Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Játék a fénnyel - The Scandinavian home c. könyv

Évi
2018. 04. 06. 09:12:00

Zoli nővérének a könyvespolcáról lestem le Niki Brantmark könyvét: a „The Scandinavian Home”-ot. Ők az én kedvenc könyvtáram, ha úgy tetszik. Sok időt töltenek Stockholmban, és Eszter hobbi lakberendező, így elég sokszor landolnak izgalmas könyvek a könyvespolcukon. Még a családi karácsonyozás alkalmával lapoztam bele ebbe a könyvbe. Azonnal rendeltem magamnak egy példányt az Amazonról és betettem a tavaszi olvasnivalóim közé. ('Könyvek és magazinok: olvasnivalóim tavaszra' bejegyzés itt elérhető.)

The Scandinavian home könyv

A könyvben bemutatott otthonok mindegyike egyrészről a fénnyel és a természetes anyagokkal való játékról szól, és telis tele van a kedvenc szürkéimmel, fehér színeimmel és azok árnyalataival. Kigyűjtöttem nektek a számomra legjobban tetsző belső tereket, benne gyűrött lakástextilek, álompolcok, álom konyhák és nappalik, természet, a régi és az új egyensúlya.

The Scandinavian home könyv

A skandináv otthonok legkülönlegesebb ismertetőjegye talán a fénnyel és az anyagokkal való bánásmód. Szerintem senki sem jobb náluk abban, a kint és a bent kapcsolatát és a fényt értelmezni tudják.

The Scandinavian home könyv

A skandináv országokban különleges fény van – hosszú nyári nappalok és rendkívül szűkös téliek. A könyv tele van érdekes ötletekkel és stílusokkal olyan belső terekről, amelyek szinte együtt élnek a természettel és az inspirációt a városukból, partokból és erdőből veszi, ami körülveszi őket. Az első fejezet városi otthonokat mutat meg. A bohémtől, a minimalistáig és azon túl.

Maria Overby otthona a The Scandinavian Home című könyvből
The Scandinavian home könyv

A második fejezet pedig elegáns és eklektikus vidéki otthonokat mutat meg. Ez a fürdőszoba az egyik kedvenc norvég tervezőm, Tone Kroken otthonából való. Nem mondom, hogy teljesen én vagyok, de Tone Krokent nem lehet kihagyni a felsorolásból. Az egyik kedvenc norvég tervezőm. 

Tone Kroken fürdőszobája - The Scandinavian Home című könyv

Végezetül az utolsó fejezet, a "Rural Retreats" egy hegyi kabint és egy rusztikus nyaralót mutat be. Elmenekülni a városokból, vissza a természetbe...ez sok skandináv ember számára fontos. Egy ilyen hívogató vidéki otthonban egy álom lehet a hétvége, nem igaz? A beton padló, fa burkolat a falon, a bútorok formái és a különleges textilhasználat igazi indentitást ad a térnek, nem igaz? Az óriási ablakok, a sötétebb tónusokhoz illeszkedő fehér fal, a fa természetes színe és a gyapjú és bőr, mint textúra gyönyörűen puhítja a teret. Szépen látszik a városi és vidéki életterek ellentéte, de mindkettőben van egy közös: ugyanolyan könnyű és megfontolt stílusérzék uralkodik mindben. Pont az ilyen terek miatt szerettem bele a skandináv belsőépítészetbe.

The Scandinavian home könyv

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és PaUZa hírekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

A Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.

Xxx, Évi