Nincs nálam a tökéletes kenyér receptje, sem tökéletes kovász titkát nem ismerem, és ha teljesen őszinte akarok lenni, nem is tervezem, hogy magunknak sütök kenyeret itthon. Mi kézműves pékségekben találtuk meg a tökéletes kenyeret. De igazából nem is erről szeretnék most írni nektek, hanem a kenyér tárolásáról. Arról, mibe érdemes tenned a friss, ropogós kenyeret, hogy sokáig élvezhető maradjon.
Nincs kenyértartónk. Talán, mint sokan mások, sokáig én is abban hagytam a konyhapulton a kenyeret, amiben megvettem. Legjobb esetben is egy papírzacskóban.
"Mondhatod, hogy a jó kenyér napokig bírja, a rossz meg már akkor is elkezd kövesedni másnapra, ha jobban óvod, mint a múzeumok az ókori leleteket. De ha nem megfelelően tárolod, akkor a legjobb kenyér is hamarabb élvezhetetlenné válik."
Az idézet egy olyan bejegyzésből van, amiben a szerzők annak jártak utána, vajon a hagyományos kenyértartó, a vászonzsák, a műanyagdoboz, a nylon- vagy a papírzacskó a legjobb megoldás. Azt talán mondanom sem kell, hogy melyek ezek közül a leginkább környezetkímélő megoldások, de a teszt kifejezetten arra világított rá, hogy a vászonzsák, nem csak azért a legjobb megoldás, mert a leginkább környezetbarát, hanem mert benne marad legtovább friss a kenyér. Nézzük, mi a teszt legfőbb tanulsága:
Magáról a tesztről:
- Egy kiválóra értékelt pékségből vásároltak ugyanolyan kenyereket, ugyanabból a sütésből. Mikor teljesen kihűltek, félbevágták őket, különböző tárolóalkalmatosságokba helyezték, és öt napig nyomon követték a változását.
- A textilzsákon kívül, került papírzacskóba, aminek átlátszó műanyag fóliacsík van az elején, műanyag zacskóba, műanyag edénybe, és rozsdamentes acél tárolóba.
A teszt eredménye:
- A tesztelők szerint a legjobb eredményt egyértelműen a textilzsákban tárolt kenyér mutatta az ötödik napon. Még a harmadik napon sem száradt ki a vágási felület. Ötödik napra kezdett megkeményedni, és ki lehetett jelenteni, hogy megszáradt a kenyér.
- A műanyag zacskóban az első nap után megkeményedett, és elvesztette a ropogósságát is, de aztán nagyjából ebben az állapotban maradt meg az ötödik napig.
- A harmadik helyezett lett a műanyag edény, aminek a harmadik nap után a közepe még nagyjából puha maradt, körülötte viszont nagyon kiszáradt.
- A papírzacskóban már az első nap után megkeményedett, a negyedik napra pedig ehetetlenné vált a kenyér. A fém kenyértartóban szintén az első nap után elment az ember kedve attól, hogy megegye, a negyedik napra pedig olyan kemény lett, mint egy kő.
Ha ezek után esélyt adnátok a textilzsáknak, íme bemutatom a Pauza kenyeres zsákját, amiből ráadásul még baguette változat is van.
De ne felejts el hozzá igazán jó kenyeret is vásárolni, és vidd magaddal, mikor vásárolni mész, így egyből abba kérheted a kenyeret.:) További infokért, katt a képre.
A bejegyzésemben hivatkozotott teljes cikket itt tudod elolvasni.
Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és Pauza hírekről!
Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.
Xxx, Évi