Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Török törölközők, mint strandkendők?...is :)

Évi
2021. 06. 29. 10:40:00

Természetes anyagok, klasszikus formavilág van, és tradíciók. Ezek voltak a kulcsszavak akkor is, amikor törölközőket kutattunk a Pauzába. Színüknél és mintájuknál fogva nem csak napi használati tárgyak, hanem a lakás díszei is lehetnek egyben. Apropó: mire is jók, hogyan is lehet őket hordani? Erről mesélek a mai bejegyzésben bővebben.

török pamut szauna törölköző és fürdőlepedő

Bárhogy is hívjuk a török törölközőket, hamam törölközőknek, vagy peshtemaloknak, nevük összeforrt a török kézműves- és fürdőkultúrával. A fürdőkben szükség volt egy gyorsan száradó, könnyű és jó nedvszívó törölközőre. Így alakultak ki a török törölközők, amelyek az előbbi tulajdonságok mindegyikével rendelkeznek.

Török törölközők mint fürdőtörölközők

Anyaguk 100% pamut, mintázatban pedig olyat kerestünk nektek, ami elég időtlen ahhoz, hogy évek múlva is megállja a helyét a fürdőszobátokban. Kicsire hajtogatható, vagy tekerhető, ezért akár utazáskor a bőröndben, akár a szekrényben kevés helyet foglal. Könnyűek és nedvszívóak, így sokkal gyorsabban száradnak meg, mint egy hagyományos pamut frottír törölköző.

strandtörölköző

A hagyományos szövési módszerek és az első török törölközők Kr. e. 800-ban készültek. Egyedülálló és híres termékei voltak az akkori Oszmán Birodalomnak. A maihoz hasonló törölközőket először a 18. században szőtték, a mai Törökország nagy városában, Bursában, és hamam törölközőként terjedt el a használatuk a török fürdőkben, így Magyarországon is.

Török törölközők mint fürdőtörölközők
A török fürdős felszerelésnek - így ezeknek a törölközőinkek is - a mai napig nagy hagyománya van a hamamok (török fürdők) szertartásaiban. Ezek a kiegészítők régen nagy jelentőséggel bírtak egy török hölgy életében, aki ezzel tudta megmutatni, hogy mennyire rendezett és tiszta, de ezzel fejezte ki nőiességét és gazdagságát is. A legszebben díszített anyagokból készült a batyu, aminek minden alkalommal tisztának és vasaltnak kellett lennie. A batyuban vitték a hamam törölközőt, a hímzett, esetleg gyönggyel díszített fejkendőt, csontfésűt, a szépen hímzett fehérneműt és a hamam edénykét is, amivel a vizet öntötték magukra a fürdőben.
fürdőtörölköző
Nagyon praktikus és rendkívül sokoldalú: nem csak szauna törölközőnek, de otthoni használatra fürdőszobába...
lakberendezési bolt Budapest

vagy strandra fürdőlepedőként, strandkendőként, vagy akár sálként és asztalterítőként is használható.

Strandkendőként hogyan? Mutatjuk:
hogyan viseljük a strandon a török törölközőket

Török törölközőink mellé fürdőköntös is érkezett. Ezt, a képen látható fali fogasokat és a törölközőket is megtaláljátok webshopunkban, a www.pauza.hu oldalon, vagy személyesen üzletünkben. Címünk: Budapest, 1052 Vitkovics Mihály utca 7. Nyitva tartás: kedd-péntek 11-19h, szombat 10-16h.
fürdőköntös
lakberendezési üzlet Budapest

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és Pauza hírekről! Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is. További inspirációt találsz a fürdőszobákhoz és. török törölközők használatához, ha ellátogatsz Pinterest oldalunkra.

Xxx, Évi
www.pauza.hu

Az illusztráció forrását az alábbi linkre kattintva éritek el.