Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

A textilek istennője: a lenvászon

Évi
2018. 03. 27. 10:53:55

Rengeteg inspirációt találtam minap a #fortheloveoflinen név alatt az Instagramon. Csak néztem a képeket és arra gondoltam milyen jó lenne megírni ennek a csodálatos anyagnak a történetét.

A lenrostot az emberek több mint 34000 éve használják. Az egyik legősibb kultúrnövényünk. Az öltözködésben már a kezdetektől felhasználtak. Hogy csak egyet említsek, az ősember lenrostból készített fonalat és cérnát, hogy a ruhaként viselt bőrdarabokat egymáshoz varrja, Egyiptomban pedig ebbe tekerték a múmiákat.

A lengyártás folyamata akkor még egy igen nagy kézügyességet igénylő folyamat volt. Akkor, amikor gépek nem, csak az ember két keze állt rendelkezésre. A növénynek ugyanis csak a legbelsőbb rostjai használhatóak fonásra, és a szálakat többször meg kellett verni ahhoz, hogy lágyabbá váljanak.  A szálakat ezután tehén vizeletében áztatták, majd tejjel fehérítették. Az eljárás maga több hónapig is eltartott akár. Pont emiatt a hosszadalmas eljárás miatt, a lenvászom régen a legexkluzívabb anyagokat közé tartozott.

a len története
Ma már a folyamat iparosodott és az árai nem tartoznak a legdrágább szegmensbe. A len növények nem igényelnek annyi vizet és energiát mint pl. a gyapot növények és kevebb kártevőnek is vannak kitéve, emiatt a gyapothoz képest környezetkímélőbb alternatívát is jelentenek a textilipar számára.

A len egy rendkívül sokoldalú, itthon is őshonos növény. Az olaját például fából készült felületek ápolására is használják. Személy szerint imádom a lenolajjal kezelt fa felületeket. A tavaly felújított régi családi ebédlőszéket is azzal kezeltem. Csiszolás után semmi mást nem kapott, mint egy kis wax alapozót majd egy lenolajos kezelést. Ápolta a fát és matton hagyta a felületét. Nem szeretem a lakkokat. Amellett, hogy nem természetes anyagok, még a csillogásuk is természetellenes számomra. Arról már nem is beszélve, hogy a lenolaj fogyasztható is, kívülről belülről jó hatással van a szervezetre.

De az én kedvencem mégis a lenből készült vászon. Egy gyönyörű asztalterítő, függöny, ágynemű. Azon textilek közé tartozik, aminek jót tesznek az évek. Nemhogy elhasználódik, hanem a korral és a kopással csak egyre gyönyörűbb lesz. 

Ha Ti is szeretitek a lenvászont, előszeretettel ajánlom a #fortheloveoflinen követését és böngészését.

Íme onnan a kedvenc képeimből egy kollázs:
a kedvenc len témájú képeim a #fortheloveoflinen forrásból
 

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és PaUZa hírekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Xxx, Évi