Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

Szőr és gyapjú. Hogyan fér bele az otthon berendezésének etikus megközelítésébe?

Évi
2018. 07. 02. 13:56:37

Belefér a birkaszőr és a gyapjú árusítása egy olyan márkának a kínálatába aki magát etikusnak mondja és igyekszik a termékválasztékát a minőség, a lelassult pillanatok, természetesség, de a fenntarthatóság szemszögéből is végiggondolni? Elfér egy tudatos vásárló kosarába a bőr, a szőr és a gyapjú? Többször terveztem már stílustippeket adó birkaszőrös posztokat írni, de előtte még szükségesnek éreztem a gondolataimat etikus vonalon is összeszedni a birkaszőrről. Régi adósságomat törlesztem tehát magam felé ezzel a cikkel, de remélem számotokra is lesz majd hasznos mondanivalója.

Háttér: a téma mikéntjéről?

 • Nem vagyunk vegánok, de ettől még a szőrméről, szőrről és állati eredetű textilekről van véleményünk és fontosnak tartjuk foglalkozni a témával. Ahogy más termékek esetében itt is fontos volt, hogy kitől, milyen forrásból érkeznek a birkaszőrök és a gyapjútakarók. Ennek háttérelgondolásnak a részleteit szeretnénk most Veletek megosztani. Mit lehet egy ilyen tárgy kapcsán mérlegelni, végiggondolni, mikor kereskedőt választunk. (Ha már egyszer pénzünk szavazóeszköz és érdekes, hogy a vásárlásainkkal kiket juttatunk bevételhez és profithoz.;-)
 • Nem vagyunk Zolival vegánok. Fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket, de e kapcsán is folyamatosan tájékozódunk. Figyelünk a húsfogyasztásunkra és mikor magunknak vásárolunk, húsból előnyben részesítjük a tanyasi csirkét, és a halat, kerüljük a marhát, annak éghajlatra gyakorolt hatása miatt. Van bútorunk, pénztárcánk és cipőnk is bőrből. Ahogy a blogger HolyDuck* fogalmaz: "nem vagyok vegán, de az oktalan pusztításnak sem vagyok híve". Szeretem tudni ruhában is és bútorokban, tárgyakban, hogy amit viselek és vásárolok, az honnan van és kit juttatok profithoz a vásárlásommal. Igaz ez a birkaszőrre is és a gyapjútakaróra. 
 • ​Nem értünk egyet a prémes állatok tenyésztésével, majd a szőrméjükért történő elpusztításukkal, a műszál és a műszőr pedig olyan, amit kerülünk. Fontosnak tartom, hogy örömmel használjuk az adott tárgyat vagy épp lakástextilt. Jó legyen vele érintkezni, hozzábújni és akkor az adott tárgy egy életre szól, és nem dobjuk el egy év múlva és veszünk helyette másikat. Az olcsó és rossz minőségű darabot könnyebben eldobjuk, nem beszélve arról, hogy ezeknek a nagy része nem újrahasznosítható és nagyon nehezen bomlik le. A kikészített szőrme pl. 50 év alatt bomlik le, szemben a kőolajszármazékból gyártott műszörmével, aminek a lebomlása legalább 500 év.

birkaszőr a hálószobában

 • A tisztázatlan forrásből származó birkaszőr sok etikai és környezeti problémát felvethet nem csak az alapanyag beszerzése, de annak kikészítése (cserzése) kapcsán is. Az ellenőrizetlen folyamatokkal működő és környezetvédelmi standardokkal nem rendelkező gyártók ugyanis a folyamat során sok vegyi anyagot használnak. A cserzőműhelyben dolgozók mindenféle védőfelszerelés nélkül, beteg és balesetbiztosítás nélkül dolgoznak a gyárakban. Arról már nem is beszélve, hogy ezek a vegyszerek aztán a vízbe kerülnek és azzal együtt a talajba, levegőbe, de a végtermék használója is egészségügyi kockázatnak van kitéve, hiszen a termék az ő bőrével is érintkezik a használat során.
 • A bőr előállítása energiaigényes folyamat lehet, de korszerű és felelősen gondolkozó készítőkkel ez a hatás a töredékére szorítható le. A tradícionális folyamathoz sok víz kell ugyanis, azon belül is melegvíz, aminek a felmelegítése nem mindegy milyen energiával történik. Számít tehát, hogy a gyártó akitől vesszük mennyi hangsúlyt fektet arra, hogy a felhasznált víz mennyiségét csökkentse és amennyire csak lehet újrahasznosítsa azt. 
 • Felmerülhet a birkaszőrről, hogy divatos vagy sem. Az lesz-e két év múlva vagy sem? Ahogy ruhában, úgy az otthon berendezésében is kerüljük a divathullámokat. Hiszek abban, hogy nem csak öltözködni, hanem enteriőrt is lehet etikus elvek szerint berendezni. "Nem pedig az éppen divatos formák, színek és minták, hanem azok és alapanyagok tudatos megválasztása mentén"*. Olyan tárgyakkal amiknek hagyománya van, és 10 év múlva is bátran használható. A gyapjú és a birkaszőr pedig ilyen. Az egyik legősibb természetes alapanyagok egyike.​

Birkabőrt is lehet tehát elvek mentén vásárolni és úgy, hogy az a használójának hosszú évekre örömet szerezzen. Nem egy divathullám, amit pár hónap múlva megununk és lecserélünk. #vásároljkevesebbetdejobbat

birkaszőr - Oeko-Tex100

Hol tartunk most?

 • A birkabőr esetében 3 kritérium volt, amit végiggondoltunk, mikor beszállítót választottunk a termékválasztékunkban található birkaszőröknek: 1) Előállítása mennyire szennyezi a környezetet, 2) nem okoz-e maradandó károsodást azoknak, akik dolgoznak vele és egészségre ártalmatlan legyen a használójának, végezetül 3) az állatok, akik meghaltak ne a szőrük miatt haljanak meg.
 • A kritériumok mellett fontos volt az a szempont, hogy hisszük a birkaszőr nem divathóbort. Rendkívül sokoldalú felhasználása létezik és a minőségi szőr egy életre szól. Számtalan felhasználási módja van. 1 darab a megfelelő helyiségben a megfelelő funkcióban. Lehet ágyon, ágy mellett, padlón szőnyeg helyett, széket kibélelve, padra, kanapéra helyezve, nyáron vagy télen szabadtéri székben, olvasósarokban kuckódat kibélelve, függőágyban vagy hintaszékben, gyermek babakocsijában, kiságyában
 • Tervezői és kereskedői felelősségünket tehát látjuk a témában, persze fejlődni és informálódni a témában mindig van és lesz hova.

100% gyapjú takaró

Gondolatok a jövőre nézve

 • Továbbra is úgy gondolom, hogy a mai világban nem lehet olyan életet élni, amelyben minden vásárlói döntés 100%-ban etikus és fenntartható. De ettől még mindig van hova, mindig van jobb. Soha nem lehet megelégedni azzal az információval, ami a kezünkben van, folyamatosan fejleszteni kell a témában már kialakult véleményünket és új információ birtokában ha kell, változtatni. 
 • Kevés olyan márka van, aki mindent meg tud tenni - és nem azért mert ne lenne meg bennük a szándék - hanem mert talán lehetetlen is. De ezt is talán rendben van így. Nem kell az etikus szót túlterhelni. 
 • Az egyensúly a cél és az, hogy minél többen legyünk azok, akik úgy tekintenek a kis forintjaikra, mint kis szavazó cetlikre. Minden alkalommal, amikor kinyitjuk a pénztárcánkat, kifejezzük a véleményünket, felelősen döntünk és a költésünkkel egy ügy mellett tesszük le a voksunkat. Ezzel vállalunk aktív szerepet a környezetvédelemben. 
 • Végezetül engedjétek meg, hogy Kump Edina gondolatával búcsúzzak: "Ha a környezettudatosságot veszed górcső alá, nincsenek egyetemes igaz utak. Nincs egyetlen igazság, amivel minden elintézhető. Sok igazság van. Sok különböző úton. Ki ezen, ki azon lépked, sokunk egyszerre akár többön is. Az utak és az igazságok időnként párhuzamosan haladnak, máskor keresztezik egymást, netán kéz a kézben járnak. Ahány ember, annyi féle módon. Egyetlen, egyetemes, vitatatlanul igaz nagybetűs ÚT azonban nem létezik. Ezek ÖSSZESSÉGE számít."

A Pauzánál kapható birkaszőrök az élelmiszeripar melléktermékeként kerülnek egy olyan üzembe, ahol nemzetközi környezetvédelmi standardok (Oeko-Tex100) biztosítják a feldolgozást. Biztosak lehetünk abban, hogy mentes olyan ártalmas kemikáliáktól, amit a tipikus cserzési folyamatoknál használnak és ártalmas lehet akár a használó bőrére nézve is. A gyártó a víz 70%-át újrafelhasznált, vagy újrahasznosított vízből nyeri, így csökkentve a környezeti lábnyomát a termelésnek, a melegvíz előállítására pedig napenergiát használ.

*A cikk megírását és azt, hogy szedjem össze én is a gondolatainkat a témában, HolyDuck és a témában írt cikke inspirálta. Blog a fenntartható divatról, ökostílusról és tudatos ruhavásárlásról. Az ő cikkét a témában itt olvashatjátok, Instagramon pedig itt követhetitek további hasznos gondolatokért.

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és PaUZa hírekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.

Xxx, Évi

 

 

Blog cikk megosztás

blog comments powered by Disqus