Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Pallares Solsona élezőkő

13.500 Ft (10.630 Ft + ÁFA)

Ezekkel a természetes fenőkövekkel kijavíthatók a szénacél kések élén keletkezett kisebb sérülések, csorbulások, illetve jól megélezhetők velük a nagyon tompa, élességüket teljesen elvesztett kések, metszőollók.  Bármilyen kés élezésére alkalmas, nem csak a szénacél késekére. A fenőkő egy szép tömörfa állványba illeszkedik.

MÉRETE: 
Fenő kő mérete: 20 x 3,5 x 1,5 cm. Tok mérete: 24 x 6 x 3 cm.

KÉSZÜLT: Tömör fa és természetes kő. A talp csúszásmentes gumi lábakkal van ellátva. Spanyolországban.

Raktárkészlet 1: 1 db raktáron
Mennyiségdb
Kedvencekhez

Termék jellemzők

Vannak, akik az élezésnél egynél több élezőkövet használnak. Először egy durva szemcséjű követ, majd egy finomabb szeműt, végül egy szuperfinomat. Míg mások csak egy követ használnak az egész folyamathoz. Nekik ajánljuk ezt a természetes kőből készült élezőkövet. Lévén, hogy természetes kő, nehéz megmondani a számszerű, pontos szemcseerősségét. Tapasztalatunk alapján közepes erősségű, de inkább finomnak mondható. Akár teljesen lecsorbult kések éleinek a visszanyerésére is alkalmas, a végeredmény enyhén mikrofogazott eredményt fog mutatni. A fenőkövek finomságát szemcsemérettel mérik és van közöttük durva, közepes és finom szemcseméretű. A természetes élezőkövek általában körülbelül 2/3 SiO2-ból (Szilícium-dioxid) állnak. A kövek körülbelül 70 millió évvel ezelőtt keletkeztek. A kő a tokból kivehető, nincs beleragasztva.

Pauza tanácsa

HOGYAN HASZNÁLD A TERMÉSZETES ÉLEZŐKÖVET?
Bármilyen típusú késhez használható. Rozsdamentes és szénacél kések élezéséhez is. Az élezési módszer minden esetben ugyanaz:

  • Élezés előtt a követ vízbe áztatjuk, körülbelül 20percre.
  • A pengét a kő mentén, annak az elejétől a végéig csúsztatjuk.
  • Mindig lassan, éllel a mozgás irányába álljon a penge. 
  • Fontos, hogy mindig ugyanazt a szöget tartsd a pengével a kövön (általában 15º és 20º között).
  • Fordítsd meg a kést és dolgozd meg a penge másik oldalát.
  • Ha már éles a kés, tisztítsd meg vízzel a kést és a követ.
  • Ha a végeredmény enyhén mikrofogazott eredményt mutat, igény szerint tovább finomíthatod, amire pl. egy nem használt bőr öv is alkalmas.

 

KÉSZÍTŐRŐL

Pallares Solsona család


A Pallarès család az egyik legfontosabb késmester családok egyike Spanyolországban, és hírnevüket az évek során a magas minőségű kések és a hagyományos gyártási módszerek megőrzésével szerezték meg. Tevékenységüket Catalóniában, Spanyolországban végzik, ahol a késkészítés hagyománya egészen a 16. századig nyúlik vissza. A műhelyük Solsona városában található, ahol az első generáció 1917-ben kezdte el a kések készítését. Ma ők az utolsó fennmaradt késkészítő műhely a régióban, ahol korábban számos hasonló vállalkozás működött. A vállalkozás ma is a Pallarès család tulajdonában van, és a konyhai kések, ollók és más eszközök nagy részét továbbra is többnyire kézzel készítik. David Pallares csapata jelenleg 15 főből áll, és az adminisztratív feladatok mellett ő maga is személyesen részt vesz a kézműves készítésben, megosztva idejét az adminisztráció és a mesterség között.