
Melyik kés milyen célra a legmegfelelőbb.
A Pauza kínálatában az elmúlt egy évben jelentősen bővült a késválaszték. Három márka közel húszféle kését találhatod meg nálunk. Ezzel a bejegyzéssel szeretnénk segíteni a választásban: összefoglaljuk, melyik kés milyen célra a legmegfelelőbb.
A kések a konyha legfontosabb eszközei közé tartoznak. Rengeteg feladatot ellátnak és megkönnyítik a konyhai tevékenységeinket. Számos különböző típusuk létezik, amelyek mind különféle szerepet töltenek be, és speciális feladatokra alkalmasak. Egy megfelelő kés segíthet abban, hogy lerövidíti a főzéssel töltött időt, lehetővé teszi a precíz vágást, ami nem csak az esztétikum miatt fontos, könnyebb és hatékonyabb lesz a konyhai munka, a tálalás is gusztusosabb lesz, de a szakszerű vágásnak köszönhetően a tápanyagok sem fognak az élelmiszerből eltávozni. Megfigyeltétek már, hogy amikor például a vöröshagyma nem elég éles késsel van felaprítva, sokkal jobban könnyezik tőle a szem?
Kínálatunkban többféle márka késeit forgalmazzuk – mint az Opinel, a Pallares Solsona és a TOJIRO –, melyek mindegyike kiváló minőséget képvisel. A bőség zavarában persze könnyű eltévedni, ezért ebben az írásban szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hogy melyik kés mire való.
A négy legalapvetőbb kés, ami nem hiányozhat egyetlen konyhából sem
A séfkés mindenki konyhájában elengedhetetlen, ez ugyanis a jolly joker, az európai konyha mindenes kése. Szinte minden alapvető konyhai feladatot képes ellátni, alkalmas aprításhoz, szeleteléshez, vágáshoz, daraboláshoz. Legyen szó gyümölcsökről, zöldségekről, húsokról vagy fűszernövényekről.
A következő lényeges eszköz a hámozókés, amit “uzsonnázó kiskésként” is ismerhetünk. Ez egy olyan kisebb méretű darab, amely ideális zöldségek és gyümölcsök hámozásához, szeleteléséhez, illetve kisebb vágási feladatokhoz, például magok eltávolításához.
Azokhoz a feladatokhoz, amelyekhez túl nagy a séfkés, illetve túl kicsi a hámozókés, az általános konyhai kések lesznek a megfelelőek. Ezek is nagyon univerzálisak, sokféle funkciót el tudnak látni. A kenyérvágó pedig szintén egy olyan típus, ami nem hiányozhat a fiókból, hiszen nemcsak kenyérhez, hanem péksüteményekhez, omlós tésztafélékhez is használható. Azaz mindenhez, aminek kemény a kérge és puha a belseje.
Húsokhoz és halakhoz
Aki készít otthon halat, annak elengedhetetlen lesz a filézőkés, ami a halak előkészítésénél játszik fontos szerepet. Hosszú, vékony és rugalmas a pengéje, ami hatékony segítség a hús szálkákról való leválasztásához.A húsok kicsontozásához valamivel vastagabb pengéjű csontozókés az ideális, amivel el lehet távolítani az inakat, a zsíros részeket és a bőrt is. Ha nincs otthon filéző, de hal kerül a konyhapultra, akkor sem kell megijedni. A csontozókés segítségével is meg lehet oldani a hal filézését.
A hússzeletelő késsel finom és egyenletes szeleteket lehet vágni a húsokból, halakból, zöldségekből. Nemcsak a színhússal, hanem kisebb méretű csontokkal és a porcokkal is megbirkózik. A tököt, keményebb zöldségeket, illetve csontokat is feldarabol a húsvágó bárd. A japán konyha mindenes kése pedig a santoku, amellyel húst, halat és zöldséget szeletelnek, aprítanak és kockáznak.
Még 3 fontos eszköz
Az előkészítés mellett az étkezéshez is használunk különféle típusokat.
Étkezéshez használatos a steakkés, ami a normál asztali késekhez képest fogazott, így pizza, steak, rántott hús és sült hús szeletelésére alkalmazhatod elsősorban. A reggeliző késsel pedig még álmosan is könnyedén meg lehet kenni a kenyeret vajjal.
A konyhai ollóval felbonthatod a csomagolásokat, fűszernövényeket apríthatsz, zöldségeket, vagy akár szárnyashúsokat darabolhatsz.
Melyik késsel kezdjem? Milyen sorrendben érdemes haladni
Sokszor sokan kérdezitek, melyikkel érdemes kezdeni.
Érdemes egy séfkéssel kezdeni, amely az egyik legsokoldalúbb eszköz, hiszen szinte minden alapvető konyhai feladathoz használható. Nem csak húsokhoz, de keményebb zöldségek, gyümölcsök (pl. tök, dinnye, karalábé) feldolgozásához. Következő lépésként jó választás a hámozókés és a konyhai univerzális kés, amelyekkel kisebb feladatokat végezhetünk, például hámozást és szeletelést. A megfelelő általános konyhai kés és a kenyérvágó kés később után szoktuk javasolni a specialistákat. Úgy mint a halak és húsok előkészítéséhez szükséges filéző- és csontozókést vagy sonkaszeletelő kést. A húsvágó bárd, ami további segítséget nyújt a húsok, keményebb zöldségek feldolgozásához, a gyűjtemény következő praktikus része lehet.
Végezetül pedig a a többfunkciós santoku kés következik és a készletből nem maradhat el az univerzális felhasználású asztali kés és a konyhai olló sem.

A bejegyzésben említett késeinket megtalálod itt a webshopban vagy üzletükben a Vitkovics utca 7.szám alatt, ahol személyesen is kézbe veheted mindegyiket, de ha kérdésed van, keress minket bátran! Évi és Zoli