Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

Környezetbarát mosószer

Évi
2021. 02. 24. 14:24:00

Bőrünk nagyjából mindent felszív. Nem csak azt, amit magunkra kenünk, hanem azokat is, amelyek mosáskor a ruháinkra kerülnek, mint például a mosószer és az öblítő. A szintetikus parfümök, fehérítőszerek, foszfátok stb. mind-mind olyan összetevők, amelyek megtalálhatók a legtöbb üzletben vásárolt mosószerben, és mindegyikük meglehetősen mérgező ránk (allergiák, endokrin rendszert károsító anyagok, rákkeltő anyagok stb.), és a vízeinkre nézve. Hoztunk pár egyszerű megoldást azoknak, akik szeretnének ezen a téren változtatni.

környezetbarát mosószer mosószappan

Folttisztító / fehérítő

A Marseille szappan bármely változatát használhatjátok erre a célra. Akár a Marseille olivaolaj szappant, vagy a kifejezetten ruhamosásra készített Marseille mosószappant, de ha vékonyan a fekete szappan koncentrátumból kentek a foltra, az is eredményes lesz erre a a célra. 

A másik fejtörést a fehér ruhák fehéren tartása jelentette számunkra. Mi az, amivel úgy moshatjuk a fehér ruhákat, hogy elkerüljük, hogy az idővel besárgulna vagy beszürkülne. Ehhez van otthon egy szilárd, por alapú mosópor alapunk, kifejezetten fehér ruhákhoz. Egy átlátszó tároló üvegben tartjuk, hozzá pedig összekevertük az alábbi összetevőket:


környezetbarát mosószer mosódió alternatíva

Általános, folyékony mosószer

Nagyon könnyű elkészíteni saját magad folyékony mosószeredet. Egyszerűen, néhány alapanyagból készül, vagy meg is vásárolhatod készen. 

  • 1 liter forró víz
  • 30-40g Marseille szappan pehely (nagyjából egy maréknak felel meg)
  • 2 evőkanál fekete szappan koncentrátum (opcionális, akkor adjuk hozzá, ha szeretnénk a szappan folteltávolító és zsíroldó hatását fokozni)

Forraljunk fel 1liter vízet, oldjunk fel benne 30-40g Marseille szappan reszeléket és 2 evőkanál fekete szappan pasztát. Én magam a következőképpen csinálom: Az üres, 1literes üveg nyakába tölcsért teszek. A tölcsérbe beleöntöm a kimért szappan reszeléket és a 2 evőkanál fekete szappant. A vizet egy teáskannában melegítem fel, majd miután felforrt a szappanreszelékre és fekete szappanra öntöm. A vízsugárral folyamatosan kevergetem az elegyet a tölcsérben, így szépen feloldja a szappanokat és már kész is. Pont mintha teát vagy filter kávét készítenék. :) Ha szeretnéd, itt adhatod hozzá az illóolajokat is. Használat előtt alaposan rázd fel. A mosógép tartályába vagy dobjába min. 100ml-t öntsd belőle. 

Ha már mosás és folttisztítás, nem mehetünk el a szódabikarbóna használata mellett: biológiailag lebomló, környezetbarát és sokoldalú. Különösen a nagyon zsíros, olajos foltok eltávolításában vagy a szagos szennyes eltüntetésében segíthet. Óóó az a bizonyos sportruházat és edzőcipő :). Fehérít, szagtalanít és tisztít. Kombinálhatod a Marseille szappan pehellyel vagy folyékony mosóporral. 
Fontos megjegyezni, hogy a szódabikarbóna károsíthatja a selymet és a gyapjút, így azokhoz csak a tiszta mosószappan használatát javasoljuk. 


környezetbarát mosószer mosódió alternatíva Marius Fabre

környezetbarát mosószer mosódió alternatíva Marius Fabre

Öblítés

Tavaly fontos lépést tettünk: teljesen megszüntettük a mesterséges alapú, szintetikus öblítők használatát. Erre a célra áttértünk az ecet használatára. Öblít, élénkít, puhítja az anyagot, szagtalanít és eltávolítja a szappanmaradékot a ruhákból. Körülbelül 0,5 dl-t szoktam a mosógép öblítőtartályába önteni. Nincs már "tavasz" vagy épp "friss óceán" illat otthon, de mostanra jelentem mindketten megbarátkoztunk az illatával, pláne, hogy teregetés után azt tapasztaltam nagyon hamar elillan az ecetszag a ruhákból. 

A Pauza kínálatában megtalálod a fent említett növényi alapú mosószerek mindegyikét. 750 grammos Marseille mosószappan reszelék, 400 grammos Marseille mosószappan, fekete szappan koncentrátum.

Végezetül szeretném veletek megosztani legfontosabb inspirációs forrásomat a témában: Zsebibogyó. Az alábbi 2 videójából merítettem nagyon sokat:

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről!

Megtalálsz minket Instagramon Pinteresten és Facebookon is.

Xxx, Évi

 

Blog cikk megosztás

Kategóriák Pauza termékek