legalább az első alkalommal érdemes pontosan kimérni, mert ha túl sok pelyhet adagolsz a vízhez, kihülés után annyira megszilárdul, hogy nem fogod tudni kiönteni az üvegből)
  • 1 evőkanál szódabikarbóna (opcionális, akkor adjuk hozzá, ha szeretnénk a szappan folteltávolító és zsíroldó hatását fokozni)

Forraljunk fel 1liter vízet, oldjunk fel benne 25g Marseille szappan pelyhez folyamatos keverés közben, körülbelül 5-10 percig. Miután a pehely teljesen feloldódott, vedd le a tűzről és hagyd picit kihűli. Ezután keverj a szappanos vízhez egy evőkanál szódabikarbónát, keverd össze. Ha szeretnéd, itt adhatod hozzá az illóolajokat is. Ezután egy tölcsér segítségével egy kiürült mosószeres flakonba, vagy egy üvegbe öntsd bele. Használat előtt alaposan rázd fel. A mosógép tartájába 100ml-t öntsd belőle. 

Ha már mosás és folttisztítás, nem mehetünk el a szódabikarbóna használata mellett: biológiailag lebomló, környezetbarát és sokoldalú. Különösen a nagyon zsíros, olajos foltok eltávolításában vagy a szagos szennyes eltüntetésében segíthet. Óóó az a bizonyos sportruházat és edzőcipő :). Fehérít, szagtalanít és tisztít. Kombinálhatod a Marseille szappan pehellyel vagy folyékony mosóporral. 
Fontos megjegyezni, hogy a szódabikarbóna károsíthatja a selymet és a gyapjút, így azokhoz csak a tiszta mosószappan használatát javasoljuk. 

Marius Fabre mosószappan

átlátszó üveg

Öblítés

Pár hónapja fontos lépést tettünk meg otthon, teljesen megszüntettük a mesterséges alapú, szintetikus öblítők használatát. Erre a célra pár hónapja tértünk át az ecetre. Öblít, élénkít, puhítja az anyagot, szagtalanít és eltávolítja a szappanmaradékot a ruhákból. Körülbelül 1 dl-t szoktam a mosógép öblítőtartályába önteni. Nincs már "tavasz" vagy épp "friss óceán" illat otthon, de mostanra jelentem, mindketten megbarátkoztunk az illatával, pláne, hogy teregetés után azt tapasztaltam nagyon hamar elillan az ecetszag a ruhákból. (Annak aki nem tudja mégsem megszokni, bármilyen illóolajat rakhattok az ecet mellé.) Innen azt hiszem már csak egy lépés van hátra: megtalálni és rászokni arra, hogy csomagolás nélkül, kimérve vásároljunk ecetet.

WC bomba

Legutóbbi bejegyzésben ígértem, hogy mutatok egy wc tisztító receptet. Ezen ígéretemnek teszek most eleget. :) Hozzávalók:
  • egy mérleg, egy keverőtál, jégkocka tartó
  • 120g szódabikarbóna
  • 120g citromsav
  • 60g kukoricakeményítő
  • 15-15 csepp teafa olaj és citromolaj 
  • +egy kis víz
Egy keverőtálban összekeverjük a szódabikarbónát, citromsavat és kukoricakeményítőt. Kis vízzel megsprézzük (5-6alkalommal), hogy összeragadjon. A cél, a vízes homok állag. Fontos, hogy sprézzük és ne öntsük a vizet, mivel a cél a vízes homok állag és nem akarjuk, hogy nagyon pezsegjen, hiszen ez maga a hatás, amit el akarunk érni. Ezután jégkockatartóba töltjük és 24 órán át szárítjuk szobahőmérsékleten. Ezután egy tároló üvegbe tesszük ésha tisztítani vagy szagtalanítani szeretnénk, a WC-be dobunk belőle.

Végezetük szeretném veletek megosztani legfontosabb inspirációs forrásomat a témában: Zsebibogyó. Az alábbi 2 videójából merítettem nagyon sokat:

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről!

Megtalálsz minket Instagramon Pinteresten és Facebookon is.

Xxx, Évi

 

 

 

 

Blog cikk megosztás

Kategóriák Pauza termékek
blog comments powered by Disqus