Méhviasz tömb
Kopott már a méhviaszos kendőd? Saját magad készíted a kozmetikumaidat? Tiszta, aranysárga, finom mézes illatű tiszta méhviasz tömb magyar termelőtől, melyet akár házi kencék készítéséhez is hasznosíthatsz. Készíthetsz belőle krémeket, testápolókat, és egyéb házi kencéket, pl. fa bútorápolót. Vízgőz felett felolvasztva nagyon könnyű vele bánni. Csak dobd egy tálkába a reszeléket, add hozzá a választott recept szerinti hozzávalókat (pl. kakaóvaj, mandulaolaj, kókuszolaj, shea vaj..stb), és melegítsd vízgőz felett addig, amíg homogén állagú nem lesz a kence. Rengeteg módon felhasználhatod. Ha további inspirációra van szükséged, 'Julia Watkins: Simply living well ' című könyvében sokat találsz.
MIBŐL KÉSZÜLT HOL KÉSZÜLT |
Pauza tanácsa
Kopott már a méhviaszos lapod? Könnyen új életet adhatsz neki ezekkel a lapokkal. A következőképpen:
- Vágj le két egyforma méretű sütőpapírt, akkorát, amekkorán kényelmesen elfér a kezelendő kendőd.
- Az egyik sütőpapírlapra helyezd rá a viaszolni kívánt textilt, majd reszelj rá kis darabokat pl. egy sajtreszelő nagyobb lyukán! Oszlasd el a textilen a kis darabokat, egyenlő távolságra egymástól!
- Fedd le egy másik sütőpapírral és finoman vasald át!
- A méhviasz 62–65°-on is elolvad, tehát elegendő, ha a vasalódat közepes fokozatúra állítod.
- Ha megolvad az összes viasz, akkor egyből látni fogod marad-e kezeletlen rész. Ha így lenne, pótold a kihagyott helyeken és vasald át újra!
- Ha esetleg túl sok viaszt tettél volna rá, akkor sincs semmi baj. Egy darab papírtörölközővel fel tudod itatni a felesleget, úgy, hogy rávasalsz a papírra is, ami így magába szívja a felesleget.
- Ha kész vagy, érdemes áttörölni papírral a még langyos vasalót, és megtisztítani azt.