Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Hálószoba titkok

Évi
2018. 04. 26. 16:15:12

Szeretem a természetes anyagokat. Azt az érzést keltik bennem, hogy közelebb vagyok a természethez, még akkor is, ha téglafalak között, itt a belvárosban lakom. Valahogy nyugtatóan hat a lelkemre. Vidéken nőttem fel, fél gyerekkoromat Zebegényben töltöttem a nagyszülőknél. Az erdő, a növények és a természet mindig része volt az életemnek.

Itthon folyamatosan arra törekszem, hogy lassan de biztosan, lecseréljünk a tárgyainkat kézzel tárgyakra, természetközeli anyagokra, azok etikus alternatíváira. Olyanokra, amik láttak emberi kezeket, van bennük anyag és amikről tudom hol készült, ki készítette. Valahogy a hálószobát érzem a legfontosabbnak most ezen a téren. Ha belegondolok abba, hogy a napjainkból mennyit töltünk az ágyban, textilek között, ennek a megfelelő megválasztása legalább olyan fontos, mint mikor fehérneműt választunk. Nem mindegy mibe csomagoljuk a testünket, az sem milyen színekkel vesszük körbe magunkat a hálószobában.

Változatos és természetközeli textúra

Natúr, de legalábbis matt fa bútorfelületek, egy ív kézzel merített finom papír a falra, lenvászon és gyapjú az ágyon, finom fényáteresztő (ugyancsak lenvászon) függöny az ablak előtt és az elengedhetetlen növények. Kétségtelenül ők most számomra a sztárok. Egy megnyugtató hálószobát szeretnék magunknak berendezni. Az éjjeliszekrényt lecserélem egy virágra és egy nyárfából készült fa stokira. Kézzel készült, egy vidéki magyar asztalos műhelyben. Natúr, kezeletlen felületű, látszik rajta a készítőjének a nyoma. Egy vidéki kirándulás alkalmával botlottunk bele és azonnal beleszerettünk. Megtanított minket arra, hogy meglássuk a szépséget a befejezetlenben, a kezeletlen felületekben és a tökéletlenben. Igazi wabi-sabi stílus magyar módra.

fa három lábú stoki a magyar wabi-sabi nagykövet

Évszakváltás van és jön az allergia szezon. Nagyszerű alkalom arra, hogy lecseréljem végre az ágyneműnket. 100% tisztaságú lenvászon és gyapjú lesz az új társunk az ágyban. Mivel Zoli allergiás (még nem tudjuk pontosan mire, poratkára gyanakszunk), úgy tűnik ez is arrafelé visz majd, hogy a hálószoba felfrissítése után minél kevesebb dolog legyen a szobában és a textilek benne antisztatikusak legyenek. Egyszerű: minél kevesebb tárgy lesz benne, annál kevesebb hely lesz a pornak is. Nem is tűnik, olyan nagy feladatnak, mégis korábban óriási kihívásnak éreztem azt elérni, hogy az ágynemű, amiben alszunk, friss és pormentes (vagyis antisztatikus) legyen. A 100% tisztaságú len és a gyapjú lett a megoldás a problémámra.

Mindkettő hőmérséklet szabályozó, így soha nem izzadhatunk alatta. Igen, a gyapjú is így viselkedik. Hűvösebb estéken melegen tart, és természetesen légáteresztő, így biztosítja azt, hogy nyáron hűvös legyen alatta, ha arra van szükség. A gyapjúszálak segítenek megőrizni a test optimális hőmérsékletét. A szintetikus szálak, de még a pamutszálak sem lélegeznek úgy, mint a gyapjú. Emellett öntisztító és antisztatikus. Ellenáll a szennyeződésnek és a pornak és csak akkor kell mosni, ha feltétlenül szükséges. Egyébként a friss levegő is elég ahhoz, hogy felfrissüljön. Nem mellesleg megújuló és fenntartható forrásból származik, mivel ezeket a takarókat a birkák évi egyszeri megnyírásából nyerik, akiknek a bundája 1 év alatt újranő.

100% gyapjú takaró antisztatikus és hőmérséklet szabályozó

…és hát a lenvászon. Csak úgy hívom: a textilek istennője. Elnyeli a hőt, egyúttal megtartja a testhőmérsékletet a hidegben. Így lesz tökéletes takaró belőle forró nyári éjszakákon vagy egyszerű ágytakaró az év minden szakában. Ráadásul strapabíró: évek múltával és sok mosás után sem veszít a minőségéből. Lehet egyszer majd család örökség, igazi kis stafírung lesz belőle? :-)

100% lenvászon - a textilek istennője elmaradhatatlan kellék a hálószobában
 

Korlátozott színhasználat

Miért döntöttem a monokróm mellett? A korlátozott színhasználat könnyedén teremt harmóniát. Egy alapszín kiválasztása és annak az árnyalatainak az alkalmazása különböző felületeken zökkenőmentesen egyesíti és húzza össze a teret egy egésszé. Megnyugtató és nyugodt környezetet lehet vele teremteni. Egy amerikai egyetem kutatása szerint, a monokróm színpalettával rendelkező webhelyeken például a leghatékonyabb az eligazodás és azok tartalmát a legkönnyebb olvasni. Egészen egyszerűen azért, mert az agynak kevesebb a feldolgoznivalója és sokkal jobban tud koncentrálni a weboldal tartalmára. Ugyanez az elv érvényes a hálószobára is. A korlátozott színhasználattal élhetőbb a tér és az előnyös tulajdonságait sokkal jobban lehet vele hangsúlyozni.

korlátozott színhasználat a hálószobában

A változatos textúra és a korlátozott színhasználat anélkül teszi izgalmassá a teret, hogy túlingerelnék az agyat.

…és talán mindenek között az egyik legfontosabb. Kitiltottuk a telefont a hálószobából, úgyhogy most kénytelen leszek nézni egy csörgőórát, azért, hogy még ez a kifogás is megszűnjön a telefon ágy közelben tartására. Van is egy órás bácsi a szomszéd utcában. Megállt nála az idő jó pár éve. Beugrom hozzá délután.

lakástextilek a PAUZA kínálatában

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és PaUZa hírekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.

Xxx, Évi