Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Mit jelent a "hygge" az enteriőr tervezés nyelvén? - 2.rész

Évi
2018. 02. 09. 19:19:39

Az előző részben megnéztünk 5 tippet abból a két dán kávézóból, ami hangulatával pillanatok alatt az élet lelassult oldalára varázsolja az oda betérőt.

Íme most további 5 trükk arra nézve, mit jelenthet a "hygge" egy belső tér kialakításánál.

6. Gyertya

Ha a „hygge” szó nem ismeretlen számunkra, bizonyára az a tény is ismerősen cseng, miszerint a dánok 85%-a szerint gyertya nélkül nincs „hygge”. Átlagosan hetente legalább négyszer gyújtanak gyertyát évszaktól függetlenül és többszörösét fogyasztják az európai átlagnak. Az a bizonyos utánozhatatlan hangulat, amit csak a gyertya tud adni. Félreérthetetlenül azt üzeni, hogy ideje lelassulni és ellazulni. A két kávézóban együtt 18 gyertyát számoltunk össze. Még a mosdóban is volt egy. Hehe :)

Kávézó enteriőr birkabőrrel.

7. Egy "sarok", ahova elvonulhatsz

Egy igazi dán otthonból, de úgy látszik még egy igazi "hygge" kávézóból sem hiányozhat egy kuckós sarok, kényelmes ülőhellyel, puha párnával és takaróval. Lehet ez egy ablakfülke, vagy egy könyvespolc melletti rész, de ha nincs más hely, egy, a konvenciókhoz nem ragaszkodó hintaszék vagy babzsák segítségével is nagyszerű helyet teremthetsz a begubózásra. Ebben a kávézóban kis 'barlangot' martak a falba a kávéjukkal elbújni vágyóknak. Használj szőnyegeket, puha takarókat sok nagy, kényelmes párnát, akár egyszerűen a földre ledobva. A fa stokik kis lepakoló asztalként is használhatóak mellettük.

Hangulat sarok egy Dániai kávézóban.

8. Színek

A dán színhasználatot a fehér, a szürke, bézs és a fa világos színe határozza meg. Pasztellszínek, a barna és a szürke árnyalatai. Ahelyett, hogy konkrét színek mellett tenném le a voksom, én inkább a monokróm színhasználatra voksolok, mely egyesek szerint túl egyszerű ahhoz, hogy érdemes legyen. Hiszem, ha helyesen végezzük a dolgunk, akkor a színhasználatnak ez a módja az egyszerű elegancia és a sikk jele lehet, kortalan és nem utolsó sorban nyugtató hatásuk van. 

Kávé fal és birkabszőr egy dániai kávézóban.

9. Tegyél bele magadból

Bevallom, olyan embernek tartom magam, aki inkább minimalista, és szereti a jól megtervezett és kitalált dolgokat. Volt egy idő, amikor egyszerűen feladtam birtokolni dolgokat és tárgyakat, mondván nem kell nekem a kacat, meg a porfogó. Ezen felül mindig tartottam a kézműves vásároktól meg ettől a hatalmas „csináld magad” mentalitástól, ami most mindenhonnan ömlik. Nem vagyok az a bizonyos ragasztópisztolyos lány. Én még abból az iskolából jövök, hogy a dolgokat vagy jól, vagy sehogy. Nem akarom az otthonomat „dekorálni” olyan dolgokkal, amik valljuk be 1 év múlva úgyis szétesnének. Pláne nem dekorálni szeretném, hanem inkább személyesebbé tenni, és a kettő között nagy különbség van. A téma megér egy külön blog bejegyzést, de addig is annyit előjáróban, hogy alapvetően 3 körbe sorolnám azokat a tárgyakat, amikkel egy ilyen feladat kapcsán játszani lehet:

  • Fényképek
  • Egy kedves ajándék valakitől vagy egy még kedvesebb családi örökség
  • Szuvenírok: Az utazásból hazavitt emlékek, talán még a fotóknál is kedvesebbek emlékek számunkra azokról az országokról és kalandokról, amikben együtt volt részünk. Érdemes magunk mögött hagyni a hűtőmágnes és képeslap korszakot és valami másban gondolkozni.

10. Zene

Kicsit kakukktojásnak tűnik, igaz? Ne értsetek félre, nem azt akarom javasolni, hogy mindenki komoly zenét hallgasson, és vegyen elő egy lemezt a 70-es évekből. Ez nem erről szól. A „hygge” az lélek és az elme állapotát is jelenti. A belső indíttatásunkat arra, hogy lelassulunk. Ezeket a pillanatok, mindenki különbözőképpen, akár más-más zenékkel éli meg. Egy a közös bennük, a zenék segítenek abban, hogy pár percig ne a holnapon és a tegnapon jár az eszünk, hanem élvezzük a jelen egyszerű pillanatait.

Összeszedtük nektek a kedvenc zenéinket, amiket otthon hallgatunk ezekben a bizonyos lelassult pillanatokban.

u.i. Aki nem olvasta volna az első részét a cikknek, az itt találja.

Még több képet és inspirációt találtok a PaUZa Pinteresten oldalán! Katt ide!

Ha tetszett a cikkünk iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy elsőként értesülj a legújabb blog bejegyzésekről!

Szép napot! 
Xxx

Évi