Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

A Pauzáról...

Évi
2018. 08. 15. 12:03:00

Olyan ez a bejegyzés, mint egy interjú saját magunkkal. :-) Egy összegzés a márkáról, a választékunkról, rólunk.

Kik vagyunk? Miről szól a Pauza?

Zoli és Évi vagyunk, a Pauza márka alapítói. A szó, ami annyit tesz számunkra, mint lelassulni, szünetet tartani, jelenben lenni és tudni élvezni az élet egyszerű, de szép pillanatait. A PaUZa az elmúlt 2 évben a mi saját lelassulásunkról is szólt. 2016-ban megváltunk akkori munkahelyünktől és elindultunk felfedezni mi is rejlik bennünk. Idén januárban alapítottuk meg a márkát, először egy webshoppal indultunk, idén augusztusban pedig megnyitottuk mellé az üzletet is, benne olyan lakáskiegészítőkkel, amiknek összeválogatását ezek a bizonyos lelassult pillanatok inspirálták, tudatosságot és több odafigyelést hirdet a vásárlási döntésekben és többnyire lassú folyamatokkal, kézzel készült, környezetbarát alapanyagokból készült termékeket kínálunk.

Pauza - etikus lakberendezés

Sok mondanivalónk van a márkával. Ha két mondattal kéne összefoglalnom mindezt, az alábbit mondanám:

1) Állj meg, lassulj le, éld át a pillanatot!

Hogyan is kapcsolódik ez a lakásunk berendezéséhez? A világot ugyan megállítani nem tudjuk, de helyette folyamatosan keressük és kutatjuk azokat a tárgyakat, amelyek beszélnek a használóikhoz, emlékeztetik őket az élet egyszerű és szép pillanataira. Legyen az egy otthoni együttlét a barátaikkal, egy csendes elmélkedés magukkal egy takaróval a kedvenc fotelünkbe kuporodva, mellettünk egy gyertyával, míg kint tombolnak az elemek. Tárgyak, amikre jó ránézni, jó hozzáérni, hozzábújni, és nem utolsó sorban van esetleg egy kedves történetük, amikkel megszólítanak minket, szinte már beszélnek hozzánk.

2) Vásárolj inkább kevesebbet, de jobbat!

Mielőtt belevágtunk a közös vállalkozásba, kikötöttük magunknak: bármit csinálunk, fontos lesz, hogy azzal értéket teremtsük, és valamilyen formában a fejlődést szolgáljuk. Valamit, amitől picit jobb lesz a világ. Több apró küldetést takar ez. Ha úgy tetszik ezek a mi alapértékeink, ami irányítja azt, hogy kikkel dolgozunk együtt, kiktől, hogyan és milyen termékeket szerzünk be.

  1. Kézműves szakmák védelme és a kézzel, lassú folyamattal készült tárgyak terjesztése: A kézzel készült tárgyakban például amellett, hogy egyediek és szépen, azt a generációról generációra szálló ősi technikát értékeljük igazán, amikkel beszállítóink dolgoznak a világ minden táján. A keféinket például egy magyar családi vállalkozástól vesszük, akik közel 97 éve működtetik kis kefekötő üzemüket, amit még a nagypapa alapított, miután megvakult az I.világháborúban. Ennek a szakmának az elsajátításához ugyanis elég volt a keze és a tapintása. Mára ennek a szakmának az utánpótlása komoly gondokkal küzd itthon. Azzal, hogy őket választottuk beszállítónak, reménykedünk, hogy segíthetünk nekik életben tartani és megvédeni ezt az egyébként csodálatos kézműves szakmát.
  2. Környezetvédelem: A Pauzánál előnyben részesítjük azokat a készítőket, akik a termékeik elkészítésénél kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a folyamat a lehető legkisebb környezeti hatással járjon. Szeretjük, ha nyersen, kezeletlenül, vagyis mindenféle kémiai felületkezelés nélkül érkeznek hozzánk termékek, de ha mégis valamilyen utókezelést igényelnek, akkor az csakis egészségre ártalmatlan, környezetbarát eljárással történjen. Hogy csak egy példát említsek, a birkaszőreink kiválasztásánál például kifejezetten ezért döntöttünk a választott beszállító mellett: Az élelmiszeripar melléktermékeként kerülnek a szőrök egy olyan üzembe, ahol a gyártó megújuló energiát használ, így csökkentve a karbon lábnyomát, és a termékek Oeko-Tex100 Standard szerint készülnek, ami biztosítja, hogy mentesek minden olyan ártalmas kemikáliától, amit a tipikus cserzési folyamatoknál használnak és ártalmas lehet, ha a használó bőrével érintkezik.
  3. Felhívni a figyelmet az etikus vásárlói döntések fontosságára: Olyan kis családi vállalkozásokkal, szövetkezetekkel és társadalmi szervezetekkel dolgozunk együtt, akiknek folyamatai kellően átláthatóak, ők maguk nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a velük együtt dolgozó mesterembereknek és családjaiknak biztos és tisztes megélhetést nyújtsanak, kerülik azok kizsákmányolását. Ez azt jelenti, hogy a beszállítóink többsége „fair trade” minősítéssel rendelkezik. Átláthatóságon, és tiszteleten alapuló méltányos kereskedelmet hirdetnek. Minden termékünk pl. ami Indiából, vagy Nepálból jön (takaró, fa tányér, képkeret), rendelkezik ilyen ’fair trade’ minősítéssel. Ugyanakkor hisszük, hogy az etikus vásárlói döntésekbe beletartozik annak a mérlegelése is, hogy olyan terméket vásároljunk, ami első tulajdonosának nem jelent már értéket, de új gazdájának magát a kincset jelentheti. Ez a másik, amiért úgy éreztük, hogy a régi, használt bútoroknak helye lehet a Pauza kínálatában.

Pauza - etikus lakberendezés

Honnan jött az ötlet a Pauza megalapításához?

2016-ban mindketten felmondtuk a korábbi manageri állásunkból és 9 évnyi alkalmazotti múlttal a hátunk mögött újraterveztük az életünket. Külföldre mentünk egy hátizsákkal a hátunkon és pár hónapig csak magunkra figyeltünk és kerestük az ötletet, az irányt, mivel foglalkoznánk szívesen, immár együtt. Idén leszek 4.éves a KREA enteriőr tervező szakán, így az érdeklődési kör már korábban kialakult bennem, de szerencsére Zoli is fogékony a téma iránt. Külföldön sok olyan faluba keveredtünk el a robogónkkal, ahol embereket láttunk kézzel faragni, szőni, fonni. Beleszerettünk a lassú folyamattal, kézzel és nagy odafigyeléssel készült minőségbe. Sok gyönyörű tárgyat láttunk, amivel képzeletben legalább 2 konténert telepakoltunk, ám sajnos nekünk csak két hátizsákunk volt, abban is alig volt hely.:-) Ezzel párhuzamosan az út alatt lettünk nagyon érzékenyek a fenntartható fogyasztás és környezetvédelem iránt. Pusztuló esőerdők, szennyezett levegőjű nagyvárosok, elpusztult korallzátonyok, emellett persze annyi szépséget láttunk, hogy közvetve vagy közvetlenül azt éreztünk felelősségünk van abban, hogy ezt 200 év múlva is láthassák mások. Innentől fontos lett az is, hogy bármibe fogunk valami értéket teremtsünk vele. Valamit, amitől picit jobb lesz a világ. A vásárlások tudatos megközelítése, a kézzel, lassú folyamatokkal készült tudás fenntartása, a környezetvédelem iránti elkötelezettségünk mind-mind emiatt került bele a márkába. Máshogy el sem tudtuk volna képzelni.

Pauza - etikus lakberendezés

A termékválasztékunkról

Összeválogatásukat a saját lelassult pillanataink inspirálták. Olyan tárgyakat válogattunk össze a Pauza kínálatába, amikről hisszük, hogy azokat a leginkább lehet kötni az otthoni lelassult pillanatokhoz. Hisszük, hogy velük mindenki igazán lakhatóvá, csalogatóvá tudja varázsolni környezetét. Egy olyan otthonná, ahol kuckós menedékre lelhetünk a kemény télben, ahol végtelen nyári napokat tölthetünk a barátainkkal. Egy olyan közeggé, ami elég laza, könnyed és játékos ahhoz, hogy mindenki el tudja engedni a mindennapi rohanást és együtt lelhettek egy kis megnyugvásra.

Kézzel készült egyedi darabok, természetes anyagok, tárgyak, amik jobbak a világnak. Tudatosságot és több odafigyelést hirdetünk a vásárlási döntésekben és többnyire lassú folyamatokkal, kézzel készült, környezetbarát alapanyagokból készült termékeket kínálunk. Sokszor gondolkozunk anyagokban, nem is formákban és mintákban. A fán kívül, imádjuk a rezet, a cinket, az üveget, a bőrt, a lent és a pamutot. Szeretjük a kezeletlen, nyers felületeket, a patinát, az idő és a használója nyomát a tárgyakon.


Pauza - etikus lakberendezés

Összeállítottunk egy kis inspirációt is a témára, melyben nem csak azt meséljük el bővebben, mik kaphatóak nálunk, hanem megosztjuk szerintünk hogyan kötődnek a nálunk kapható tárgyak az otthoni lelassuláshoz. Íme:

Kuckósítás - otthoni hangulatsarok: Minden otthonban kell egy hangulatos sarok, egy saját kuckó, ahová olykor jól esik elvonulni, feltöltődni. Lehet ez mélyen fekvő ablak párkánya, egy lépcső alatti üres rész, a kanapéd a nappaliban vagy maga a hálószoba. Puha takarók, párnák és szőrök szinte elengedhetetlen kellékei ezeknek a hangulatsarkaknak. Jól belefúrni magad közéjük, egy könyvvel a kézben, egy bögre tea, vagy film társaságában, egy meleg mamusszal a lábadon.  – Ehhez köthetően sokféle lakástextilünk van: 100% eco lenvászon és pamut, takarók, párnák, birkaszőrök.

Eco lakástextilek - Pauza
Eco lakástextilek - Pauza

Otthonhangulat gyertyákkal: Egyetlen tanácsunk sem lehet teljes gyertyák nélkül. Ha arról kérdeznétek minket, hogy mely tárgyakat tudunk leginkább kötni egy kis otthoni lelassuláshoz, a gyertya elsöprő sikerrel nyerne nálunk. Nálunk mindenütt ott vannak; a konyhában, nappaliban, hálószobában, fürdőszobában. – Így kerültek be tehát a kínálatba a gyertyák. Dániában, egy családi üzemben találtuk meg azt a minőséget és formavilágot, amit a gyertyákban szeretünk. A lehető legmagasabb tisztaságú nyersanyagból készültek, kiemelkedően hosszú égési időt adnak és nincs bennük semmilyen veszélyes, mérgező és irritáló adalékanyag, vagyis égetésük belső térben nem jelent egészségügyi kockázatot.

Kiváló minőségű gyertya - Pauza

Virágterápia - növények: A növények nélkülözhetetlen kellékei a kuckós otthonnak. Nemcsak a látványuk hoz vidámságot és megnyugvást, de a gondozásuk az igazi lelassulás forrása. Mindehhez elhoztuk a legjobb kellékeket, amivel a kedvenceket naponta gondozhatják a gazdáik és velük együtt lassulhatnak le a mindennapok rohanásában. Beválogattunk a kínálatba pár botanikai nyomat reprodukcióját is.

Öntözőkanna - Pauza
Virágterápia - Pauza etikus lakberendezés

Keverd a régit az újjal: A másik tanácsunk. Zolival van ugyanis egy közös szenvedélyünk. Imádunk régi kincsek között vadászni. Imádjuk a történeteket, amik ezekhez a tárgyakhoz kapcsolódnak. Hisszük, hogy érzelmi értékük van, így akár személyes jó emléket is idézhetnek, akárhányszor rájuk néz a tulajdonosa, az otthonosságfaktoruk pedig vitathatatlan. Ráadásul egy régi bútor keverése egy új, modernebb darabbal a lehető legjobb választás. Emiatt az új darabok mellé, beválogattunk pár régi, főleg vidéki ihletésű, magyar régiséget: stokikat, székeket, amik nem csak virágtartónak, vagy ágy mellé lerakónak, de akár arra is jók, hogy a teraszon arról igyuk a reggeli kávét; régi fújt üvegeket, gyógyszeres üvegeket amik vázaként is funkcionálhatnak egy kirándulás alkalmával szedett friss mezei csokorhoz és az elmaradhatatlan régi magyar vitrinek, kis méretű fali szekrények. Folyamatosan bővítjük egyébként a kínálatunkban található régi, vintage tárgyakat, kisebb bútorokat.

Pauza vintage - fa doboz

…őrizd a múltat és mutasd a faladon. Mindenkit buzdítunk arra, hogy a családi ereklyék, és kedves ajándékokra másképp tekintsen. Legyen egy kijelölt rész a szobában, lakásban, ahol elhelyezi azokat, például a falon, a komódon. Ezek a tárgyak visznek igazán egyéniséget és hangulatot az otthonba, nem utolsó sorban segít kiszakadni a mindennapokból. Néha alig vesszük észre a dolgokat, amik körülvesznek bennünket, de mikor közelebb megyünk hozzájuk, ezek azok a tárgyak, amik történeteket mesélnek egy személyről, vagy egy kedves periódusáról az életünknek. Emlékeket ugyan nem adhatunk, de nemrég érkeztek a kínálatba duplaüveges kézzel készült fém és fa kereteink, ami tökéletes megoldás lehet arra, hogy pl. a nagyi régi, kézzel írott receptjét kitegyük a falra, vagy épp egy kirándulás alkalmával szedett virágot lepréseljünk és kiakasszuk azt.

Duplaüveges fa képkeret - Pauza

Duplaüveges képkeret - Pauza
Duplaüveges képkeret - Pauza

…tárgyak a mindennapokra: Ide olyan háztartási eszközöket válogattunk be, amik természetes anyagból készült, környezetbarát és lebomló alternatívái a műanyag társaiknak. Pl. hátmosó kefe, körömkefe, súrolók, partfisok. A környezetvédelem mellett van egy másik élvezeti értéke is számunkra ezeknek a lassú folyamattal, kézzel készült mindennapi használati tárgyaknak. Szerintünk ugyanis sokszor maguknak az eszközöknek a használata is kíván egy kis türelmet és lelassulást...és ez így van jól. Ez, és a történetük együttesen adja az élvezeti értéküket igazán.

Hulladékcsökkentő háztartási eszközök - Pauza

Honnan szerezzük be a termékeinket?

A termékeink egy nagyobb része jelenleg külföldről, a Skandináv országokból érkezik: Finnországból a textilek, Dániából a gyertyák, Svédországból a botanikai nyomatok. Egy másik része a kínálatunknak Indiában készül és Fair Trade szervezeteken keresztül kerül hozzánk, de vannak itthon készült tárgyak is.

Merre van az üzlet és a webshop?

Az üzlet a Belváros egyik csendes kis utcácskájában található, a Vitkovics utcában. Az utca végében felújítottak és kialakítottak egy csendes kis parkot (Kamermayer tér), így bár az üzletet magát is úgy terveztük, hogy az ide látogatót hangulatba hozza, de a környék meglátogatása egy kényelmes sétával összekötve, már önmagában felér egy kikapcsolódással. Ráadásul több kisvállalkozás is van a szomszédságunkban, akikkel szerintem nagyon jól kiegészítjük egymást. Van itt egy kézműves pékség (@almanomadbakery), egy illusztrátor pár kedves kézműves printjeivel (@mankabymonika), és nem utolsó sorban a város szerintem legjobb virágboltja. (@thewildflowerbar).

Az üzletünk címe: V.kerület, Vitkovics utca 7., Budapest. Keddtől-szombatig 11-19között vagyunk nyitva. A honlapunk éjjel-nappal elérhető: www.pauza.hu.

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és PaUZa hírekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.

Xxx, Évi

Pauza üzletnyitás

Blog cikk megosztás

blog comments powered by Disqus