Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Natúr növényi szappan kisokos - melyik mire jó?

Növényi szappanok

Megmutatom nektek közelebbről 3 kedvenc növényi natúr szappanunkat. Egyenként: miből van, hogyan készül és mire használható?

Mindenkit más motivál, mikor úgy dönt, hogy vegyszermentes, természetes növényi tisztálkodókat keres a mindennapi tisztálkodáshoz. Nálam nem csak a összetevőkben a "természetesre" átállás volt a cél, hanem az egyszerűsítés is. A váltás első lépéseként fogtam a napi arcápolási rutinjaimat és visszamentem egészen az alapokig. Az első felismerésem ugyanis: nincs szükségem annyi mindenre, mint ahány fajta kencétől és flakontól roskadoztak a polcaim. Ugyanarra a problémára többféle megoldás, minden egyes tisztálkodási fázisra más-más termék. Arclemosóktól, tonikoktól, ilyen olyan arckrémektől, testradírtól, arcradírtól volt tele a kád széle és a mosdó alja. Aztán rájöttem zavar a káosz és egyáltalán nincs is szükségem mindenre. A kevesebbet, de jobbat elvet kezdtem el érvényesíteni. Így találtam az Aleppo és Marseille szappanokra. Gondolom közben azt is kitaláltátok: szeretem azokat a kencéket is, amik egyszerre több célra is használhatóak.

Aleppo szappan

Nem véletlen, hogy a lista vele indul. Ő ugyanis minden szappan ősanyja. A világ egyik legrégebbi szilárd szappanja immár 2000 éves. Fő összetevője az olívaolaj és babérolaj, nem tartalmaz semmilyen szintetikus adalékanyagot vagy állati eredetű összetevőt. Az aleppói szappant olívaolajból és szódából főzik, később babérolajat adnak a keverékhez. A masszát szétterítik és némi száradás után blokkokra vágják, majd gúlába halmozva minimálisan fél évig a sivatagi szélben tovább szárítják. A szappan eleinte zöld színű, majd a száradás során nyeri el végső, jellegzetes okker színét. A végtermék E-vitamin tartalma igen magas.

Végtelen sok érv szól mellette: 

  1. Testre, kézre, bármilyen bőrtípusra. Különösen ajánlott allergiára hajlamos, ekcémás, aknés, pattanásos bőrre. A babérolaj hatékony tisztító, fertőtlenítő hatású. Az olívaolaj évezredek óta ismert bőrfiatalító, regeneráló tulajdonságáról. 
  2. Arcpakolásként is kitűnő, mert szabályozza a bőr minden működését.
  3. Kisbabáknak is készíthetünk fürdőt belőle. Ehhez csupán bele kell mosni a fürdető vízbe egy keveset. Szembe ne kerüljön.
  4. Bőrgyógyászati kezelések kiegészítője: neurodermitisz, övsömör, ekcéma, gombás fertőzés, pattanásos bőr és más allergiás tünetek esetén.
  5. Borotválkozáskor: vízzel összekeverve, felhabosítva. Különösen jó érzékeny és pattanásos, pörsenéses bőrre. Borotválkozás utáni arcvíz használata ebben az esetben nem szükséges, sőt kerülendő.
  6. Bár nekem samponként használva nem vált be, de sokan hajmosásra is használják. Mindannyian mások vagyunk, úgyhogy érdemes egy próbát adni neki. Csökkenti a hajhullást és a túlzott zsírosodást. 
  7. Rovarcsípések enyhítésére, a viszketés csökkentésére. Az érintett bőrfelületet majdnem száraz szappannal dörzsöld át.
  8. Ruhák mosásánál, kézi mosásnál, folttisztítóként is használható, érzékeny, finom anyagú szövetekhez (pl. gyapjú és selyem)
  9. Molyirtóként a szekrényben (sem az olívaolaj, sem pedig a babérolaj illatát ugyanis nem kedvelik a molyok.) 
  10. Nemtől függetlenük férfiak és nők is használhatják. A szappan receptúrája jóval a szintetikus összetevők megjelenése előtti időkből való, így illatában is nagyon natúr, nagyon természetes. Főleg a babérolaj és olívaolaj egyvelegének az illata érződik rajta.

Pauzánál kétféle Aleppo szappan kapható. Az egyik egy alap Aleppo szappan, 4-5%-os babérolaj aránnyal. A másik pedig egy magas, 30%-os babérolaj tartalmú szappan. Ha ismerkedsz a szappannal, szerintem elég, ha először az alap, alacsonyabb babérolaj tartalmú változatot választod. Később, ha úgy érzed, hogy a bőröd még több táplálásra éhezik, még mindig válthatsz a következő szintre. :-)

Marseille olívaszappan, az Aleppo szappan unokatestvére

Olívaolaj, só, víz és kókuszolaj. Ezek a Marseille szappan legfőbb összetevői. Komoly tradíció áll a Marseille szappan mögött is. 1688-ban, már XIV.Lajos egy rendeletében intézményesítette a Marseille szappan gyártását (habár ő maga kevésszer használta, mivel a legenda szerint életében mindössze kétszer fürdött.:-)). Ebben a rendeletben belefoglalta a tiszta olívaolaj és a nagy üst használatát. Mindkettő azóta is elengedhetetlen része az eredeti Marseille szappan készítésének. Ezt az ősi receptet örökítette tovább Marius Fabre. Ennek a 4 generációs családi vállalkozásnak a története Dél-Franciaországban, egy bájos Provence-i faluból indult, ami az olaj és a szappan fővárosának is hívnak világszerte. Marius Fabre volt az alapító, nagypapa neve, aki 1900-ban rakta le a családi vállalkozás alapjait. A gyárban a mai napig ősi technikákat és az ősi receptúrát használják, immár több mint 100 éve. Ez az ő örökségük. Magának a szappannak az elkészítése 14 napig tart, főleg a hosszú szárítási idő miatt. A folyamat egy hatalmas üstben indul, ahol az alapvető összetevőket, az olívaolajat, a Camargue sót összefőzik. Ezután óriási, földön elterülő fa szappankészítő tégelyekbe öntik és hagyják kiszáradni. 

Nézz meg a gyárról és a szappanok készítéséről egy videót.


Felhasználási területeiben a Marseille szappan tehát nagyon hasonló az Aleppo szappanhoz:

  1. Testre, kézre, bármilyen bőrtípusra. Különösen ajánlott allergiára hajlamos, ekcémás, aknés, pattanásos bőrre. 
  2. Borotválkozáskor: vízzel összekeverve jól habzik. 
  3. Bár samponként is használható, bevallom nálam ez sem nem vált be erre a célra . Tisztította ugyan a hajam, de elnehezült tőle.
  4. Folttisztítóként is használható, mosás előtt 10-15 perccel kend be vele a foltot a ruhán. Kézi mosásnál érzékeny, finom anyagú szövetekhez (pl. gyapjú és selyem)
  5. Molyirtóként a szekrényben. Egy szelet szappant kell a ruhák között elhelyezni. 
  6. Sokan pedig a konyhában, mosogatásra is használják. Én is ezzel mosogatok immár 3 éve. Szivaccsal vagy kefével párszor meg kell dörzsölni, az felhabzik, és már mosogathatóak is az edények. 
  7. Nemtől és kortól függetlenül bárki használhatja, így ha az illatával mindketten meg tudtok barátkozni, mindkettőtök tusfürdős flakonjai eltűnhetnek a kád széléről. :-)

Felhasználási területeiben a Marseille szappan tehát nagyon hasonló az Aleppo szappanhoz:

Pár szóban még arról, hogy használhatóak-e ezek a szappanok arclemosásra. A válaszom, igen, de mértékkel és nem mindegy hogyan. Én személy szerint használom erre a célra. Külön öröm, hogy ezekkel a szappanokkal, mandulaolajjal/zöld balzsammal és virágvízzel a fürdőnkben még a különféle arclemosó termékek flakonjai és tonikok is eltűntek a fürdőnkből. Itt kell megjegyeznem, hogy az egészséges bőr kulcsa a PH-ban is van. A szappanos arcmosás eltolhatja az arcbőr PH értékét, így figyelni kell arra, hogy az ki legyen egyenlítve. Ezt egy virágvíz használatával tökéletesen el lehet érni. Épp ezért a kozmetikusom tanácsára én úgy használom (maximum napi egyszer, általában reggelente arclemosóként), hogy utána virágvízzel fújom be a bőröm. Ezzel visszaállítom az arcbőröm egészséges PH értékét és a virágvíz még hidratálja is pont annyira, hogy nappali arckrémet már nem is kell használnom. Esténként pedig mandulaolajjal/zöld balzsammal tisztítom az arcbőröm. 

Mit adott még a Marseille szappan a háztartásunkba? 

 Fürdőkefével vagy szivaccsal együtt használva a szappant, könnyedén lesz belőle testradír és arcradír is.

Egyetlen szappannal tehát kiváltottam 4-5 különböző tisztálkodó szert a fürdőben. Eltűntek a műanyag flakonok a fürdőkád széléről. Sőt, ennél többet adott a szappan. Ez ugyanis a mosogató szerünk is immár 3 éve. Ha tehát te is kacérkodsz a természetes alapú mosogatószer gondolatával és nyitott vagy arra, hogy szappan formára válts mosogatásnál, érdemes kipróbálnod erre a célra is a szappant.

Marseille szappan ruhákhoz

Mi a legnagyobb különbség a fehér és a zöld változat között? Egyrészről az összetétele. A fehér Marseille szappan nem tartalmaz olívaolajat. Helyette napraforgó olaj és kókuszolaj van a szappanban, innen a fehéres szín. Hipoallergén, 100%-ban növényi olaj alapú, illat-, színezék és adalékanyagmentes. Biológiailag lebomló. Pálmaolajmentes.
Felhasználási területei:

  1. Elsősorban ruhamosáshoz érdemes használni. Gép és kézi mosáshoz is alkalmazható.
  2. Gépi mosáshoz, könnyedén folyékony mosószer készíthető belőle. Ehhez 1 nagy marék (30-35g) reszeléket 1 liter forró vízben oldj fel, öntsd bele egy üvegbe, vagy kiürült flakonba és hagyd kihűlni.  
  3. Mivel azonban nincs benne semmi olyan, ami ártalmas lenne a bőrre, ezért bátran használhatod kézmosásra, sőt fürdésre is. A tapasztalatom az, hogy főleg azok a vásárlóink választják erre a célra, akik kevésbé szeretik az olívaszappan már-már füstös illatát. Bár egyik szappanban sincs parfüm és illatosítóanyag, de ennek a fehér szappannak a legkevésbé megosztó az illata talán. :) Habár a tapasztalatom az, hogy könnyen megszokja az orr ezeket a natúr illatokat. 

Marius Fabre Marseille szappan

A Pauza kínálatában mindhárom szappant megtalálod, Aleppo szappan, Marseille olívaszappan 200g, Marseille olívaszappan 400g és Marseille szappan a ruhákhoz 400g. Elérhetőek személyesen üzletünkben, a Budapest, 1052, Vitkovics utca 7.szám alatt, vagy webshopunkban, a www.pauza.hu oldalon.

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legfrissebb Pauza hírekről! Megtalálsz minket 
Instagramon és Facebookon is. A Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.

Xxx, Évi