Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Instant pauza: gyertya

Évi
2018. 01. 23. 17:35:00
Instant pauza: gyertya

Az a bizonyos utánozhatatlan hangulat, amit csak a gyertya tud adni. Félreérthetetlenül azt üzeni, hogy ideje lelassulni és ellazulni. Ha vásárlási szokásaidban átgondoltabb vagy és a gyertyák esetében is igaz ez rád, akkor ez a bejegyzés neked szól. Honnan ismerszik meg a minőségi gyertya? Pár kép és gondolat erről és a gyertyák használatáról. 

Személy szerint mindig is különleges vonzódásom volt a gyertyákhoz.

Már gyerekként is imádtam a fényük mellett lenni, enni, tanulni. Manapság is, szinte minden nap, de hetente legalább 4-5-ször használom őket tudatosan hangulatkeltésre otthon. Nem csak télen. Nálunk bizony nyáron is kikerül az asztalra. Mindenütt ott vannak; a hálószobában, konyhában, a lépcsőfordulóban, nappaliban, fürdőszobában. Egy egyszerű hétköznapi vacsoránál ugyanúgy, mint ünnepekkor. Leggyorsabban a gyertyafény teremt hívogató meleg, barátságos légkört.

Hangulat varázslás gyertya gyújtással.

Az évek múltán a vásárlási szokásaimban egyre átgondoltabb próbálok lenni. Legyen az ruházat vagy lakberendezés, szeretem a kiválasztott tárgyaknál megnézni, hol készült, miből készült és esetleg ki készítette. A gyertya esetében is különösen igaz ez rám. Sokat használjuk és mégsem mindegy milyen anyagok kerülnek az égetésükkel a lakótérbe, amit aztán belélegzünk és a véráramba kerül. Sokat hallani mostanában az égő gyertya egészségre káros hatásáról. Mikor kutattuk a megfelelő gyertyát a Pauza kínálatába, számos tanulmányt és cikket átböngésztünk. Biztosak akartunk benne lenni, hogy csak olyan gyertyát kínálunk, ami jó a használójának. Végül egy dániai utazásunkon találtuk meg a megfelelőt.

Ma már tudom, hogy a minőségi gyertya égetése belső térben nem jelent egészségügyi kockázatot*. Annál inkább a rossz minőségű gyertyáké. Sok esetben a kanócot ugyanis ólomba mártják, hogy megerősítsék azt, a nem kellő tisztaságú (olcsó eljárással készült) alapanyagokkal pedig kén kerülhet a légtérbe. A mesterséges színezékek, és illatanyagok tovább rontják a helyzetet. Úgyhogy ezzel is azt hiszem, úgy vagyok, hogy inkább kevesebbet égetek, de az, amit meggyújtok, az jó minőségű legyen.

Honnan ismerszik meg a minőségi gyertya?

Világos, stabil, nyugodt lánggal ég (a kormos láng az egyik legalapvetőbb jele a rossz minőségű gyertyának); nem csöpög, minimális viaszmaradéka van; az ígért égési időt tartja; pamut kanóc van benne. 
   
Ha megkérdeznétek mik lennének a tippeim a választáshoz, íme: 

  • Különösen a minden nap használt gyertyák esetében, meg kell bizonyosodni arról, hogy nincs benne semmilyen veszélyes, mérgező és irritáló adalékanyag, vagyis a lehető legmagasabb tisztaságú nyersanyagból készül. Mindegy, hogy faggyú, paraffin, szójabab, méhviasz, a lényeg, hogy minőségi, kiváló tisztaságú alapanyagokból, jelölt forrásból és összetételből készített gyertyákat válasszunk, és ha lehet, figyeljetek oda a származási helyre! Az európai gyártók többsége például már nem használ ólmot a kanóc megerősítésére, annak negatív egészségügyi hatásai miatt, ennek ellenére még ma is kapni ólmos kanóccal készült, főleg Kínából importált gyertyákat.
  • A másik tippem a választáshoz, az égési idő mérlegelése. A minőségi gyertya sokszor kétszer annyiba kerül, mint a rossz összetételű társaik, ugyanakkor a minőségi gyertyák sokszor 30%-kal tovább égnek, de az sem ritka, hogy kétszer annyi égési időt ígérnek leendő gazdáiknak. Így máris ár-érték arány szempontjából is jobb döntésnek bizonyulnak.

egészséges gyertya - Pauza

Ezen alapelvek mentén választottuk mi is a gyertyáinkat a Pauza választékába. Vagyis majdnem...:) még egy tényező közrejátszott. Fontos szempont volt, hogy akitől vesszük az nem csak a használó egészsége és a környezet erőforrásainak figyelembevételével gyártja őket, hanem kellő profizmussal és szívből készíti azokat. Ezt a három kombinációt Dániában találtuk meg. Szerintünk náluk jobban senki nem tudja. Okkal gyújtanak fejenként évente több gyertyát, mint bárhol a világon. Az Európai Gyertyaszövetség szerint évente 6 kiló gyertyát égetnek el, abból is az illat nélkülit. Összehasonlításként, az európai (és így a magyar) átlag még a másfél kilót sem éri el. Az illatosítottat nem szeretik, mert az szerintük mesterséges, és ők inkább a természetes dolgokat kedvelik.    

Hallottam egy mondást, ami sok mindent elmond a dánok gyertyához fűződő viszonyáról:

"Ha van valami, amiből a dánok soha nem akarnak otthon kifogyni, az a wc papír és a gyertya. De ha mégis kifogynak, semmi baj, mert ez a két dolog az, amit a legközelebbi, legkisebb boltban is lehet kapni.”

Hát valahogy így vagyunk ezzel mi is...kivéve, hogy itthon még nem lehet minden sarkon kapni. Még...:) Nálunk viszont megtaláltok pár különleges formájú, minőségi gyertyát. IDE kattintva körül tudtok nézni a webshopban a Pauza gyertyaválasztékában.

gyertya egészséges - Pauza

Még több képet és inspirációt találtok a Pauza Pinteresten oldalán! Katt ide!

Ha tetszett a cikkünk iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy elsőként értesülj a legújabb blog bejegyzésekről!

Szép napot!  
Xxx

Évi

*Forrás: European Candle Association független tesztje és tanulmánya, 2007