Pauza tanácsa
A vasserpenyők használata igényel némi odafigyelést. A legfontosabb tippjeink következnek.
- első használat előtt ki kell égetni
- az égetéshez tegyél 1-2 evőkanál magas hőbírású zsiradékot a vasserpenyődbe (zsír vagy napraforgóolaj, olívaolajat ne). Fokozatosan melegítsd fel, egészen addig amíg az olaj elkezd csíkozódni-fodrozódni, forrni. Az sem baj, ha füstöl. Ha ezen túl vagy, zárd el a tűzhelyed és hagyd kihűlni a serpenyőben levő olajat. Öntsd ki és töröld szárazra.
- az égetéstől alakul ki a serpenyő természetes tapadásmentes rétege, mely minden használat után egyre jobb és jobb lesz
- a serpenyőt mindig elő kell melegíteni egy kis zsiradékkal. Csak a már forró serpenyőbe tedd bele az ételt, máskülönben leragad
- a vas serpenyőket védeni kell a rozsdától, így minden használat után alaposan szárazra kell törölni. Alkalmanként kicsit be is kenheted olajjal. A felesleget töröld le
- tisztításához nem szabad mosogatószereket használni, vagy mosogatógépbe rakni
- a vasserpenyőket, ha piszkosak langyos vízzel könnyedén elmoshatjuk, használhatunk pl. rizsgyökér súrolót, de azonnal töröljük szárazra és olajozzuk elrakás előtt
KÉSZÍTŐRŐL
Az 1550 óta működő osztrák vállalkozás 1922-ben specializálódott a legjobb minőségű zománcozott konyhai vas edények termékek gyártására. A kilencedik generációs RIESS cég ma is családi tulajdonban van és a gyártás ma is Ausztriában történik. A gyártási folyamatot az Ybbs folyó mentén elhelyezett saját vízerőművek zöld energiája hajtja, amelyek 1926 óta biztosítják az áramtermelést. A keletkezett extra energiát pedig a villamosenergia hálózatba táplálják vissza, így a RIESS gyártási folyamata mára teljesen karbon semleges.