Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Mátrai fakanál, 3db

1.200 Ft (945 Ft + ÁFA)

Mátrakeresztesen régen alig akadt olyan család a faluban, amelynek ne lett volna valamiféle köze a fakanálkészítéshez. A fél világot, de legalábbis az egész országot innen látták el ezzel a konyhában nélkülözhetetlen használati cikkel. Vitték Angliába, Németországba, Dániába, Hollandiába. A fénykor a 70-es, 80-as években volt, akkor havonta egymillió körüli fakanalat is készített a kis mátrai falu népe. Napjainkban csupán néhány család folytatja az egykori mesterséget. Persze ma már nem csupán készülnek a fakanalak, hanem a gépeket is segítségül hívják ahhoz a tizenhét fogáshoz, ami egy fakanál elkészítéséhez szükséges. Attila, aki a mi fakanalainkat készíti, a fakanalasok fiatalabb nemzedékét képviseli. Eredeti foglalkozása asztalos, a hagyományőrző mesterséget édesapjától leste el, aki pedig az apósától. 

1 csomagban 3db különböző méretű fakanalat küldünk, hogy minden főzéshez meglegyen a megfelelő.

 

MÉRETEI
A csomag tartalma 1db 25cm-es, 1db 30cm-es, 1db 35cm-es fakanál.

MIBŐL KÉSZÜLT
Bükkfa.

HOL KÉSZÜLT
Magyarország.

Raktárkészlet 1: 22 db raktáron
Mennyiségdb
Kedvencekhez

Pauza tanácsa

A fakanál elkészítéséhez tizenhét fogásra van szükség. Minden az alapanyaggal kezdődik. A mátrai fakanálkészítők a jóféle kemény bükkfát a környező erdészetektől vásárolják. A fa élő anyag, így sok meglepetést tartogat. Bogárjárat, sérülés, gesztesedés egyaránt tönkreteheti. Könnyen repedhet és görbülhet, ha feszültség van benne. Figyelni kell az évgyűrűket is. Ha pedig a nyersfa elvágás után hirtelen kifehéredik, az a keménységére utal. A faluban úgy mondják, csepűs a fa, ha fűrészeléskor nem forgácsot szór, hanem vékony szálakat enged, mint a cérna. Egyikkel sem jó dolgozni. Gondosan kiválogatják tehát az alkalmas fát, amit 3-5 méter hosszú rönkökben szállítanak haza. A méretre fűrészelt rönkökből előbb fakanál hosszúságú hasábok, úgynevezett prizmák válnak. Ezekre rajzolósablon mentén bejelöli a kivágandó formát. Majd az íveket kifűrészeli, ez a kanyarítás, utána felszeleteli a tömböt, és az így lepotyogó darabok már nagyjából mutatják a fakanál alakját. De még szögletesek az élek, a következő géppel kapják meg a kerek formát. A kerekítősablont a mester egyenként ráüti a kanál fejére, majd kézzel odaillesztve körbevágja a kanalat a marókéssel. A nyélkészítés műveletét a faluban gömbölyítésnek hívják. Betolják egy tölcsér alakú szerkentyűbe, és a szerszámkés körbevágja. Ettől lesz a hasábforma nyélből az ismert hengeres alak, a nyél végét pedig egy ceruzahegyező-szerű kés formálja kúposra. Az utolsó gép a kanál homorulatát, a kóstoló részt mélyíti ki, és itt történik a hátmarás, a kanál külső domborítása is. Kész kanalakat pedig egy végső simítás alá vetik a lesimítására, sorjacsiszolásra szakosodott gépekkel.