Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Növénypréselés

Évi
2020. 08. 05. 08:20:00

"Flowers always make people better, happier, and more helpful; they are sunshine, food and medicine to the mind." - Luther Burkbank

Virágpréselős mániám ezzel az emlékkel és ezzel a szóval kezdődött: herbárium. Úgy 3 hónapja, egy vidéki séta alkalmával ugrott be egy kép az általános iskolai időszakomból. 5.osztályba készültem épp, nyár volt és házi feladatnak a vakációra megkaptuk, hogy készítsünk mini herbáriumot. Préseljünk növényeket és készítsünk melléjük leírást. Angol perje, mezei zsálya, gólyahír. Ezek a nevek azok, amik egyből beugranak, ha erre gondolok. 

                      Herbárium - kép forrása Pinterest

A herbárium egyébként nem más, mint préselt vagy szárítással kikészített növények gyűjteménye. Még a digitális korszakot megelőző időben, a növény kódexek összerakásához, azon belül is a növények rendszerbe vételéhez volt rá régen szükség. Helyesen leírja a növény latin nevét és osztályát, benne van, hogy az adott növényt hogyan gyűjtötték, hol, mikor és milyen tulajdonságokkal rendelkezik. 

Én még nem foglalkoztam ennyire alaposan a témával. Megelégszem egyelőre a szép virágokkal és az ötlettel, hogy ha valahol kirándulunk, megfigyelem azokat, közel megyek hozzájuk és hazaviszek onnan egy-egy szép emléket. Úgy gondolom, hogy az adok-veszek egyensúlyába belefér. Ezzel állítok emléket egy-egy izgalmas napnak, hozom magamhoz újra közel a természetet. Az egész elindított egy újabb folyamatot is bennem: elkezdett érdekelni ezeknek a növénykéknek a neve. Ha nem Laci bácsi, a velünk szemben lakó kertészmérnök segít a beazonosításban, akkor búvárzsebkönyből és régi növénylexikonból keresgélem hogy is hívják a kezembe akadt szépséget. Egész ki mániává kezdi kinőni magát a téma nálam.


Virágpréselés
 

Sok mindent lehet a préselt virágokkal díszíteni, de az én kedvencem mégis az, ha képként a falra tesszük. Hogyan? Mutatom:

Olyan könnyű:

1) Menj ki a szabadba és élvezd a nyarat. Pásztázd a szemeddel a mezőket vagy csak nézz egyszerűen a lábad elé. Lassulj le a növényekhez és fedezd fel őket. Persze mielőtt letéped, győződj meg arról, hogy nem védett fajokat gyűjtesz-e be, vagy épp védett területen szedegetsz. De lehet a préselendő virág egy kedvenc virágcsokrod virága, vagy egy véletlenül letört monstera levél. :-) 

2) Távolíts el a növényekről minden rájuk nem jellemző részt! Kártevő rovarokat, szennyeződéseket, más növények részeit.

3) A növényeket ezután helyezd nedvszívó papírra. Gondosan rendezgesd el őket! Papírként használj bármit, ami épp kéznél van. A legjobbak a minél nagyobb nedvszívó képességűek, de egy újságpapír is megteszi, abból is inkább a fekete-fehér, ami jobban szívja a nedvességet. Ha a növény, amit préselsz különösen "lédús", akkor csak minden 5-7.oldalra tegyél csak növényt, mert a nedvesség átüt a papíron és az egyik préselés tönkreteszi a másikat. Vannak olyan növényi részek, amelyek préseléséhez pici praktikához kell folyamodnunk. Így van ez akkor, ha úgy döntünk gyökeresen szeretnénk a növénykét megszárítani. Ilyenkor pl. a túl vastag gyökérből vagy épp szárból hosszmetszetet kell vágnunk. 

4) Tedd ezután a növényeket prés alá. Jómagam 5-6 db súlyos könyvet használok erre a célra.

Virágpréselés

5) Várj... Egyes növényeknek akár 14 nap is kellhet a megfelelő száradásig.

6) Nyisd ki a présedet, de óvatosan, mert ilyenkor már nagyon törékenyek a növények. Készek arra, hogy beilleszd őket az édes nyári emlékeid közé. Akár egy sima karton papírra ízlésesen felragasztva vagy rendezd őket egy kifejezetten erre a célja talán legalkalmasabb duplafalú üvegkeretbe, amit megtalálsz a Pauza kínálatában. Ezek az egyébként 'fair trade', kézzel készített képkeretek, Indiából érkeztek pár napja. Választhatod sárgaréz vagy cink kerettel.

Irány a természet!

Duplaüveges képkeret - Pauza
Duplaüveges képkeret - Pauza
Duplaüveges képkeret - Pauza
Duplaüveges képkeret virágpréseléshez

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és PaUZa hírekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Pinteresten pedig további ötleteket találsz arra, hogyan használhatod fel az otthonodban a préselt virágokat. Jó inspirálódást! :) 

Xxx, Évi