Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Lusta környezetvédő: pálmaolaj

Évi
2018. 03. 07. 11:35:02

Ilyen témáról írni, egy kicsit mindig olyan mintha valaki cinkosa lennék. Ráadásul mindenki bolondbiztos megoldást vár és született már vagy 1 millió blog bejegyzés a témában, amiben emberek próbálják meggyőzni a másikat, hogy az ő megoldásuk a tuti. Nos, ennek a bejegyzésnek nem ez a célja. 

Egyszerűen csak leírom én milyen utat jártam be a témában. Aztán mindenki döntse el magának, hogy mi az ő útja. Az első lépést már megtetted, megtettük. Elkezdtük magunkat edukálni a témában, ami mindenek előtt a legfontosabb. 

Háttér: mi ez a lusta környezetvédő”?

Lusta környezetvédő vagyok. Azok táborát gyarapítom:

 • Hiszem, hogy a saját fogyasztásunk átformálásával szinte minden környezetvédelmi problémát megoldhatunk. Szerintem a megoldás a mi, mint FOGYASZTÓK kezében van.
 • Nem szeretném görcsösen csinálni. Csak könnyedén. Lépésről lépésre, ami jól esik. Apránként, megfizethetően és kényelmesen terelem magam a zöld megoldások irányába. Próbálok benne élvezetet találni, merthogy van benne.
 • Hiszek az alulról induló kezdeményezésekben és abban, hogy ahhoz, hogy a politikusok/gyártók magatartása megváltozzon, először nekünk fogyasztóknak kell a keresletünkön és a véleményünkön változtatni. Ők pedig majd azt fogják tenni és gyártani, amit elvárunk tőlük.
 • Tisztában kell lennünk azzal, hogy a vásárlási döntéseink milyen hatásaink hatással vannak a környezetünkre.
 • Ha szeretnénk tenni valamit magunktól, a legegyszerűbb dolok ha változtatunk a fogyasztásunkon és tájékozódunk a témában,esetleg másnak is mesélünk róla.

A teljes cikket itt tudod elolvasni.

A téma miértjéről: miért a pálmaolaj és egyáltalán mi az?

 • Növényi olaj amely rejtetten, de ott van a fogyasztási termékeink 50%-ban. 
 • Mikor először hallottam róla, azt hittem én nem is eszek ilyet. Pedig de. Nem is csak eszem. Kenem magamra, égetem. Minden nap fogyasztom. Ott van a gyertyában, tisztítószerben, kozmetikumban, samponban, tusfürdőben, arckrémben. Gyakorlatilag mindenben, amihez növényi olaj szükséges. 
 • A pálmaolaj élelmiszer és nem élelmiszer célú előállítása gyors növekedésen ment át az elmúlt húsz évben. A termelés növekedésével pusztuló esőerdők, kiírtott állatok, tönkretett bennszülött közösségek jellemzik az iparban általánosan használt pálmaolajat és annak ültetvényeit.
 • 3 nagy trópusi esőerdő vidék maradt: Amazonas, Kongó-medence és az Indonézián átívelő délkelet-ázsiai esőerdő. 
 • A felelőtlen pálmaolaj termesztéssel pont ezokat az ökoszisztémákat tesszük tönkre, amik segítenek az éghajlat helyreállításában, hiszen az esőerdők szén-dioxidot nyelnek el. Egészen addig, amíg el nem égetjük őket.
 • Az indonéz pálmaolaj terjeszkedések miatt, odalett az erdők 80%-a. Ráadásul az égetésükkel naponta több CO2 kerül a levegőbe, mint az egész Egyesült Államok kicsobájtása.

 

Eddig mennyit haladtam (#nemszponzoralttartalom)

Legelőször csak elkezdtem nézni azoknak áruknak az összetételét, amit levettem a polcról. Írtam egy listát, amin rajta volt hányféleképpen hívják és tűntetik fel a pálmaolajat. (A teljes lista 200 névből áll ugyanis, az enyémen úgy 20 db szerepelt.) Hamar rájöttem, szinte mindenben van pálmaolaj, amit csak nassolok és magamra kenek. Ott van a túró rudimban, az Oreo kekszben, a gyertyámban, mindenhol. 10 megnézett termékből legalább 5-ben ott volt. Aztán elkezdtem utánanézni, valóban az a megoldás, hogy bojkottálom a pálmaolajat? Az az egyetlen út? Ez a jó út egyáltalán? Aztán rájöttem ez sem fekete-fehér.
Ha ugyanis a pálmaolajat mindenki lecserélnénk repce-, napraforgó- vagy szójaolajra, akkor sokkal több termőföldre lenne szükség, és az azonos mennyiségű olajat csak sokkal nagyobb környezetterheléssel lehetne előállítani. 

Annak a hatása, ha a pálmaolajat mindenki teljesen bojkottálná

Arra is rájöttem, hogy azért mert valamire ráírják, hogy vegán, vagy bio, attól, még ugyanúgy lehet benne tisztázatlan forrásból pálmaolaj. Tisztátalan forrás…mert hogy van tiszta is. Jött ugyanis a jó hír. Létezik, olyan, hogy RSPO tanúsítvány, vagyis felelős forrásból származó pálmaolaj, amelynek termesztése során figyelembe vették a természetes környezet megőrzését és az ott élő embereket. Elkezdtem azokat a gyártókat részesíteni előnyben a vásárlásnál, akik ezt hirdetik magukról. 

RSPO jelentése

Van még hova fejlődnöm

Mai napig megnézem a legtöbb új, addig még nem vásárolt termék címkéjét, van-e benne pálmaolaj. Volt már, hogy bojkottáltam terméket emiatt és volt már, hogy azért választottam egy másik márkát, mert róla tudtam, hogy a pálmaolaj amit használ felelős forrásból származik. Ettől függetlenül nem mondom, ne lehetne jobban. Mindig van hova, mindig van jobb megoldás. 
Élelmiszerben például szeretnék még több szezonális, helyi termesztésű alapanyagokat előnyben részesíteni. Ezen felül a tisztítószer még egy olyan terület, amiben még nem gondoltam át, mi más lehetne egy okosabb választás. Nemrégiben hallottam, hogy a vegyi iparban vannak, akik már próbálkoznak olyan olajokkal, amiknek nincs szüksége termőföldre, helyben termelhető, ezáltal is csökkenthető a távoli ellátásból fakadó széndioxid-kibocsátás. Ebben a kontextusban tehát volna értelme helyettesítőket alkalmaznom. Most úgy tűnik, az Ecover (#nemszponzoralttartalom) állítólag például pálmaolaj helyett algaolajat használ termékeiben. Utána fogok járni hol kapható és lecserélem az otthoni tisztítószereket.

Egyéb gondolatok a jövővel kapcsolatban

Megint megerősítettem magamban, hogy a „zero” és a „bojkott” sokszor nem az egyetlen és nem mindig a jó megoldás. Könnyen pont az ellenkező hatást válthatjuk ki vele, ha ész nélkül csináljuk ezt is. Valahol a kettő között van az én utam, most úgy látom. Ezen felül újfent el kell fogadnom: minden egyes lépésemnek és cselekedetemnek ökológiai lábnyoma van és nem aggódhatok mindig emiatt. Azzal nyugtatom magam, hogy az anyatermészet nem várja el tőlem, hogy tökéletes zöld vásárlók legyek, és zéró legyen a kibocsájtásom ahhoz, hogy ő boldogulni tudjon. A természet ökológiai rendszerei képesek feldolgozni a szennyezés egy bizonyos mértékét. Egy a feladatom van "csak". Vissza kell találni az egyensúlyba és ezért változtatni ott ahol tudok.

Ha tetszett a cikkünk iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

A Pinteresten pedig csináltam egy külön mappát is a témának, ahová feltöltöttem a fenti diákon kívül azt is, milyen névként kell keresned az áruk címkéjén a pálmaolajat.

Xxx, Évi