Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Az 5 kedvenc növényünk közelebbről

Évi
2020. 07. 24. 10:24:00

Szeretjük a növényeket. Mindketten. Még Zoli is. Vannak saját növényei, amiről csak ő gondoskodik, én hozzá sem érhetek. Bizony! :-) Van a növényápolásban valami különös elcsendesülés és kikapcsolás. Arról már nem is beszélve, hogy egy enteriőr sem tekinthető befejezettnek zöld textúra nélkül. Jobb velük az élet otthon. Vidámabb. Szerintem. A bejegyzésben megmutatom közelről a legkedvesebb növényeinket és pár olyan tapasztalatot is megosztok, ami esetükben hasznosnak bizonyult.

pénzlevelű pilea - 5 kedvenc növényünk egyike

Ez az egész "növény a lakásban" dolog egyébként gyerekkori emléket ébreszt bennem. Tisztán él előttem a szülői és nagyszülői háznak az a képe, ahol a nappaliban több helyet foglaltak el a növények, mint a családi élettér. Emlékszem, kisebb kommandós hadművelet kellett ahhoz, ha valaki oda akart férkőzni az ablakhoz, hogy szellőztessen. Fonott vessző virágtartók és a család férfitagjai által hegesztett kovácsoltvas virágtartó állványokkal volt tele a fél ház. Na meg az óriási erdős poszter a kanapé mögött. :-) 

Íme az 5 kedvenc virágunk közelről. Többségük az üzletbe is beköltözött velünk, így ha ellátogatsz hozzánk, személyesen is találkozhattok. :-)

1) Pénzlevelű pilea 

Ami miatt ő az egyik személyes kedvencem, az a leveleinek a formája. Viccesek és vidámak. Már megvettük, mikor olvastam a hozzá kapcsolódó babonáról. A levelek formája a pénzérméket szimbolizálja. Állítólag minél dúsabb levelű növényt választ valaki, annál biztosabb, hogy szerencsét hoz majd a növény anyagi téren. Kínából származik, így a babona a feng shuihoz is kapcsolódik, vagyis nem mindegy hova tesszük őt a lakásban. Megfelelő helyre téve ugyanis pénzt hoz a házhoz. :-) Északkeleti részbe, ami a befektetés területe, vagy a délkeletibe, ami a gyarapodásé. A bejárattal szemközt a bal oldalon lévő sarokba kell tenni, ami a gazdagságé és a sikeré. Egyébként ő sem mérgező, emiatt gyerekszobába jó választás, így a lakója már piciként megszokja az élővilág megfigyelését. Nálunk a kirakatban láthatjátok, ahol - lévén árnyékos utca - sok fény éri, de kevés direkt fény. Nagyon könnyen szaporítható. Talán neked kedves olvasó is adtunk már baby pileát, amit leszedve az anyanövényről, pár napnyi vízben gyökereztetés után ültethetsz el. 

pénzlevelű pilea

2) Ámpolna gyertyavirág 

Különleges, szív alakú levelei vannak, emiatt én gyakran (valószínűleg tévesen) szívvirágnak hívom. Nem is gondolnám, ha nem olvastam volna róla, hogy a pozsgások közé tartozik, ezért fény és hőigénye magas és ültetéshez kaktusznak való, kavicsosabb, lazább talajt választottunk neki. A szeretetet és a heti egyszeri öntözést hosszúra nőtt, több méteres indákkal hálálja meg. Könnyen szaporítható. A virágzást követően apró, pici gyöngyök, úgynevezett sarjgumócskák jelennek meg a virágon, ami elültetve nagyon könnyen kigyökerezik.

gyertyavirág
kisszekrény - Pauza üzletkialakítás

3) Pöttyös begónia 

Ő az egyik kedvencünk. Nem tudok a nélkül ránézni, hogy ne mosolyognék vissza rá. Azt szereti, ha heti kétszer locsoljuk és sajnos saját tapasztalat alapján jöttünk rá, hogy bizony nem szereti, ha a levelit permetezzük vízzel. Könnyen szaporítható dugványozással. A szakirodalom szerint a levágott szárat két-három hétig gyökereztetni kell vízben és utána elültetni. Ehhez képest saját tapasztalatom az, hogy gyökereztetés nélkül, a hajtásokat simán a földbe dugva is könnyen megmarad. 

5 kedvenc növényünk közelről

4) Ezüstös szobai futóka

A leggyorsabb növekedésű lakótársunk. Imádja a párás, nedves levegőt, így ő az első, aki sorba áll, ha vízspriccelőt lát a kezünkben. Több fajtája van, nekem ez az ezüstös levelű a kedvencem, de van a testvéréből, a márványos futókából is. Valószínűleg kevesen vagyunk, akiknek a szüleinél régen és most ne futkározna belőle legalább egy a falon. Igazi retro fazon. A miénk egy évig állt az üzletben, de már annyira befutotta a kirakatot, hogy haza kellett őt vinnünk. Jelenleg épp otthon, a karnisra ráfűzve a konyhai ablakot futja körbe. Minimális gondozással a lehető legsötétebb helyen is elvan, viszont állítólag mérgező, így gyerekszobában kerülendő. Igénytelenségére legjobb példa: minap bejött egy vásárló az üzletbe és elmesélte, hogy neki fotósként a sötétszobában volt ilyen növénye, és a sötét ellenére ott is vígan megélt. Hehe. :-)

scindapsus

5) Vesszőkaktusz

Kinézete csak hébe-hóba emlékeztet az oszlopos vagy gömb alakú tövisekkel borított kaktusztársaikra. A többi kaktusszal ellentétben a vesszőkaktusz a meleg, párás trópusi erdők lakója, emiatt imádja, ha néha spriccelővel kényeztetjük őt, de egyébként jól tűri a központi fűtéssel együtt járó száraz levegőt is. Fali tartókban, kosarakban különösen jól mutat, nálunk az üzletben egy régi fa kisszéken csücsült sokáig, jelenleg épp otthon, a hűtő tetején csücsül. :-)

vesszőkaktusz

A virágok iránti szeretetünk vezetett oda minket, hogy felkutassuk a Pauzának a legjobb virágcserepeket, amelyeket itt találtok. 
Bergs Potter virágcserepek Pauza

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legfrissebb Pauza hírekről! 

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.

Xxx, Évi