Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Fali fogas: a sokoldalú és tradícionális

2019. 05. 23. 13:55:00

Az ideális otthon az, ahol a szívből jövő egyszerűség, a szépség és funkció elválaszthatatlanok. Egy hely, ami végső soron arról az élményről szól, amelyet önmagunk, családunk és barátaink számára akarunk megteremteni. Arról, hogy benne ráhangolódjunk arra, ami feltölt minket, egyben teret ad az autentikus inspirációk számára is. Egy ilyen otthon nem a tökéletes sarkokról szól és arról, hogy benne mindig rend van és szigorú értelemben vett minimalizmus uralkodik. Ehelyett tiszta, átlátható és lakájos. Ahol egy seprűnek ugyanúgy helye van a falon, mint egy kellemes emléket idéző fényképnek, vagy épp egy szárított fűszercsokornak. 
 

Többek között ezért szeretjük ezeket a fa fali fogasokat. Ki gondolná, de még emögött az egyszerű szerkezet mögött is több száz éves tradíció van. Eredetük ugyanis a 18. századi Angliába, és az ott alapított Shaker vallási közösséghez nyúlik vissza, akik úgy vélték, hogy a bútoroknak és a lakótérnek tükröznie kell önmagukat és azokat az értékeket, amikben hittek: az egyszerűség, a kemény munka, az egyenlőség és a rend. Ezek a meggyőződések tükröződtek az otthonuk berendezése és tervezése során - a házban pedig, annak összes helyiségének kulcsfontosságú része volt a képen is látható fa fali fogasnak. De mi ebben a különleges? Mindjárt elárulom.

fali fogas és előszoba fal

Olyan falra szerelhető fogasokat készítettek, amire szinte bármi biztonságosan felakasztható. A Shakers szerű fali akasztó egy egyszerű, de zseniális módja a a háztartás vezetésnek, ha úgy tetszik. Különböző hosszúságban készítették, de arra figyeltek, hogy bárhogy is illesztik össze a különböző méretű darabokat, a csapok akkor is egyenlő távolságban helyezkednek el. Ezek a sínek szinte minden szobában voltak jelen, és arra használták, hogy mindent - a ruházattól a seprűig a székekig – felakasszanak rá. Segítségükkel így mindig, minden szem előtt és elérhető távolságban volt. Takarításnál ezáltal szabadították fel könnyedén a padlót. Még a székek is létra támlájúak voltak, így könnyedén fel tudták akasztani azokat, ha használaton kívül voltak. A konyhákban edényeket, konyharuhát és egyéb kiegészítőket tároltak rajta. A folyosókon a kalapok és kabátok, a nappaliban pedig szárított virágok lógtak róla. A fogashoz igazítottak szinte minden kiegészítőt, még a gyertyatartókat is, amit különböző magasságokban lógattak róla. 

shaker fali fogas  előszoba fal shaker  

Egyfajta fali ruhafogas, tároló és komód is volt egyben, de leginkább egy egyszerű és zseniális megoldás arra, hogy a funkciót és a szépséget hogyan lehet házasítani a lakberendezésben.

komód és előszoba fal

Ezek a szegélylécek jó megoldást kínálnak azoknak, akik harmóniára és rendre, és hasznosságra törekednek otthon és azokat a megoldásokat keresik, ahol ezek kéz a kézben működnek együtt.

Meglehet, hogy a mai, modern társadalom, nem él ilyen szigorú elvek mentén, mint akkoriban a Shakerek, de kétségtelen, hogy az általuk örökített funkció még mindig egyszerű módja a konyhai edények, kabátok, vagy fürdőszobai kellékek felakasztásának. Előszoba fal és fali fogas legalább annyira, mint komód és tároló doboz. 

falra szerelhető fogas mint képtartó

További inspirációért látogass el a Pauza Pinterestre, vagy böngéssz honlapunkon további ötletekért a képekre kattintva! 

előszoba fogas  falra szerelhető fogas
akasztó  akasztó

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és Pauza hírekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Xxx, Évi