Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Könyvajánló - Beth Kempton: Wabi sabi, útmutató a belső békéhez

Pár hete elhatároztam újraolvasok pár régi klasszikust. Így került fel a listámra a Tüskevár, Légy jó mindhalálig és a régi, pöttyös borítós Két Lotti. Minap azonban egy ismerősöm felhívta figyelmem egy könyvre, aminek az olvasása közben én és a Pauza jutottunk eszébe. :) A könyv címe: Beth Kempton: Wabi sabi, útmutató a belső békéhez. A japán iránti rajongásom úgyis az egekben, így hát nem volt nehéz rávenni magam, hogy Nyilas Misit beelőzzem Kempton könyvével. Mivel ennek a bizonyos ismerősömnek igaza volt és a könyv olvasása közben tényleg sokszor magunkra ismertünk, elhoztam nektek a könyvből és a könyvről pár gondolatot ide a pauza.hu blogra. Hamár ennyire rezonálunk mi és a wabi sabi, gondoltam Titeket Pauza olvasókat is érdekelhet.
 

Ebben a bejegyzésben tehát: napirenden a wabi sabi. Egyáltalán mi is az?

  • Maga a kifejezés egy címke az európai ember számára, annak érdekében, hogy megértsük, mi rejlik a japán psziché mélyén.
  • A szerénységet, az egyszerűséget és a mérsékletességet, mint lelki béke és elégedettség felé vezető utat hirdető gondolkodásmód
  • Nyugaton a wabi sabi kifejezést egy ideje már jelzőként, egy bizonyos stílus leírására használják: természetes anyagokat, textúrákat hirdeti, rusztikus és tökéletlen megjelenést takar. A visszafogott ízlés és a természeti szépség filozófiája

Jó az elején leszögezni: sem a könyvnek, sem ennek a bejegyzésnek nem az a célja, hogy arra buzdítson majmoljunk egy tőlünk idegen kultúrát és pláne nem gondolom, hogy attól lesz valami értékes, hogy idegen szavakkal írjuk körbe. Igazából a könyv is rögtön az elején elárulja: a japánok nem is használják ezt a kifejezést. Ettől még érdemesnek tartom foglalkozni más nemzetek életfelfogásával, különösen, ha érték van mögötte, abból inspirálódhatunk és felhívja saját magunk figyelmét elfelejtett dolgok iránt. Márpedig ez a könyv pont ebben teszi igazán jól a dolgát. Bár ha jól belegondolunk, elnézve a nagyszámú romkocsmáinkat, a wabi sabi nálunk egy ideje már elterjedt életérzés.:-)

Beth Kempton: Wabi sabi, útmutató a belső békéhez
Mit jelentett ez a könyv számomra?

Mint minden hasonló témájú könyv, ez is segít más szemmel látni a világot. A felesleges tárgyak felhalmozásának elkerülésére, a szerényen és egyszerűen jól élni elvére, az alázatosságra és a hálára. Picit tárgyilagosabban arra, hogy a tökéletlen sokszor szebb, mint a tökéletes.
Általában a legjobb mércéje annak, hogy egy jó könyv akad a kezembe az, mikor ceruzás aláhúzásokkal vannak benne megjelölve azok a mondatok, amiknél elfog a "hoppá, aha!" érzés. Amikor úgy érzem, hogy a szerző tökéletesen megfogalmazta végre azt, amit addig csak éreztem, de nem tudtam ilyen jól szavakba ölteni. Ennél a könyvnél is volt jó pár. A teljesség igénye nélkül, íme az én kedvenc öt mondatom:

  1. "A szívből jövő egyszerűség saját kifejezésem arra, amikor megszabadítjuk otthonunkat a zsúfoltságtól és anélkül tesszük stílusossá, hogy steril vagy izzadságszagú lenne az ez irányú tevékenység."
  2. "Csak azt kell eldöntenünk, hogy mit tartunk meg, és mit engedünk el, mit teszünk közszemlére és mit teszünk el, mivel foltozunk meg és mit dédelgetünk."
  3. "Otthonunk az, ahol a történetünk íródik és megvan benne a lehetőség, hogy mindazt, amit a mindennapokban megélünk, felfokozza. A wabi sabi ihlette otthon: ahol élnek, ahol szeretnek, és ami sosincs teljesen befejezve."
  4. "Akik nagy változásokat igyekeznek meghonosítani az életükben, a rendrakás mindig jelentős lépést jelentett útjuk során. Miközben egyre több holmit kezdenek elengedni, egy idő után felfigyelnek rá, hogy egyúttal egyre több negatív gondolkodási mintától, az alkalmatlanság érzésétől, a folytonos elfoglaltság kötelezettségétől, önmaguk múltbéli változataihoz való ragaszkodásuktól és egy olyan élet utáni vágytól szabadulnak meg, amely nem kapcsolódik önmagukhoz vagy mindahhoz, amit valójában értékelnek. Itt kerül képbe igazán a wabi sabi."
  5. "Célunk, hogy ne hivalkodó termékeket alkossunk, hanem olyanokat, amelyek könnyen beilleszkednek az emberek életébe és otthonába, és a nyugalom finom érzetét keltik. Szeretek természetes anyagok között élni, mint amilyen a lenvászon, a pamut, a fa és kevés fém. Ez illik a személyiségemhez és az egyszerűség iránti rajonságomhoz." - nyilatkozta a könyvben az ember, aki mellesleg az egyik japán beszállítónk is a Pauzánál. :-) 

Ahogy elnézem ezt a listát, valószínűleg most olyan életszakaszban lehetek, ahol főleg az "éljünk jól és lakjunk egyszerűen" kapcsolatos üzenetek foglalkoztatnak leginkább. Kétségtelen, hogy e kapcsán kaptam a legtöbb megerősítést és útravalót, de egyéb életvezetési tanácsokban, személyiségfejlesztő gondolatokban sem szűkölködik a könyv. Életüket épp újrakezdők, vagy egyszerűsíteni kívánók, lakásukat átalakítók, felgyorsult életbe belefáradtak vagy csak az évek múlását elfogadni akarók számára is tartogat értékes gondolatokat az író, wabi sabi módra. 

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és Pauza hírekről!
Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Xxx, Évi
www.pauza.hu