Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

Az 5 kedvenc növényünk közelebbről

Évi
2018. 08. 11. 16:57:23

Szeretjük a növényeket. Mindketten. Még Zoli is. Vannak saját növényei, amiről csak ő gondoskodik, én hozzá sem érhetek. Bizony! :-) Felfedeztük a növényápolásban lévő csendet és kikapcsolást, arról már nem is beszélve, hogy egy enteriőr sem tekinthető befejezettnek zöld textúra nélkül. Jobb velük az élet otthon. Vidámabb. Szerintem.

Több könyvünk is van már a témában, de nem titok, hogy az egyik kedvenc inspirációs forrásom a növényekre az
Urban Jungle Bloggers oldal (van egyébként magyar oldala is, UrbanJungleBudapest néven), ahol számtalan szebbnél szebb szobai növényben és virágos enteriőrben lehet gyönyörködni. Ennek a cikknek az elkészültét is ez a blog inspirálta, na meg a mi elmúlt pár hónapnyi tapasztalatunk a növényekkel. A bejegyzésben megmutatom közelről a legkedvesebb növényeinket és pár olyan tapasztalatot is megosztok, ami esetünkben hasznosnak bizonyult ezeknek a növényeknek a nevelésével kapcsolatban.

Pilea - 5 kedvenc növényünk egyike

Ez az egész "növény a lakásban" dolog egyébként gyerekkori emléket ébreszt bennem. Tisztán él előttem a szülői és nagyszülői háznak az a képe, ahol a nappaliban több helyet foglaltak el a növények, mint a családi élettér. Emlékszem, kisebb kommandós hadművelet kellett ahhoz, ha valaki oda akart férkőzni az ablakhoz, hogy szellőztessen. Fonott vessző virágtartók és a család férfitagjai által hegesztett kovácsoltvas virágtartó állványokkal volt tele a fél ház. Na meg az óriási tájképes poszter képével a kanapé mögött. :-) Mára sajnos Maminak és a Anyunak is annyira megkopott a szobai növénygyűjteménye, hogy ezek a nagy kovácsoltvas virágtartó állványok kikényszerültek a garázsba a lomok közé.

Pár hónapja viszont újra családi beszédtémává tettem a növényeket. Kezdtem először azzal, hogy mindenféle képeket mutogattam Anyukámnak az általam kiszemelt szobanövényekről, ő pedig azonnal rávágta a nevüket. Aztán lekerültek a könyvespolcról a szobanövényes könyvek. Mostanra odáig fajult a dolog, hogy nincs hazalátogatás a nélkül, hogy ne egy cserepes virággal távoznék otthonról, sőt Anyukám már azon gondolkozik, hogy az egyik sarkot a nappaliban újra teljesen kiüríti és a helyére teszi a garázsból azokat a bizonyos retro virágállványokat. Ezaaaaz! Már hallom Apát, ahogy azon morog, hogy ettől a sok virágtól el sem lehet férni. 

Íme az 5 kedvenc virágunk közelről. Ezek azok a virágok, akik az üzletbe is beköltöztek velünk, így ha ellátogatsz hozzánk személyesen is találkozhattok. :-)

1) Vesszőkaktusz 

Kinézete csak hébe-hóba emlékeztet az oszlopos vagy gömb alakú tövisekkel borított kaktusztársaikra. A többi kaktusszal ellentétben a vesszőkaktusz a meleg, párás trópusi erdők lakója, emiatt imádja, ha néha spriccelővel kényeztetjük őt, de egyébként jól tűri a központi fűtéssel együtt járó száraz levegőt is. Fali tartókban, kosarakban különösen jól mutat, nálunk az üzletben egy régi fa kisszéken csücsül, de megfordult már a hűtő tetején is. :-)

vesszőkaktusz
vesszőkaktusz és régi gyerekszék

2) Gyertyavirág 

Különleges, szív alakú levelei vannak, emiatt én gyakran (valószínűleg tévesen) szívvirágnak hívom. Nem is gondolnám, ha nem olvastam volna róla, hogy a pozsgások közé tartozik, ezért fény és hőigénye magas és ültetéshez kaktusznak való, kavicsosabb, lazább talajt választottam neki. A szeretetet és a heti egyszeri öntözést hosszúra nőtt indákkal hálálja meg.

gyertyavirág
kisszekrény - Pauza üzletkialakítás

3) Pöttyös begónia 

Ő a legfrisebb szerzeményem. Nem tudok a nélkül ránézni, hogy ne mosolyognék vissza rá. Imádom. Ritkán és kevés helyen lehet kapni, a Wild Flower Bárba viszont friss szállítmány érkezett a napokban. Bizony, veszélyes dolog az, ha egy virágbolt szomszédságába költözik az ember. :-)

5 kedvenc növényünk közelről

4) Ezüstös szobai futóka

A leggyorsabb növekedésű lakótársunk. Imádja a párás, nedves levegőt, így ő az első aki sorba áll, ha vízspriccelőt lát a kezünkben. Több fajtája van, nekem ez az ezüstös levelű a kedvencem, de van a testvéréből, a márványos szobafutóból is. Valószínűleg kevesen vagyunk, akiknek a szüleinél régen és most ne futkározna belőle legalább egy a falon. Igazi retro fazon. Hamarosan az enyémnek is dróttal kell egyengetni az útját. Minimális gondozással a lehető legsötétebb helyen is elvan, viszont állítólag mérgező, így gyerekszobában kerülendő. Igénytelenségére legjobb példa: minap bejött egy vásárló az üzletbe és elmesélte, hogy neki fotósként a sötétszobában volt ilyen növénye, és sötét ellenére vígan megélt. Hehe. :-)

scindapsus

5) Pénzlevelű pilea.

Ami miatt ő az egyik személyes kedvencem, az a leveleinek a formája. Viccesek és vidámak. Már megvettük, mikor olvastam a hozzá kapcsolódó babonáról. A levelek formája a pénzérméket szimbolizálja. Állítólag minél dúsabb levelű növényt választ valaki, annál biztosabb, hogy szerencsét hoz majd a növény anyagi téren. Kínából származik, így a babona a feng shuihoz is kapcsolódik, vagyis nem mindegy hova tesszük őt a lakásba. Megfelelő helyre téve ugyanis pént hoz a házhoz. :-) Északkeleti részbe ami a befektetés területe, vagy a délkeletibe ami a gyarapodásé. A bejárattal szemközt a bal oldalon lévő sarokba kell tenni, ami a gazdagságé és a sikeré. Egyébként ő sem mérgező, emiatt gyerekszobába jó választás, így a lakója már piciként megszokja az élővilág megfigyelését. 

pénzlevelű pilea

Ha neked is vannak kedvenceid, amiket szívesen megmutatnál, használd az Instagramon a #virágterapia #pauzamood hashtaget és mutasd meg nekünk. Lássuk neked milyen van otthon! :-) A legjobbakat megjelenítjük a saját oldalunkon.

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és PaUZa hírekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.

Xxx, Évi

 

Blog cikk megosztás

Kategóriák Virágparádé
blog comments powered by Disqus