Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Pallares Solsona konyhakés, szénacél

8.900 Ft (7.008 Ft + ÁFA)

Fa markolatú konyhai kések, amelyet különböző, gyakori konyhai feladatokra terveztek. Minden ami szeletelés, aprítás, darabolás, pucolás. Fontos tudnivaló velük kapcsolatban, hogy a penge szénacélból és nem rozsdamentes acélból készül. Nem kérdés, hogy ezek a pengék a legjobbak. Könnyebben élezhetőek és az éle is tovább marad meg. Cserébe viszont több gondoskodást igényel, ellenkező esetben rozsdásodhat, és a patinától picit elfeketedhet. A késekből elérhető rozsdamentes (inox) változat is, ezeket itt találod.

MÉRETE: A penge hossza: 11cm.

KÉSZÜLT: Szénacél penge, nyele puszpáng (Buxus sempervirens) fa.

Raktárkészlet 1: 8 db raktáron
Méret
Mennyiségdb
Kedvencekhez

Termék jellemzők

A tiszta szénacélból készült pengékről egy picit bővebben. Kérdés nélkül a tiszta szénacélból készült kések a legjobbak. Szinte elpusztíthatatlan, még akkor is, ha fémen vagy kőfelületen vágnak vele. Szinte nincs olyan, ami kicsorbítaná. Hosszabb ideig marad meg az éle és ha mégis élezni kell, akkor a legkönnyebb neki visszaadni az élességét. Annyira könnyen alakítható a szénacél penge, hogy akár egy letört késhegyet is ki lehet javítani egy erre alkalmas élezőkővel. Esztétikai szempontból viszont máshogy viselkedik, mint a mai korban szélesebb körben használt rozsdamentes és kerámia kések. A savas ételek, például a paradicsom és a citrom, bor és ecet elszínezheti a pengét. Sőt, idővel a penge teljesen fekete lesz. Habár az is igaz, hogy az elszíneződés nem befolyásolja hátrányosan a kés vágási képességét, sőt semmilyen idegen ízt vagy színt nem ad az ételhez sem. 

Pauza tanácsa

HOGYAN TISZTÍTSD A SZÉNACÉL KÉSEIDET?
A szénacél pengéjű kések picit nagyobb odafigyelést és gondoskodást igényelnek, mint a rozsdamentes acélból készült társai. A legfontosabb alapelv: minden használat után teljesen szárazra kell törölni. Érdemes a mosogatótól távol, a szekrényben tárolni, hogy még véletlenül se cseppenjenek rá vízcseppek. Rozsdaréteg tűnik fel rajta, ami zavar? Érdemes azonnal megtisztítani, hogy a felületi rozsda ne tudjon mélyebbre hatolni. 

A ROZSDA ELTÜNTETÉSÉRE AZ ALÁBBI TIPPJEINK VANNAK:

SZÓDABIKARBÓNA módszer: Keverj össze 1-2 evőkanál szódabikarbónát és vizet. Fontos, hogy csak annyi vizet tegyél hozzá, hogy a keverék állaga sűrű, pasztaszerű legyen. Fedd be a szénacél késének pengéjét a szódabikarbónás keverékkel. Figyelj arra, hogy a rozsdafoltokat is fedi a keverék. Hagyd állni a kést a keverék alatt minimum egy óráig, vagy akár egy egész éjszakát. Mosd le vízzel a pasztát a pengéről, majd alaposan szárítsa meg a kést. Fémgyapottal, dörzsivel vagy akár ezzel a cipőradírral távolítsd el a maradék rozsdát.

FEKETE SZAPPAN módszer: Keverj össze egy teáskanál fekete szappan koncentrátumot vízzel és állítsd bele a késedet egy éjszakára ebbe a keverékbe. Fontos, hogy a fa részt és a markolatot ne érje a víz, mert megkárosodhat a kés. Hagyd állni a kést a keverék alatt akár egy egész éjszakát. Öblítsd le a pengét, majd alaposan töröld át a kést szárazra. Ha maradt még rajta rozsda, azt fémgyapottal, bármilyen dörzsivel vagy akár ezzel a cipőradírral távolítsd el.

Mosogatás: A kések mosogatógépben nem moshatóak. Kézi mosogatásnál pedig ügyelj arra, hogy ne is tartsd sokáig vízben, mert így károsodik a markolat. Mosogatás után alaposan, teljesen szárazra kell törölni a kést.

 

KÉSZÍTŐRŐL

Pallares Solsona család


A Pallarès család az egyik legfontosabb késmester családok egyike Spanyolországban, és hírnevüket az évek során a magas minőségű kések és a hagyományos gyártási módszerek megőrzésével szerezték meg. Tevékenységüket Catalóniában, Spanyolországban végzik, ahol a késkészítés hagyománya egészen a 16. századig nyúlik vissza. A műhelyük Solsona városában található, ahol az első generáció 1917-ben kezdte el a kések készítését. Ma ők az utolsó fennmaradt késkészítő műhely a régióban, ahol korábban számos hasonló vállalkozás működött. A vállalkozás ma is a Pallarès család tulajdonában van, és a konyhai kések, ollók és más eszközök nagy részét továbbra is többnyire kézzel készítik. David Pallares csapata jelenleg 15 főből áll, és az adminisztratív feladatok mellett ő maga is személyesen részt vesz a kézműves készítésben, megosztva idejét az adminisztráció és a mesterség között.