Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Mit tud a citromsav, a perkarbi és a szódabikarbóna?

Évi
2022. 09. 22. 10:58:27
Mit tud a citromsav, a perkarbi és a szódabikarbóna?

A mai bejegyzésben a citromsav, a nátrium perkarbonát és a szódabikarbóna felhasználásáról lesz szó. A téma apropója nem más mint az, hogy mindhárom tisztítószer mától elérhető a Pauza kínálatában. A webshopban 3 féle kiszerelésben (500g, 1000g, 2000g) kapható, míg üzletünkben (Bp., Vitkovics utca 7.) kimérve, csomagolásmentesen is kapható. 

Korábban már meséltem arról a 3 alapvető öko-tisztítószer receptről, amikkel egyszerűsíteni tudtunk, környezetbarátok és nem utolsó sorban hatékonyak is vagyunk. Már ebben a bejegyzésben is említettem a citromsavat. Ez, az ecet és a fekete szappan a kezdetektől velünk vannak a változtatásban. Takarítószerekből nincs is szükség másra. Ruhamosás témában egészült ki az utóbbi hónapokban az otthoni takarítószer gárdánk a nátrium-perkarbonáttal. Melyik, mire jó és hogyan használjuk? Mutatom a részleteket.

öko-takarítószerek, mire jó a citromsav és perkarbonát

CITROMSAV

A citromsav 100% természetes anyag. Nincs káros mellékhatása, sem egészségre, sem környezetre. Takarításra is használható. Az ecetnél gyengédebb, de mégis hatékony sav. A citromsav vízben oldva válik használhatóvá. Előnye, hogy bár a vízben oldott citromsav sem szagtalan, az is bátran próbálkozhat vele, aki nehezen bírja az ecet szagát.

a citromsav, mint öko-takarítószer

MITŐL ZÖLD?
Citromsav leggyakrabban kukoricakeményítőből, melaszból, vagy más, nagy cukortartalmú, olcsó növényi anyagból állítják elő. A természetben sok helyen megtalálható, leginkább a citrusfélékben lehet vele találkozni.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT
Én a leggyakrabban a fürdőben használom. WC kagyló, fürdőkád, csempe, csap és vízforraló tisztítására. Többen meséltétek nekünk az üzletben, hogy ecetet is helyettesítetek vele, vagyis a citromsav hígított változatával mostok tükröt, ablakot, sőt meséltétek többen, hogy öblítőként is bevetitek.

Mindezekkel együtt tehát a citromsav felhasználása így foglalható össze.

  1. Száraz tisztítással általános vízkőoldáshoz: Pl. WC kagyló vagy fürdőkád tisztításához. Ehhez első lépésként vizezd be a felületet, majd szórd be citromsavval. Hagyd egy keveset hatni (én fél órát szoktam), ezután szükség szerint súrold át.
  2. Házilag elkészített keverék általános vízkőoldáshoz, takarításhoz: 1-2 evőkanálnyi citromsavat tegyél egy 500 ml-es szórófejes flakonba, majd töltsd fel meleg vízzel, és rázd fel. Ha felolvadt a citromsav, indulhat a takarítás. Érdemes takarítás előtt, frissen bekeverni a keveréket, hogy a hatásfoka ne csökkenjen. 
  3. Öblítő helyett, ruhamosáshoz: Ha szeretnél váltani a bolti, szintetikus öblítőről, de nem kedveled az ecet szagát, kipróbálhatod citromsavas vízzel. 2 teáskanálnyi citromsavat oldj fel meleg vízben – ebben gyorsabban feloldódik, mint hideg vízben -, majd öntsd az öblítős rekeszbe. 
  4. Perkarbi (más néven oxigénes fehérítő, folttisztító só) hatásfokának beindítására: Ha a nátrium-perkarbonátot nem 8-10 órán át tartó mélyáztatáshoz, és nem is 50 foknál magasabb hőfokú mosáshoz használod, előhívhatod a hatását egy kis citromsavval is. 40 fokon a végzett fehér mosáshoz 1 evőkanál perkarbi mellé 1 teáskanál citromsav hozzáadása segít elindítani a folyamatokat.
  5. Mosógép vízkőtelenítéséhez: Az üres dobba tegyél 2-3 evőkanál citromsavat, és ruhák nélkül indíts el egy 40°C-os rövid programot.
  6. Vízforraló és kávéfőző tisztításához: Elvízkövesedett vízforralónál 2 evőkanál citromsavat teszek a forralóba, felengedem vízzel és elindítok egy vízforralást. Kávéfőző esetében a vizes rekeszbe kell tenni a citromsavat (literenként 1 evőkanalat), majd főzd le.

NÁTRIUM PERKARBONÁT

Nagyjából fél éve kezdtük el használni a nátrium-perkarbonátot. A Marseille mosószappan pehelyből készített folyékony mosószer fehérítő hatásának fokozására kerestünk megoldást. Először a mosószódával próbálkoztuk, viszont a nátrium-perkarbonát sokkal hatékonyabbnak bizonyult. A perkarbi közeli rokona egyébként a mosószódának (nátrium-karbonát), a különbség mindössze egyetlen oxigénatom. Használat közben a molekula aktív oxigénre és mosószódára bomlik.

nátrium perkarbonát mint fehérítőszer

MITŐL ZÖLD?
Nincs benne szintetikus segédanyag, például illatanyag, és a hipóval ellentétben nincs benne klór, tehát nem roncsolja a pamut ruhák cellulózrostjait. Lúgos anyag, amit mérsékelten szeretnek az élővizek, de természetes és lebomló, és kis mértékben nem károsítja az élővilágot.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

Mielőtt részletezném, hogy a perkarbonátot mire és hogyan érdemes használni, meg kell jegyezni egy fontos tényt. A benne található aktív oxigén három dolog hatására szabadul fel vizes közegben:

  1. mélyázatás, vagy hosszabb, minimum 8-10 óráig történő áztatás
  2. ha erre nincs idő, akkor minimum 50°C-os vízhőmérséklet,
  3. savas hatással is beindítható a folyamat például ha 1 ek. perkarbonáthoz ½ kk citromsavat adunk. 

A vízben állva egy idő után automatikusan beindul a folyamat, így nem érdemes több nappal előre bekeverni a vizes oldatot, csak közvetlenül használat előtt.

Marseille mosószappan pehely fehérítő hatásának fokozására: A perkarbit használhatjuk a Marseille mosószappan pehelyből készült folyékony mosószerrel történő mosás mellé, kiegészítő tisztítószerként. Fontos, hogy ne keverjük bele előre a mosószerbe, egyrészről mert a színes ruhák színét szedheti, másrészt hosszabb ideig a vízben állva a perkarbonát elveszítheti hatékonyságát.

Milyen esetekben lehet jó és hogyan használd?
Megszürkült ruhák, függönyök, fehér törülközők, stb. fehérítésére, fertőtlenítésére – áztatással: 5l vízbe tegyünk 2 ek. perkarbonátot. Minimum 8-10 órát ázzon a textil. A hosszú áztatás során a textil mélyebb rétegei is kitisztulnak. Ha nincs időd megvárni a természetes áztatási folyamatot, és a gép mosást választod, akkor minimum 50°C-on moss vagy sav segítségével kezd bomlani. Tehát az egyik lehetőség a fehér mosáskor, hogy 50 vagy 60°C-os programot indítasz. Ilyenkor 1-2 ek. nátrium perkarbonátot tegyünk a dobba, a ruhák közé. Ha ennél kisebb hőmérsékleten mosol, akkor 1-2 ek. nátrium perkarbonát mellé, szintén a dobba tegyél még ½-1 kk citromsavat is (az ecet erre nem jó).

 

SZÓDABIKARBÓNA

Ha már mosás és folttisztítás, nem mehetünk el a szódabikarbóna használata mellett: biológiailag lebomló, környezetbarát és sokoldalú. Különösen a nagyon zsíros, olajos foltok eltávolításában vagy a szagos szennyes eltüntetésében segíthet. Óóó az a bizonyos sportruházat és edzőcipő :). Minimálisan fehérít, szagtalanít és tisztít. Kombinálhatod a Marseille szappan pehellyelből készült folyékony mosószerrel, annak folttisztító hatásának fokozására, közepesen szennyezett ruhák esetében. Egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy remekül megköti a szagokat, és meleg vízben hamarabb oldódik, mint a perkarbonát. Fontos megjegyezni, hogy a szódabikarbóna károsíthatja a selymet és a gyapjút, így azokhoz csak a tiszta mosószappan használatát javasoljuk. Ha pedig súrolószerként használod, természetes felületekre - pl. a fára, márványra, kőre - a fekete szappant javasoljuk. Bizonyos műanyag felületek sem szerezik a szódákat, így azoknál is érdemesebb a fekete szappanból készült felülettisztítót bevetned.

szódabikarbóna takarításhoz

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT
Marseille szappan reszelékkel kombinálva, elsősorban szagtalanító hatásának fokozására. Ne keverd be előre a pehelyből készült folyadékba, hogy a hatékonysága ne csökkenjen. Esetenként adj a dobba 1-2 evőkanállal. Perkarbonáttal szemben alacsonyabb hőmérsékleten is kifejti a hatékonyságát, így már 30-40 fokos mosásnál is használhatod. 

öko-takarítószerek

tisztítószerek házilag

öko-tisztítószerek

A téma apropója nem más mint az, hogy mindhárom tisztítószer mától elérhető a Pauza kínálatában. A webshopban 3 féle kiszerelésben (500g, 1000g, 2000g) kapható, míg üzletünkben (Bp., 1052 Vitkovics utca 7.) kimérve, csomagolásmentesen is kapható. 

Végezetül szeretném veletek megosztani legfontosabb inspirációs forrásomat a témában: tudatosvasarlo.hu és Zsebibogyó. Az alábbi videójából merítettem nagyon sokat:

  • Tisztítószerek házilag (köztük a fekete szappannal és citromsavval kapcsolatosak tapasztalatait is ebben a videóban osztja meg)

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről! Megtalálsz minket Facebookon , Instagramon , Pinteresten -en is.

Xxx, Évi