Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Retro picardie poharak, 6db

2.700 Ft (2.126 Ft + ÁFA)

Klasszikus, retro formájú kávéspohár, üvegpohár, más néven Picardie, amiről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a forma egy hungarikum, pedig nem az. Szinte törhetetlen, emiatt ez lett a menza pohár és a kávéházak kedvenc pohara itthon is és szerte Európában. Van aki az ellenállósága miatt választja, van aki a formát szereti és vallja, nem csak felnőttek ivására, de csecsemők itatására sem találtak még fel jobb formát. 5 féle méret közül választhatsz. Az ár 6db pohárra vonatkozik a választott méretben.

KÉSZÜLT: 
Edzett, hőálló üvegből Franciaországban.

Raktárkészlet 1: 34 doboz raktáron
Mennyiségdoboz
Kedvencekhez

Termék jellemzők

Minden Picardie alján van egy szám, 1-től 48-ig, ami azt mutatja, hogy hányas kemencében készült a gyárban. Ezért hát a menzán, az ebédnél a francia iskolások kedvelt játéka volt régen, hogy az asztalnál mindenki annyi éves volt amilyen számot kapott, és nyilván a legkisebb szám, azaz a legfiatalabb dolga volt a többiek kiszolgálása az asztalnál.
Időközben a cég egyik legnagyobb exportpiaca a Közel-Kelet lett, ahol imádnak ebből inni teát. James bond a Skyfallban is Picardie-ból iszik whisky-t.
Bár a logó szerint 1945 óta létezik a cég, de maga a design 1927-ből van és 1939 óta gyártják azzal az eljárással, amitől szinte “törhetetlen” lesz, vagyis 600 fokra hevítik és aztán nagyon hirtelen hűtik le.

Pauza tanácsa

Ez a legkisebb, 90ml-es méret elsősorban eszpresszó pohárként ideális.
Anyaga edzett, hőálló üveg.
Mosogatógépben mosható, mikrohullámú sütőben is ellenáll és hőálló.

KÉSZÍTŐRŐL

A pohár tervezője minden valószínűség szerint Rudolf Schrötter volt, és az 1920-as évek végén kezdték gyártani. Sokan, sokszor vitatták már, hogy a pohár formája és a törhetetlenségét  adó készítési eljárás francia vagy cseh találmány. Alapos kutatások ma már a cseheknek tulajdonítják az eredeti találmányt. Kétségtelen, hogy létezett egy Josef Inwald gyár Csehországban, akik DURIT névvel készítettek ilyen formájú poharakat. A forma lassan alakult ki, bizonyos elemei már a XIX.században fellelhetőek a cseh gyár mintakönyvében.

Duralex picardie pohár logó icon

Nem igazán lehet tudni, hogy hogyan került a licenc illetve a gyártás a nem sokkal korábban alapított francia Duralexhez 1939-ben, de a már 1914-ben bejegyzett (ám egy jó darabig nem használt) Durit név is a francia “dur” (kemény) szóból ered, utalva az üveg tulajdonságára. Nagyon érdekes, hogy a pohár márka neve (picardie), ugyanúgy elterjedt a köznyelvben, mint a durit. A franciák mellett, az angolok is szokták picardie-ként hívni a pici kávés poharat. Magyarországon az idősebb korosztály inkább durit pohárként emlegeti.
Köszönet az információért Rónai Gergelynek. 

Videó