Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

Növénypréselés

Évi
2018. 08. 21. 16:55:24

"Flowers always make people better, happier, and more helpful; they are sunshine, food and medicine to the mind." - Luther Burkbank

Úgy jó 3 hónapja, egy vidéki séta alkalmával ugrott be egy kép az általános iskolai időszakomból. 5.osztályba készültem épp, nyár volt és házi feladatnak a vakációra megkaptuk, hogy készítsünk mini herbáriumot. Préseljünk növényeket és készítsünk melléjük leírást. Angol perje, mezei zsálya, gólyahír. Ezek a nevek azok, amik egyből beugranak, ha erre gondolok. Virágpréselős mániám ezzel az emlékkel és ezzel a szóval kezdődött: herbárium. A Pinterest tele van gyönyörűbbnél gyönyörűbb inspirációs képekkel erre a szóra keresve.

                      Herbárium - kép forrása Pinterest

A herbárium egyébként nem más mint préselt vagy szárítással kikészített növények gyűjteménye. Még a digitális korszakot megelőző időben, a növény kódexek összerakásához, azon belül is a növények rendszerbe vételéhez volt rá régen szükség. Helyesen leírja a növény latin nevét és osztályát, benne van, hogy az adott növényt hogyan gyűjtötték, hol, mikor és milyen tulajdonságokkal rendelkezik. 

Én mint hobbi "botanikus" persze nem foglalkozom ennyire alaposan a témával ahhoz, hogy mégis valami szép szülessen a kezem alatt. Megelégszem egyelőre a szép virágokkal és az ötlettel, hogy ha valahol kirándulunk, megfigyelem azokat, közel megyek hozzájuk és hazaviszek onnan egy szép emléket. Úgy gondolom, hogy az adok-veszek egyensúlyába belefér. Ezzel állítok emléket egy-egy izgalmas napnak, hozom magamhoz újra közel a természetet. A préselés folyamata és a virágok látványa megnyugtat. Mindezeken felül elindított egy újabb folyamatot bennem: elkezdett érdekelni ezeknek a növénykéknek a neve. Búvárzsebkönyből és régi növénylexikonból keresgélem néha hogy is hívják a kezembe akadt szépséget. Egész ki mániává kezdi kinőni magát a téma nálam.

Virágpréselés
 

Sok mindent lehet a préselt virágokkal díszíteni, de az én kedvencem mégis az, ha képként a falra tesszük. Hogyan? Mutatom:

Olyan könnyű:

1) Menj ki a szabadba és élvezd a nyarat. Pásztázd a szemeddel a mezőket vagy csak nézz egyszerűen a lábad elé. Lassulj le a növényekhez és fedezd fel őket. Persze mielőtt letéped, győződj meg arról, hogy nem védett fajokat gyűjtesz-e be, vagy épp védett területen szedegetsz. De lehet a préselendő virág egy kedvenc virágcsokrod virága, vagy mint az én esetemben, egy véleletlenül letört monstera levél. :-) 

2) Távolíts el a növényekről minden rájuk nem jellemző részt! Kértevő rovarokat, szennyezdéséseket, más növények részeit.

3) A növényeket ezután helyezd nedvszívó papírra. Gondosan rendezgesd el őket! Papírként használj bármit, ami épp kéznél van. A legjobbak a minél nagyobb nedszívó képességűek, de egy újságpapír is megteszi, abból is inkább a fekete-fehér, ami jobban szívja a nedvességet. Ha a növény amit préselsz különösen "lédús", akkor csak minden 5-7.oldalra tegyél csak növényt, mert a nedvesség átüt a papíron és az egyik préselés tönkreteszi a másikat. Vannak olyan növényi részek, amelyek préseléséhez pici praktikához kell folyamodnunk. Így van ez akkor, ha úgy döntünk gyökeresen szeretnénk a növénykét megszárítani. Ilyenkor pl. a túl vastag gyökérből vagy épp szárból hosszmetszetet kell vágnunk. 

4) Tedd ezután a növényeket prés alá. Jómagam 5-6 db súlyos könyvet használok erre a célra.

Virágpréselés

5) Várj... Egyes növényeknek akár 14 nap is kellhet a megfelelő száradásig.

6) Nyisd ki a présedet, de óvatosan, mert ilyenkor már nagyon törékenyek a növények. Készek arra, hogy beilleszd őket az édes nyári emlékeid közé. Akár egy sima karton papírra ízlésesen felragasztva vagy rendezd őket egy kifejezetten erre a célja talán legalkalmasabb duplafalú üvegkeretbe, amit megtalálsz a Pauza kínálatában. Ezek az egyébként 'fair trade', kézzel készített képkeretek, Indiából érkeztek pár napja. Választhatod sárgaréz, cink vagy tömör mangó fa kerettel, falra tehető, vagy álló képkeret formában.

Most pedig itt az ideje nekilátni. Irány a természet!

Duplaüveges képkeret - Pauza
Duplaüveges képkeret - Pauza
Duplaüveges képkeret - Pauza
Duplaüveges fa képkeret - Pauza

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és PaUZa hírekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.

Xxx, Évi

Blog cikk megosztás

Kategóriák Virágparádé
blog comments powered by Disqus