Pauza tanácsa
A Kína keleti partvidékén található Zhejiang tartomány ideális éghajlattal rendelkezik a tea termesztéshez. Már hosszú évszázadok óta készítenek zöld teákat ezen a vidéken, melyek közül az egyik leghíresebb és nagy becsben tartott őshonos stílus a Longjing, szó szerint Sárkány Kút. Ezt a teát 2023 tavaszán szüretelték Zhejiang tartományban, Ningbo városától nyugatra.
Zhao Zhou az alábbi elkészítést javasolja a zöld tea mellé forró elkészítéshez:
Mennyiség: 5-6 gramm tea 150 ml vízhez
Vízhőmérséklet: 85ºC. Friss forrásvízből, ásványvízből vagy szűrt vízből
Felöntési idő: 15-20 másodperc
Felöntések száma: 4-6x
Hideg elkészítéshez (cold brew) pedig az alábbi elkészítési mód a javasolt:
Mennyiség: 10-12 gramm tea 1000 ml vízhez
Vízhőmérséklet: 5ºC. Friss forrásvízből, ásványvízből vagy szűrt vízből
Felöntési idő: 10-15 óra hűtőszekrényben
KÉSZÍTŐRŐL
Gábor és Péter, a Zhao Zhou márka alapítói azóta ismerik egymást, amióta a kilencvenes évek elején megkezdték tanulmányaikat Pekingben. Péter kínai gyógyászatot tanult, azóta is Kínában él, a hagyományos kínai és tibeti gyógyászat világában, a meditációban és a puerben mélyült el. Gábor közgazdaságtant és 2010 környékén, tizenhat borkereskedelemben eltöltött év után fedezte fel újra a teák világát, amikor is megkóstolt egy ötven-hatvan éves puert.
Jelenleg még a tanulási folyamat elején járnak, különböző régiók teáit kóstolják, ismerkednek a különböző teakészítési eljárásokkal. Mindig arra törekednek, hogy ízletes, hosszú utóízzel rendelkező teákat találjanak.