Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Hogyan készül az eredeti Marseille szappan?

Marius Fabre szappangyár

Mint oly sok mindent, már a Marseille szappant is hamisítják.
Hogyan készül az eredeti? Mutatom.

A Provence régió és környéke Marseille olyan bőséges nyersanyagokkal rendelkezik, mint például az olívaolaj, a szódalúg és a Camargue só, ezért már a középkorban is a szappankészítés központjává vált. 1688-ban Colbert rendeletével XIV. Lajos hivatalossá tette a marseille-i szappant, és meghatározta gyártási szabályait: a nagy üstben történő főzés mellett kötelezővé tette a tiszta olívaolaj használatát, és teljesen tiltotta az állati zsírok felhasználását. Ez a rendelet tette lehetővé a marseille-i szappan hírnevének megszerzését, amely azóta sem veszített erejéből.

Marius Fabre Marseille szappanja

Mi is az a Marseille szappan?

A modern háztartás ősi csodaszere. Elsősorban fürdőszappanként ismert. Természetes összetevőkből áll, ősi receptúra szerint készü. Érzékeny bőrűeknek kifejezetten ajánlott, enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit.

MIRE HASZNÁLD? Fürdéshez, kéz- és arcmosáshoz. Tengeri szivaccsal együtt használva igazán különleges eredményt fogsz tapasztalni a bőrödön. Sem tusfürdőre, sem bőrradírra sem lesz többet szükséged. Használd bátran napégés után, rovarcsípés esetén vagy kisebb sebek lemosására is. Ideális borotválkozó szappan. Mosószerként is használhatod, elsősorban kézi mosáshoz, a foltra dörzsölve pedig folttisztító szappanná változik. Sokan mosogatásra is használják. Szivaccsal vagy kefével párszor meg kell dörzsölni, az felhabzik, és már mosogathatóak is az edények.

Tudtad? 1688-ban, XIV.Lajos már egy rendeletében intézményesítette a Marseille szappan gyártását. Ebben a rendeletben belefoglalta a tiszta helyi olívaolaj, só és a nagy üst használatát. 
 

Marseille szappan - A nagy üstben főzés és tisztítás

A nagy üstben főzés és tisztítás

A Marius Fabre-nál az autentikus marseille-i szappant egy hatalmas üstben készítik, amely 120 éve változatlan folyamatok szerint történik. Ez az eredeti Marseille szappanokra jellemző speciális saponifikációs eljárás ismert "marseille-i módszerként" vagy "a nagy üstben való főzésként", és összesen 5 lépésből áll.

1.lépés: Keverés. A növényi olajokat és a szódalúgot összekeverik ebben a nagy üstben, ami akkora, hogy 20 tonna nyersanyag is elfér benne. A lúg és a hő hatására az olajok fokozatosan szappanmasszává alakulnak át. 

2.lépés: Tisztítás vagy mosás. A szappanmasszát többször is sós vízzel mossák át, hogy eltávolítsák a maradék lúgot.

3.lépés: Főzés. A szappanfőző mesterek 10 napig főzik a szappant az üstben. 

4.lépés: Tisztítás. A szappanpasztát további mosással finomítják, hogy eltávolítsák belőle a glicerint, a szennyeződéseket és a nem szappanná alakult zsírsavakat. Megszabadítják minden szennyeződéstől, ezért kapja az "extra tiszta" megnevezést a szappan.

A szárítás ami 2 napig tart - Marseille szappan készítés

Formába öntés és szárítás

5.lépés: Záró lépésként annyi vizet adnak hozzá, hogy a szappan paszta állagában is készen álljon arra, hogy formákba öntsék őt.

6.lépés: A massza kiöntése. A még forró szappanmasszát hatalmas, földön elterülő formákba öntik.

7.lépés: Hagyják száradni a szabad levegőn. 2-3 napig. A folyamatot egy dolog gyorsítja csak meg csupán, a híres mistral szél. Ez a hosszú száradási folyamat szintén egy jellemzője a tradicionális Marseille szappannak. Nem gyorsítják semmivel a folyamatot, hagyják, hogy a természet végezze a dolgát. A száradással együtt a szappan készítése átlagosan 14 napba telik.

8.lépés: Vágás. Amikor a szappan megszáradt, 30 kg-os tömbökre vágják egy fűrész segítségével, amelyet egy csörlő húz. A szappanszeleteket aztán különböző méretű, kisebb blokkokra vágják fel.

Tudtad? Száradással együtt egy Marseille szappan készítése átlagosan 14 napba telik. Ez, az üstben főzés, és a szappan extra magas tisztasága szintén olyan jellemzője a Marius Fabre szappanoknak, amik megkülönböztetik az eredeti Marseille szappant a hamisítványtól.

 

Környezetbarát tisztítószerek - Marius Fabre

Jelölés

9.lépés: Jelölés. A 2,5 kg-os szappan tömböket a mai napig kézzel pecsételik, míg a kockaszappanokat egy gép segítségével bélyegzik. Mind a hat oldalán. Ha ezt a logot látod egy készítőnél, biztos lehetsz benne, hogy a szappanod: a legtisztább összetevőkből készül, csak növényi olajokból áll, állati zsírokat nem tartalmaz, Marseille régióban készül, illatanyag mentes, nem tartalmaz színezéket és tartósítószert és az eredeti tradícionális eljárás szerint készül. 

Tudtad?

A világon mindössze 4 szappankészítő gyárt igazi Marseille szappant. A Marius Fabre az egyik közülük. Az ő nevükhöz kötődik továbbá az olíva alapú fekete szappan kifejlesztése is. Az eredetit csak ők gyártják Franciaországban. Az igazit és az eredetit ebből is ők készítik. Maga a vállalkozás 1900 óta létezik. Ekkora alapította Marius Fabre a szappankészítő műhelyét. Jelenleg a Fabre család 4. generációja működteti a vállalkozást, Marius Fabre 2 ükunokája. 

A Pauza kínálatában többféle Marseille szappan kiszerelés közül választhatsz: 120g, 200g, 400g, 1kg és 2,5kg, sőt már a falra szerelhető változat is elérhető. Ezeken túl nagy választékban találsz még nálunk egyéb Marius Fabre termékeket. Ha pedig személyesen látogatnál el hozzánk, várunk üzletünkben: 1052, Budapest, Vitkovics Mihály utca 7.

Marius Fabre szappangyár Provence-ban
Marius Fabre Salon de Provence-ban található szappangyára
Marius Fabre szappangyár Salon de Provence-ban