Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Mit jelent a „hygge” az enteriőr tervezés nyelvén? - 1.rész

Évi
2018. 02. 02. 07:12:00

Ennek bemutatásához elhoztuk nektek a 2 legkedvesebb kávézónkat Koppenhágából. Minden bennük van, ami a "hygge"-t jelenti. Tárgyak és trükkök, amik kiválthatják a hygge érzést, egyenesen Dániából.

Péntek van. Reggel 7 óra. Korán keltem, hogy kicsit élvezzem saját magam csendes társaságát. Mamuszt húzok, köntöst veszek és meggyújtom a gyertyát a konyhaasztalon. A gázon vizet melegítek. A reggeli híreket mellé csinálok egy csepegtetős filter kávét. Ezt általában mindig Zoli csinálja, de a múltkor megmutatta hogyan kell. Most a tanítványon a sor. Az is lehet, hogy a lemezlejátszót is bekapcsolom. Múltkor úgyis vettünk a bolhapiacon egy lemezt, ami azóta vár ránk. Imádom hallgatni a régi bakelit lemezek recsegését. Most még egy óráig nem kapcsolódok fel a chatre sem. Majd megvár! Ehelyett maradok lassú, adok magamnak egy kis időt a jelenben és élvezem a pillanatot. Kint tombol a hideg, én pedig idebent a kis kuckómban csak úgy vagyok. Azt hiszem ez az amit a dánok úgy hívnak, "hygge”.

A szó, amiről 1 évvel ezelőtt még szinte senki nem hallott - kivéve talán a skandinávokat - most pedig mintha mindenki e mögött keresné a hétköznapokat.

Havonta jelennek meg újabbnál újabb könyvek és cikkek a témában. Hygge: „a meghittség művészete”, a „lélek otthonossága”, „megnyugtató közeg élvezete”, és a kedvencem „kakaó a gyertyafénynél” – írja Meik Wiking, az erről szóló könyv szerzője szerint. Nekem a hygge-t 3 tényező alkotja. A környezet, amiben vagyok, az emberek, akik körül vesznek, és az én belső szándékom és indíttatásom arra, hogy tudatosan szánjak időt a lelassulásra, egy kis szünetre a mindennapok rohanásában. Hiszem tehát, hogy egy meghitt, kuckós enteriőr legalább olyan fontos eleme annak, hogy hangulatba kerülhessünk. A lakásunk kialakítása, a tárgyak, amikkel körbevesszük benne magunkat, mind-mind erősítik és inspirálják ezeknek a bizonyos lelassult pillanatoknak az élvezetét és kihatnak a mindenkori lelki állapotunkra.

Az otthonosság tehát a „hygge” egyik kulcsszava.

Mit jelent a „hygge” az enteriőr tervezés nyelvén? Milyen vizuális leképezése lehet otthon a hyggenek? Ennek bemutatásához elhoztam nektek 2 kedvenc kávézónkat Koppenhágából: CUB Coffee Bar és Riccos Coffee Bar. Amellett, hogy a város legfinomabb kávéit ittuk ezeken a helyeken, mindkét tér az élet lassabb oldalára varázsolt minket pillanatok alatt, emiatt gondoltam jó inspirációs források lehetnek arra nézve, hogyan lehet lakásból otthont, otthonból kuckót varázsolni.

Tippjeiket 10 pontba szedtük, íme ebből most az első 5 trükk:

1. Természetes anyagok használata

A természet, mint inspiráció mindenhol ott van. A formákban legalább úgy, mint az anyaghasználatban. A dánok a természetközeli anyagokat szeretik, mint a fa, a bőr, kerámia és szőrmék. Néha ugyan egy-egy divatos anyag megjelenik, mint idén például a bársony, de alapvetően olyan darabokat használnak, amik kortalanok, ezáltal a jövőnek szólnak. Előnyben náluk azok az anyagok és darabok, amiknek elkészítése valamilyen lassú folyamathoz kötődik. Bármely tárgy a természetből, azonnali zöld lámpát ad a lelassult pillanatoknak.

Dániai hygge kávézó enteriőr.

Könyvekkel teli kávézó Dániában

2. Könyvek

A könyvek legalább annyira lehetnek egy kávézó, egy lakás hangulatvarázslói is, mint amennyire izgalmas történetek forrásai. A borítóik, annak az anyaga és mintája, a lapok patinája. Különösen, ha egy-két antikváriumból beszerzett darabot kombinálunk pár új szerzeménnyel. Egy-egy régi könyv a nagymamád polcáról, pár nyaraláson beszerzett darab, könyvek a gyermekkorodból, amikből még anyukád olvasott neked, ezek mind-mind ott állhatnak egymás mellett. Csakúgy, mint ebben a dán kávézóban. 

Ricco hygge kávézója Koppenhágában.

3. A régit az újjal

Ha régi, vintage darabok keverednek új, modern bútorokkal, ez szerintem a lehető legjobb, ami egy enteriőrrel történhet. Egy-egy régi tárgy és patinás felület úgy tudja fokozni érzelmileg a teret, mint semmi más. Ennek a kávézónak bontott deszkából építették a pultját, mennyezetén szintén használt gerenda díszeleg, és mindez tökéletes összhangban vannak olyan modern vonalvezetésű darabbokkal körülötte, mint a pult mögötti menü tábla, vagy a fölé lógó lámpatestek. Tudomásom szerint itthon az 1 négyzetméterre eső klasszikus, vintage skandi bútorok száma egyébként a Mobelkunstban a legnagyobb. 

CUB Speciality kávézó, Koppenhága.

4. Jól megválasztott világítás

Szívem szerint teljesen elfelejteném a szoba közepén, a mennyezetről belógatott lámpákat. Előnytelen és zavaró fényt adnak. Pont ezért égnek nálunk is egy évben összesen 10 percet. A dánok, ahogy ezekben a kávézókban is látszik, jobban szeretnek több kisebb „fénytócsákat” létrehozni, legalább 2-3 különböző lámpával egy helyiségen belül. Egy-egy asztal fölé belógatott, megfelelően árnyékolt darab, azért, hogy ne világítson direktben a szembe, csak oda ahova kell, és egy állólámpa a könyvespolc és kanapé mellé. A dán hangulatvilágítás egyik fontos összetevője tehát a világítótest funkcionalitása. Vagyis a lámpa ott és oda világít, ahova kell. A képen látható dán tervezésű PH5 csillár és szintén dán Arne Jacobsen állólámpa teszi a dolgát. Nem igaz?

PH5 és Arne Jacobbsen lámpa látható egy dániai kávézó enteriőrjében.

A jó „hygge” világítás másik összetevője a természeteshez közelítő, bársonyos fények. Ehhez két tényezőt kell mérlegelni, mikor fényforrást vásárolunk a lámpánkba. Az egyik a színhőmérséklet (Kelvin), ilyenkor azt döntjük el, hogy meleg/sárgás, vagy hűvös/kékes színű fényt szeretnénk. A másik, milyen erősséggel világítanak ezek a lámpatestek (Lumen). Watt helyett tehát Kelvinben és Lumenben gondolkozzunk. A skandináv népeknél elfogadott általános „hygge” világítás: 2700 Kelvin, ami sárgás, narancsos fényt ad, Lumen szempontjából pedig 1000 Lm. A kettő együtt egy kellemes, meleg, igazi "hygge" világításnak felel meg.

5. Zöldülj

„A több, több, a kevesebb, az kevesebb.” Talán ez a legmegfelelőbb hozzáállás, amikor növények elhelyezéséről van szó az otthonunkban skandináv módra. Több növény egymás mellett jobban működik, mint 1 növény itt, és még egy ott. Nevezz ki egy részét, sarkát a lakásnak, amit zöldre varázsolsz. Esetleg egy különleges kis asztal, amire lepakolod őket és mellé belógatsz párat a mennyezetről, netán egy kézzel készített esztétikus makraméval. Minél különbözőbb a növények textúrája és leveleinek a formája egymástól, annál izgalmasabb installációt varázsolhatsz. Nem elég tehát, ha vannak fából készült bútoraid. Vedd körbe magad a természet saját stresszoldóival! Kedvenc beszerzési forrásunk erre a célra, egyértelműen a Wildflower Bar, a Vitkovics utcában. :-)

Kávézói csendélet Dániában.

A cikk következő részében folytatjuk a "hygee" kalauzt további 5 olyan tippel és trükkel, amit ez a két koppenhágai kávézó üzent nekünk a kapcsán, mit jelent a "hygge" az enteriőr tervezés nyelvén.

Addig is még több képet és inspirációt találtok a PaUZa Pinteresten oldalán! Katt ide!

Ha tetszett a cikkünk iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy elsőként értesülj a legújabb blog bejegyzésekről!

Kuckós estét, szép napot!

Xxx, Évi