Termék jellemzők
Az alábbi gyógynövények kivonatait tartalmazza | |
Orvosi pemetefű - Hurutoldó, köhögéscsillapító, nyákoldó, izomlazító. | |
Kamilla - Kivonata enyhíti az ideges nyugtalanságot, az emésztési panaszokat, kedvezően hat a hurutos, fekélyes betegekre. Allergiás panaszok megelőzésére, baktérium-, vírus- és gombafertőzésekre, fekélyekre jó. Serkenti a májsejtek regenerációját. | |
Lándzsás útifű - Köptető, köhögéscsillapító hatású. | |
Kőhárs - Virágkivonata serkenti az emésztést, oldja az ideges feszültséget, csökkenti a vérnyomást, elűzi az álmatlanságot, gátolja az érelmeszesedést. Izzasztó hatású, ezért kitűnően alkalmazható megfázás, influenza, fejfájás kezelésére. | |
Szagosmüge - Kellemes, jellegzetes ízt, illatot, aromát biztosítanak a cukorkának. |
KÉSZÍTŐRŐL
A gyógycukrok virágzása a 20.század első felében kezdődött. Ebben az időben még a patikusok voltak az urak, nem a gyárak, ekkor ugyanis a globális gyógyszeripar még meg sem született. Magyarország egyik ilyen ikonikus szakembere Réthy Béla volt, akit terméke, a pemetefű cukorka tett híressé. 1884-ben kitüntetéssel diplomázott az egyetemen: a megszeretett labormunkát folytatva megszületett a legendás pemetefű cukorka, A családi vállalkozás egyre sikeresebb lett: a harmincas évekre a Réthyek már nem csak egy laboratóriummal, hanem egy kicsi, jól szervezett gyárral is rendelkeztek Békéscsabán.A Réthy-üzemet nem kímélte az államosítás. A Kőbányai Cukorkagyár Nemzeti Vállalathoz került: a pemetefű cukorka receptje azonban a családé maradt. Nem adták ki – egyes források szerint az eredeti esszencia máig ismeretlen. Amikor nagyjából húsz éve visszatért a termék, Rezsu János, az érdi édességkészítő ügyvezetője az utolsó gyártóüzem alkalmazottait kereste meg, hogy a készítési metódust rekonstruálhassa.