Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Picardie pohár, borostyán, 6db

5.500 Ft (4.331 Ft + ÁFA)

Klasszikus retro üvegpoharak borostyán színben. Van aki az ellenállósága miatt választja, van aki a színébe szeret bele, mások vallják, hogy nem találtak még fel jobb formát ivásra. Az 1939-ben alapított Duralex gyár, több mint 80 éve gyárt edzett üveg- és asztali termékeket a Chapelle-Saint-Mesmin-ben, Franciaország szívében. Az ár 6db pohárra vonatkozik.


MÉRETE: 
25 cl (250 ml), magassága: 9 cm, átmérője: 8,6 cm. 

KÉSZÜLT: Edzett, hőálló üvegből, így forró és hideg italokhoz is használhatod.

Raktárkészlet 1: 31 db raktáron
Mennyiségdb
Kedvencekhez

Termék jellemzők

Minden Picardie alján van egy szám, 1-től 48-ig, ami azt mutatja, hogy hányas kemencében készült a gyárban. Ezért hát a menzán, az ebédnél a francia iskolások kedvelt játéka volt régen, hogy az asztalnál mindenki annyi éves volt amilyen számot kapott, és nyilván a legkisebb szám, azaz a legfiatalabb dolga volt a többiek kiszolgálása az asztalnál.
Időközben a cég egyik legnagyobb exportpiaca a Közel-Kelet lett, ahol imádnak ebből inni teát. James bond a Skyfallban is Picardie-ból iszik whisky-t.
Bár a logó szerint 1945 óta létezik a cég, de maga a design 1927-ből van és 1939 óta gyártják azzal az eljárással, amitől szinte “törhetetlen” lesz, vagyis 600 fokra hevítik és aztán nagyon hirtelen hűtik le.

Pauza tanácsa

Anyaga edzett, hőálló üveg.
Mosogatógépben mosható, mikrohullámú sütőben is ellenáll és hőálló.
Alkalmas hideg és forró italokhoz is.  

KÉSZÍTŐRŐL

A pohár tervezője minden valószínűség szerint Rudolf Schrötter volt, és az 1920-as évek végén kezdték gyártani. Sokan, sokszor vitatták már, hogy a pohár formája és a törhetetlenségét  adó készítési eljárás francia vagy cseh találmány. Alapos kutatások ma már a cseheknek tulajdonítják az eredeti találmányt. Kétségtelen, hogy létezett egy Josef Inwald gyár Csehországban, akik DURIT névvel készítettek ilyen formájú poharakat. A forma lassan alakult ki, bizonyos elemei már a XIX.században fellelhetőek a cseh gyár mintakönyvében.

Duralex picardie pohár logó icon

Nem igazán lehet tudni, hogy hogyan került a licenc illetve a gyártás a nem sokkal korábban alapított francia Duralexhez 1939-ben, de a már 1914-ben bejegyzett (ám egy jó darabig nem használt) Durit név is a francia “dur” (kemény) szóból ered, utalva az üveg tulajdonságára. Nagyon érdekes, hogy a pohár márka neve (picardie), ugyanúgy elterjedt a köznyelvben, mint a durit. A franciák mellett, az angolok is szokták picardie-ként hívni a pici kávés poharat. Magyarországon az idősebb korosztály inkább durit pohárként emlegeti.
Köszönet az információért Rónai Gergelynek. 

Videó