Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

Környezetbarát mosószer

Évi
2021. 02. 24. 14:24:00

Bőrünk nagyjából mindent felszív. Nem csak azt, amit magunkra kenünk, hanem azokat is, amelyek mosáskor a ruháinkra kerülnek, mint például a mosószer és az öblítő. A szintetikus parfümök, fehérítőszerek, foszfátok stb. mind-mind olyan összetevők, amelyek megtalálhatók a legtöbb üzletben vásárolt mosószerben, és mindegyikük meglehetősen mérgező ránk (allergiák, endokrin rendszert károsító anyagok, rákkeltő anyagok stb.), és a vizeinkre nézve. Hoztunk pár egyszerű megoldást azoknak, akik szeretnének ezen a téren változtatni.

környezetbarát mosószer mosószappan

Folttisztító / fehérítő

Először is kezdjük az olajos, zsíros foltokkal. A Marseille szappan bármely változatát használhatjátok erre a célra. Akár a Marseille olivaolaj szappant, vagy a kifejezetten ruhamosásra készített Marseille mosószappant, de ha vékonyan a fekete szappan koncentrátumból kentek a foltra, az is eredményes lesz erre a a célra. Pár perccel mosás előtt érdemes bekenni a foltot vele. Az a tapasztalatom, hogy elsősorban a zsíros, olajos foltokra működnek ezek a szappanok. Zöldség és gyümölcs foltra a perkarbonát vált be.

A másik fejtörést a fehér ruhák fehéren tartása jelentette számunkra. Mi az, amivel úgy moshatjuk a fehér ruhákat, hogy elkerüljük, hogy az idővel besárgulna vagy beszürkülne. Erre a célra van otthon nátrium perkarbonát. 

Perkarbi, oxigénes fehérítő, de van, aki folttisztító sóként ismeri. Jó folteltávolító, fehérítő, fertőtlenítő és tisztítószer. Tapasztalataink szerint, hatékonyabb, mint a mosószóda. A nátrium-perkarbonát közeli rokona a mosószódának (nátrium-karbonát), a különbség mindössze egyetlen oxigénatom, amely lazán kapcsolódik a mosószódához. Használat közben a molekula aktív oxigénre és mosószódára bomlik.

nátrium perkarbonát a legjobb folttisztító és fehérítő

MITŐL ZÖLD A PERKARBONÁT?

Nincs benne szintetikus segédanyag, például illatanyag, és a hipóval ellentétben nincs benne klór, tehát nem roncsolja a pamut ruhák cellulózrostjait. Lúgos anyag, amit mérsékelten szeretnek az élővizek, de természetes és lebomló, és kis mértékben nem károsítja az élővilágot.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

Mielőtt részletezném, hogy a perkarbonátot mire és hogyan érdemes használni, meg kell jegyezni egy fontos tényt. A benne található aktív oxigén három dolog hatására szabadul fel vizes közegben:

  1. mélyázatás, vagy hosszabb, minimum 8-10 óráig történő áztatás
  2. ha erre nincs idő, akkor minimum 50°C-os vízhőmérséklet,
  3. savas hatással is beindítható a folyamat például ha 1 ek. perkarbonáthoz ½ kk citromsavat adunk, ilyenkor moshatunk a perkarbonáttal 30-40°C-on is.

Milyen esetekben lehet jó és hogyan használd?

Marseille mosószappan pehely fehérítő hatásának fokozására: A perkarbit használhatjuk a Marseille mosószappan pehelyből készült folyékony mosószerrel történő mosás mellé, kiegészítő tisztítószerként. Fontos, hogy ne keverjük bele előre a mosószerbe, mert hosszabb ideig a vízben állva a perkarbonát elveszítheti hatékonyságát.

környezetbarát mosószer mosódió alternatíva Marius Fabre

Megszürkült ruhák, függönyök, fehér törülközők, stb. fehérítésére, fertőtlenítésére – áztatással: 5l vízbe tegyünk 2 ek. perkarbonátot. Minimum 8-10 órát ázzon a textil. A hosszú áztatás során a textil mélyebb rétegei is kitisztulnak. Ha nincs időd megvárni a természetes áztatási folyamatot, és a gép mosást választod, akkor minimum 50°C-on moss vagy sav segítségével kezd bomlani. Tehát az egyik lehetőség a fehér mosáskor, hogy 50 vagy 60°C-os programot indítasz. Ilyenkor 1-2 ek. nátrium perkarbonátot tegyünk a dobba, a ruhák közé. Ha ennél kisebb hőmérsékleten mosol, akkor 1-2 ek. nátrium perkarbonát mellé, szintén a dobba tegyél még ½-1 kk citromsavat is (az ecet erre nem jó).

Általános, folyékony mosószer

Nagyon könnyű elkészíteni saját magad folyékony mosószeredet. Egyszerűen, néhány alapanyagból készül:

Forraljunk fel 1liter vízet, oldjunk fel benne 30-40g Marseille szappan reszeléket és 2 evőkanál fekete szappan pasztát. Én magam a következőképpen csinálom: Az üres, 1literes üveg nyakába tölcsért teszek. A tölcsérbe beleöntöm a kimért szappan reszeléket és a 2 evőkanál fekete szappant. A vizet egy teáskannában melegítem fel, majd miután felforrt, a szappanreszelékre és fekete szappanra öntöm. A vízsugárral folyamatosan kevergetem az elegyet a tölcsérben, így szépen feloldja a szappanokat és már kész is. Pont mintha teát vagy filter kávét készítenék. :) Ha szeretnéd, itt adhatod hozzá az illóolajokat is. Használat előtt alaposan rázd fel. A mosógép tartályába vagy dobjába min. 100ml-t öntsd belőle. A fekete szappantól enyhén zöldes színe lesz a folyadéknak, de ettől még nyugodtan rakhatod fehér ruhákhoz, nem fogja befogni.

környezetbarát mosószer
Ha már mosás és folttisztítás, nem mehetünk el a szódabikarbóna használata mellett: biológiailag lebomló, környezetbarát és sokoldalú. Különösen a szagos szennyes eltüntetésében segíthet. Óóó az a bizonyos sportruházat és edzőcipő :). Minimálisan fehérít, folteltávolító hatása is van és szagtalanít. Kombinálhatod a Marseille szappan pehellyel vagy folyékony mosóporral. Fontos megjegyezni, hogy a szódabikarbóna károsíthatja a selymet és a gyapjút, így azokhoz csak a tiszta mosószappan használatát javasoljuk. 
környezetbarát mosószer mosódió alternatíva Marius Fabre
szódabikarbóna

Öblítés

Tavaly fontos lépést tettünk: teljesen megszüntettük a mesterséges alapú, szintetikus öblítők használatát. Erre a célra áttértünk az ecet használatára. Öblít, élénkít, puhítja az anyagot, szagtalanít és eltávolítja a szappanmaradékot a ruhákból. 50-50 arányban érdemes felhígítani vízzel. Én körülbelül 0,5 dl-t szoktam a mosógép öblítőtartályába önteni. Nincs már "tavasz" vagy épp "friss óceán" illat otthon, de mostanra jelentem mindketten megbarátkoztunk az illatával, pláne, hogy teregetés után azt tapasztaltam nagyon hamar elillan az ecetszag a ruhákból. 

Ha szeretnél váltani a bolti, szintetikus öblítőről, de nem kedveled az ecet szagát, kipróbálhatod citromsavas vízzel. 1 liter citromsavas öblítő elkészítéséhez: 5-6 evőkanál citromsavat oldj fel langyos vagy meleg vízben – ebben gyorsabban feloldódik, mint hideg vízben, majd töltsd az öblítős rekeszbe, annyit, amennyi szükséges.

A Pauza kínálatában megtalálod a fent említett mosószerek mindegyikét:

Nátrium perkarbonát (online 3 féle kiszerelésben, az üzletben kimérve, csomagolásmentesen is kapható)

környezetbarát mosás

Marseille mosószappan reszelék (750 grammos és 980grammos kiszerelésben)

környezetbarát mosószer a Marius Fabre márkától környezetbarát mosószer

Marseille mosószappan  (200grammos és 400 grammos kiszerelésben)Ezeket nem csak kézi mosáshoz választhatod, hanem akkor is, ha szeretnéd saját magadnak elkészíteni a pelyhet és belőle a folyékony mosószert. A tapasztalatom az egyébként, hogy sajtreszelő nagyobb lyuka helyett, krumpli hámozóval lehet a reszelékhez leginkább hasonlító, könnyen olvadó formátumot varázsolni:).

környezetbarát mosás

Fekete szappan koncentrátum
fekete szappan

Végezetül szeretném veletek megosztani legfontosabb inspirációs forrásomat a témában: Zsebibogyó. Az alábbi 2 videójából merítettem nagyon sokat:

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről!

Megtalálsz minket Instagramon Pinteresten és Facebookon is.

Xxx, Évi

 

Blog cikk megosztás

Kategóriák Pauza termékek