Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Pallares Solsona élezőrúd

6.500 Ft (5.118 Ft + ÁFA)

Fanyelű élezőrúd, ami a leggyakrabban használt élkarbantartó eszköz. Nem véletlen a szóhasználat: élkarbantartó, mivel arra szolgál, hogy a kés még élesebb legyen, új élt nem lehet vele a pengébe tenni. A fenőacéllal a használat során meggyengült, de nem kicsorbult élt egyengetheted ki. Az ár 1db élezőrudat foglal magába.

MÉRETE: 
Élező felület: 20cm. Teljes hossz: 32,5cm.

MIBŐL KÉSZÜLT: Bükkfa nyél és acél test.

HOL KÉSZÜLT: Spanyolország.

Raktárkészlet 1: 1 db raktáron
Mennyiségdb
Kedvencekhez

Pauza tanácsa

Az élező rúd "puha acélból" készül, és az él karbantartására szolgál. Az élező rúd és az élező kő funkciója eltérő. Az élező kő használható nagyon rossz állapotban lévő kések élesítésére is, teljesen új él kialakítására is akár, míg az élező rúd csak arra szolgál, hogy a kés még élesebb legyen, esetleg arra, hogy vele eltávolítsd az enyhe egyenetlenséget a kés szélén. Épp ezért érdemes a késedet már akkor megélezni vele, amikor kezd az élessége csökkenni és ne várd meg amíg teljesen életlen lesz.

HOGYAN HASZNÁLD AZ ÉLEZŐRUDAT?

  • Egyik kezeddel markold meg az élezőrúd fogantyú részét a rúd hegyét pedig támaszd egy fa vágódeszkára vagy más csúszásmentes munkalapra.
  • A kés élesítésénél a pengének és az élező rúdnak körülbelül 15-20 fokos szöget kell bezárnia.
  • Élesítéskor ügyelj arra, hogy enyhén és ne túl keményen élesíts.
  • A kés élesítésénél a legjobb, ha a két oldal között váltogatunk.

 

 

KÉSZÍTŐRŐL

Pallares Solsona család


A Pallarès család az egyik legfontosabb késmester családok egyike Spanyolországban, és hírnevüket az évek során a magas minőségű kések és a hagyományos gyártási módszerek megőrzésével szerezték meg. Tevékenységüket Catalóniában, Spanyolországban végzik, ahol a késkészítés hagyománya egészen a 16. századig nyúlik vissza. A műhelyük Solsona városában található, ahol az első generáció 1917-ben kezdte el a kések készítését. Ma ők az utolsó fennmaradt késkészítő műhely a régióban, ahol korábban számos hasonló vállalkozás működött. A vállalkozás ma is a Pallarès család tulajdonában van, és a konyhai kések, ollók és más eszközök nagy részét továbbra is többnyire kézzel készítik. David Pallares csapata jelenleg 15 főből áll, és az adminisztratív feladatok mellett ő maga is személyesen részt vesz a kézműves készítésben, megosztva idejét az adminisztráció és a mesterség között.