Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Bőrápolási rutinjaim natúrkozmetikumokkal

Minimalista arc és testápolási rutinjaim Fleur de lin és Greenrococo termékekkel

Milyen volt az én utam a slow arcápolás és a natúrkozmetikumok felé? Mutatom.

Hosszú időt tettem meg azóta, hogy először elkezdtem változtatni a napi arcápolási rutinjaimon. Egyszerűsítés és az összetevőkben a természetesre átállás volt a cél. Első lépésként visszamentem egészen az alapokig. Az első felismerésem ugyanis: nincs szükségem annyi mindenre, mint ahány fajta kencétől és flakontól roskadoztak a polcaim. Ugyanarra a problémára többféle megoldás, minden egyes tisztálkodási fázisra más-más termék. Arclemosóktól, tonikoktól, ilyen olyan arckrémektől, testradírtól, arcradírtól volt tele a kád széle és fürdőszoba polcok. Aztán rájöttem zavar a káosz és egyáltalán nincs is szükségem mindenre. Ráadásul a legtöbb termék mérgező volt számomra, tele felesleges összetevőkkel. A kevesebbet, de jobbat elvet kezdtem el érvényesíteni és megismerkedtem 2 csodálatos magyar natúrkozmetikai márkával is és a "slow arcápolással". Gondolom közben azt is kitaláltátok: szeretem azokat a kencéket is, amik egyszerre több célra is használhatóak. 

Natúrszappanok

Fürdés és tusolás natúrszappanokkal

Legelőször a tusfürdős flakonok tűntek el a kád széléről. Mindkettőnkké. Sokáig ellenálltam a szappanoknak, mert nem szerettem azt a filmszerű réteget és az érzést, amit hagytak a bőrömön. Attól pedig kifejezetten irtóztam, hogy szappannal tisztítsak arcot. Ekkor találtunk rá a Marius Fabre márkára és a Marseille szappanra. Soha nem gondoltam volna, hogy szappan és szappan között ekkora különbség lehet. Azóta is ez a zöld olíva szappan és az Aleppo szappan nálunk a nagy kedvenc. Számtalan siker sztorit hallottam már Tőletek az üzletben érzékeny és ekcémára hajlamos bőrre alkalmazva. Legutóbb pedig épp arról számolt be valaki, hogy a használata mellett egyre kevesebb testápolót kell már használnia. Mi felváltva használjuk a képen látható három szappant, azért, hogy ne unjuk meg egyiket sem. (A fehér változat egyébként a KLAR curd szappan. Azoknak ajánlom, akik szeretik, ha a szappanjuk magas tisztaságú, természetes összetevőkből áll, viszont nem tudják megszokni a Marseille szappan füstös illatát.)
Mit adott még nekünk ez a három szappan? Tusfürdőt, arclemosót, kézmosót, borotválkozó szappant és kefékkel együtt használva arc- és testradírt. Nemtől függetlenül bárki használhatja...így nem csak mindkettőnk tusfürdős flakonjai tűntek el a kád széléről, hanem egyetlen papírba csomagolt szappannal, kiváltottunk 5 különböző tisztálkodó szert és flakont a fürdőben.

Tudtad? Miért jobb egy natúrszappan, mint egy hagyományos tusfürdő? Kell-e aggódni a kapcsán, hogy a szappanok kémhatása lúgos. Röviden nem. Bővebben ebben egy következő bejegyzésben mesélek róla.

 

Arctisztítás MOA zöld balzsammal

Arctisztítás és sminkeltávolítás olajokkal

Én, aki kamasz kora óta sehova nem mozdult az arclemosó flakonja nélkül, azóta megtanultam: ha bőröd valamire túlzott faggyútermeléssel reagál, akkor úgy gondolja nincs elég zsiradék, ezért magának kell termelnie. Az olajtermelés normalizálásáért ezért a legtöbbet akkor teszed, ha olajokkal is táplálod a bőrödet. Először olyan furának hangzott. Olajjal arcot tisztítani? Nekem nagyon bevált. Így az esti arctisztítást és sminklemosást erre cseréltem és elhagytam a bolti arclemosókat, tonikokat. Ráadásul nem csak a szennyeződések, por, de még a vízálló smink eltávolítására is működnek, mivel az olaj magához köti mindezeket. Hogyan tisztítom az arcom olajokkal? A letisztításhoz egy-két borsónyi zöld balzsamot, vagy más arctisztító olajat kell eloszlatni a két tenyered között, majd hosszú, ráérős mozdulatokkal átmasszírozni vele az arcod, a nyakad, szem környékét, szemhéjat és szempillát, ha ott is van smink, amit el akarsz távolítani. Ezután egy kis méretű törölközőt vagy mosható törlőkendőt meleg vízzel itass át, csavard ki és töröld át vele az érintett területeket. Az olajos arctisztítást általában esténként alkalmazom, reggel a fent említett szappanokkal tisztítom az arcom, majd virágvízzel fújom be és jöhet a smink.

Nálam egyébként minden ezzel a zöld balzsammal kezdődött. Mikor először kipróbáltam, nem tudtam másra gondolni, mint arra, hogy ezek a lányok egy csodát alkottak. Ezzel tisztítom le az arcom nap végén és távolítom el a sminket (a szememről is, a vízállót is). De mivel elég tápláló is, sokszor ez az arckrémem is. 100%-ban természetes összetevőket és gyógynövényeket tartalmaz. Az én bőrtípusom egészen pontosan korpás szeborrea, vagyis a felszíne olajos, de alatta száraz a bőrréteg. Ahogy a szappanok is, ez a balzsam is minden bőrtípusra alkalmas, ideértve a száraz, problémás és érzékeny bőrt is. A pattanásos bőrt gyógyítja, a száraz bőr táplálja. Vigyázat, nem csodálkoznék, ha a család férfitagjai nálatok is megdézsmálnák a tégelyt. :) Pláne borotválkozás után :). A használatáról itt tudtok megnézni egy videót.

TIPP: Miután az olajjal átkented a letisztítani kívánt területet, átnedvesített kendővel töröld át. Ennek óriási előnye, hogy a nedves törölköző által az olajjal együtt az elhalt hámsejteket is eltávolítod. Ez a mindennapos gyengéd peeling fokozza a bőrsejtek természetes regenerációját. Segítségével a bőr szinte fellélegzik, és a hidratálásra használt arcolaj, krém vagy szérum valóban fel tud szívódni, és nem csak az elhalt hámsejteket itatja át.

 

Tonizálás virágvízekkel

 

Arcmasszírozás gua sha kővel

Tonizálás

Letisztítás után (ami tehát nálam reggel valamilyen natúrszappan, este pedig olajos arclemosó), az arcápolási rutinom következő lépéseként virágvizeket használok. Közvetlenül a bőrömre permetezem reggel és este, arctisztítás után. Pont annyira hidratálja a bőröm, amennyire reggel, smink előtt szükségem van rá. A kombinált és érett bőrömre a zsálya, muskotályzsálya és szalmagyopár vizet használok. Felváltva, hogy még véletlenül se unjam meg. 

Tudtad? A tonizálás lénye eredetileg az, hogy a letisztításkor lúgos irányba elcsúszott pH-t visszahozza az egészséges 5-5.5 közötti értékre és ezáltal a pórusokat összehúzza, esetleg a tisztítás maradékait eltávolítsa. Ezeket az extrákat sokszor az arckrém is tartalmazza, tehát nincs rá feltétlenül szükség. A virágvizek másik nagy előnye, hogy nem mitesszerképzőek, mint sok más bolti készítmény.

 

Táplálás és hidratálás

Az én esetemben a korom előrehaladtával, sokszor nem elég egy könnyű hidratáló. Főleg télen, amikor még jobban húzódik, feszül, érzékeny és könnyebben kipirosodik. Ilyenkor zsírosabb, táplálóbb dolgokat kíván a bőröm, ezért egészítem ki a napi arcápolási rutinomat arcolajjal. Lefekvés előtt, az arctisztítás után használok arcolajakat. Ilyenkor szeretem kiegészíteni az olajozást egy kis arctornával is. Korábban saját kezemmel csináltam, legújabban szereztem hozzá egy kis segítőt is, egy GUA SHA rózsakvarc követ. Utóbbit szettben már nálunk is eléritek.

Tudtad? A GUA SHA kő arra szolgál, hogy stimulálja bőrünk működését, fokozza az anyagcserét. Az eszköz formája illeszkedik az arc, nyak és egyéb testrészek íveihez, így a megfelelő oldalát használva mindenhol masszírozhatod vele magadat. Én főleg arcra, nyakra használom, heti 3-4 alkalommal, olajokkal együtt. Helyes használata némi gyakorlással elsajátítható. A Youtube rengeteg videót kínál a GUA SHA helyes használatáról.

 

Test- és arcradírozás kefével

Sok olyan házi testradír recept kering, aminek összetevője a darált kávé. Én is kipróbáltam, de sajnos nagy koszt hagyott a kádban maga után, sőt szerintem a lefolyó eldugításának is ez volt a fő okozója, így kénytelen voltam felhagyni a használatával. A test és az arc átradírozásához egyszerűen csak természetes sörtéjű kefével egészítem ki a Marseille vagy épp Aleppo szappan használatát heti egyszer. Nincs tehát már külön arcradírom sem, mivel a mindennapos használatú szappanok is tökéletesek erre a célra, ha kefékkel egészítem ki a használatukat. Így varázsolok belőlük radírozó és hámlasztó funkciót.

TIPP: A szappanokon túl, létezik kifejezetten bőrhámlasztó célra úgynevezett fekete szappan paszta testre. Hogyan használd? Végy egy meleg fürdőt vagy zuhanyt. Pár percig készítsd fel a bőröd a radírozásra. A tenyereddel vigyél fel egy keveset a bőrödre vagy direktben a kefére vagy kesztyűre. Masszírozd át velük, majd öblítsd le. Arcra is alkalmazhatod.

 

Test- és arcradírozás szivaccsal

Tengeri szivacs. Az én nagy kedvencem. Ez az a segédeszköz, amit utazásnál is magammal viszek. Gyengéd, így mindennap tudom használni és a natúr szappanokkal együtt használva egyszerűen csodát művel a bőrrel. Ha érzékenyebb a bőröd és pl. a kefe vagy a masszírozó kesztyű túl durva a neki, akkor is ajánlom.

Test- és arcradírozás kesztyűvel

A fürdőkefék helyett választhatod a masszírozó kesztyűket is az alaposabb, heti egyszeri bőrhámlasztásra. Milyen érv szól még a hámlasztó kesztyűk mellett? Nem csak otthon, de szaunában vagy épp gőzfürdőben is hatékony bőrradírozó. Gőzfürdő? Igen. Én heti egyszer iktatom be a magamnak egy kiadós úszás után. Elsősorban a bőrre gyakorolt pozitív hatása a legszembetűnőbb nálam. Egy jó gőzfürdős, kesztyűs átradírozás után olyan puhának, selymesen simának és tisztának érzem a bőröm, mint semmi mástól.

TIPP: Ha úgy érzed semmi sem tudja helyrehozni a bőrödet, mindenképp próbáld ki a gőzt. A nedves, meleg levegő ugyanis serkenti a vérkeringést a bőr alatti erekben, hatékonyan tisztítja a bőrt és kitágítja a pórusokat. Ha nincs lehetőséged gőzfürdőbe járni, a Greenrococo márkától elérhető nálunk egy arcgőze színes virágokból, illatos gyógynövényekből. Próbáld ki azt! 

 

Szilárd samponnal hajat mosni

Hajmosás

Nálam a szilárd samponra váltás volt az utolsó lépések egyike. Vörös színű, festett hajam van, száraz hajvéggel, zsíros hajtővel. Sokáig áltattam magam azzal, hogy a festett hajra való samponok bármit is használnak. Legelőször Fleur de lin szilárd samponra váltottam, ami bár megnevezésében "normál hajra" van, tökéletesen bevált festett, zsíros hajra is. Hogyan használom? Kényelmes, fésülő mozdulatokkal végig kell húzni a nedves sampont a hajon. Nem szabad őrülten dörzsölni. Kevéstől is nagyon jól habzik. Gondolom hajtípustól függ, én kétszer szoktam megismételni. Öblíteni nem kell semmilyen ecettel, csak sima vízzel. Csakúgy, mint a Greenrococo Pelagus samponját, ami ráadásul telis tele van csalánnal és rozmaringgal, így tápláló és balzsamra sem lesz szükséged. Teszteljétek bátran Ti is mindkettőt és találjátok meg a hajatoknak legjobbat.

TIPP: Úgy gondoljatok a szilárd samponokra, mint egy koncentrátumra. 2 flakonnyi samponnak felelnek meg, így nem érdemes túlhasználni, mert az száríthatja a hajat és a fejbőrt. Esetemben heti kétszeri és alkalmanként kétszeri hajmosással, általában két hónapig tart egy szilárd sampon, de rövidebb és normál hajnál akár kétszer ennyi is lehet a használati idő.

 

Alumínium mentes deozdorok

Dezodor

Az új dezodoromtól egy elvárásom volt: ne tartalmazzon alumíniumot. Közben megtanultam, hogy más szempontokat is érdemes figyelembe venni a választásnál. Egy natúr dezodor akkor jó, ha megelőzi a kellemetlen testszagot okozó baktériumok és gombák elszaporodását, DE nem zárja el a pórusokat, lehetővé teszi a természetes izzadást, a méreganyagok távozását és a természetes hőszabályozás folyamatát. Nálam a szódabikarbóna nem volt probléma, de van, akinek a bőre azt is nehezen tolerálja. Ezt is érdemes tehát mérlegelni. Nekem Fleur de lin Gabi dezodora és Kriszti Monsoonja is nagyon bevált ezen a téren. Előbbit főleg télen használom, utóbbiban szeretem a spray formulát és azt, hogy nem hagy foltot a ruhán. Nyáron van, hogy naponta kétszer is használnom kell őket, de ezzel együtt is imádom mindkettőt.

A natúrkozmetikumokban sincs olyan egyetemes megoldás, ami mindenkinél működik
A natúrkozmetikumokban én személy szerint azt szeretem a legjobban, hogy használatuk elmélyültebbé teszi a magunkra fordított figyelmet. Összetételükben természetesek és számos komedogén (mitesszerképző) összetevő sem található meg bennük. A legjobb bizonyíték erre az, hogy évről évre egyre kevesebb tisztítanivaló van az arcomon. A hagyományos kozmetikumokban sok olyan szintetikus anyag fedezhető fel ugyanis, amelyek eltömítik a pórusokat. Ilyenek például: PEGS vagy szilikonok, különféle szintetikus tenzidek, valamint az ásványi olaj alapú zsírok. Ezek az anyagok a natúrkozmetikai termékekben nem találhatóak meg.

Ugyanakkor az is igaz, hogy csak azért, mert egy kozmetikum természetes eredetű, még vezethet a tisztátalan bőr érzéséhez. Márpedig nap végén ez a fontos: a tiszta, ápolt bőr érzése, mérgező és mitesszerképző összetevők nélkül. Attól mert egy kozmetikum natúr, még minden ember bőre más és máshogyan reagál ezekre is. A termékek kipróbálása, tesztelgetése sokat segített nálam is. Igen, volt pl. hogy egy bizonyos típusú olajos arctisztító nekem nem működött, de másoknak igen. Érdemes erről a tanulási folyamatról akár jegyzetet is vezetni és a végén kialakítani a saját bevált gárdátokat. Létezik azonban erre is segítség. Magyarország első slow szemléletű kozmetikusa, a Fleur de lin márka alapítója Gabi, már kozmetikát is működtet. Kérjetek tőle nyugodtan időpontot. Segít lerövidíteni a tapasztalási időszakot, megismerni a bőrötöket és bevezetni a slow arcápolás rejtelmeibe.

A legjobb az, ha profiktól tanultok. Nálunk az arcolajokról, virágvizekről, krémekről és az egyéb natúrkozmetikumokról olvashatsz bővebben, és be is szerezheted őket websopunkban vagy az üzletünkben. A Pauza kínálatában 3 féle natúrkozmetikai márka közül választhatsz. Fleur de lin, GREENROCOCO és MOA. Ezeken felül Szomódról érkezik sokféle virágvíz hozzánk. Címünk: 1052, Budapest Vitkovics utca 7. / www.pauza.hu. Jó tesztelést és tisztulást! :-) Évi