Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

Picardie pohár, átlátszó, 6db

2.700 Ft (2.126 Ft + ÁFA)

Klasszikus, retro formájú üvegpohár, más néven Picardie, amiről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a forma egy Hungarikum, pedig nem az. Amiatt, mert szinte törhetetlen, ez lett a menza pohár és a kávéházak kedvenc pohara itthon is és szerte Európában. További érdekes információkat olvashattok a pohárról lentebb, a 'Történet' résznél. Van aki az ellenállósága miatt választja, van aki a formát szereti és vallja, nem csak felnőttek, de csecsemők itatására sem találtak még fel jobb formát ivásra. Az 1939-ben alapított Duralex gyár, több mint 80 éve gyárt edzett üveg- és asztali termékeket a Chapelle-Saint-Mesmin-ben, Franciaország szívében. Az átlátszó típus 5 féle méretben kapható: 90ml, 160ml, 250ml, 360ml, 500ml. 

Az ár 6db pohárra vonatkozik.


VÁLASZTOTT MÉRET

Űrtartalma: 9 cl (90 ml). Ez a méret pl. eszpresszónak ideális.

MIBŐL KÉSZÜLT
Edzett, hőálló üveg.

HOL KÉSZÜLT
Franciaország.
 

Méret
Menny.:db

Termék jellemzők

Minden Picardie alján van egy szám, 1-től 48-ig, ami azt mutatja, hogy hányas kemencében készült a gyárban. Ezért hát a menzán, az ebédnél a francia iskolások kedvelt játéka volt régen, hogy az asztalnál mindenki annyi éves volt amilyen számot kapott, és nyilván a legkisebb szám, azaz a legfiatalabb dolga volt a többiek kiszolgálása az asztalnál. Időközben a cég egyik legnagyobb exportpiaca a Közel-Kelet lett, ahol imádnak ebből inni teát. James bond a Skyfallban is Picardie-ból iszik whisky-t. Bár a logó szerint 1945 óta létezik a cég, de maga a design 1927-ből van és 1939 óta gyártják azzal az eljárással, amitől szinte “törhetetlen” lesz, vagyis 600 fokra hevítik és aztán nagyon hirtelen hűtik le.

Pauza tanácsa

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT
Anyaga edzett, hőálló üveg. Mosogatógépben mosható, mikrohullámú sütőben is ellenáll és hőálló. Ez a legkisebb, 90ml-es méret elsősorban eszpresszó pohárként ideális.

Történet

A pohár tervezője minden valószínűség szerint Rudolf Schrötter volt, és az 1920-as évek végén kezdték gyártani. Sokan, sokszor vitatták már, hogy a pohár formája és a törhetetlenségét  adó készítési eljárás francia vagy cseh találmány. Alapos kutatások ma már a cseheknek tulajdonítják az eredeti találmányt. Kétségtelen, hogy létezett egy Josef Inwald gyár Csehországban, akik DURIT névvel készítettek ilyen formájú poharakat. A forma lassan alakult ki, bizonyos elemei már a XIX.században fellelhetőek a cseh gyár mintakönyvében. Nem igazán lehet tudni, hogy hogyan került a licenc illetve a gyártás a nem sokkal korábban alapított francia Duralexhez 1939-ben, de a már 1914-ben bejegyzett (ám egy jó darabig nem használt) Durit név is a francia “dur” (kemény) szóból ered, utalva az üveg tulajdonságára. Nagyon érdekes, hogy a pohár márka neve (picardie), ugyanúgy elterjedt a köznyelvben, mint a durit. A franciák mellett, az angolok is szokták picardie-ként hívni a pici kávés poharat. Magyarországon az idősebb korosztály inkább durit pohárként emlegeti.
Köszönet az információért Rónai Gergelynek. 

Kapcsolódó termékek

KONYHA
2.900 Ft -tól (2.283 Ft + ÁFA)
KONYHA
5.500 Ft (4.331 Ft + ÁFA)
KONYHA
5.500 Ft (4.331 Ft + ÁFA)