Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Üzletfelújítási napló - 2.rész

Mozgalmas napokat élünk szó se róla. Reggel 7:30-kor már a mesteremberekkel isszuk a napindító kávét, napközben rohangálunk a felújításhoz szükséges dolgok után, mindeközben pedig szorgosan jegyzetelünk az üzlet kialakításáról nektek, hogy még véletlenül se vesszen kárba semmilyen részlet arról, hogyan alakul a Pauza főhadiszállása. Reméljük hasznos sorok ezek azoknak, akik valami hasonlóba vágnak, legyen az lakás vagy netán egy saját üzlet.

Hol is hagytuk abba legutóbb? Megosztottam veletek annak a gondolatmenetnek az 5 lépését, ami segített lefektetni az üzlettervezési koncepció alapjait. Meghatároztuk azokat a hívószakat, amitől igazi Pauza karaktere lesz majd a boltnak. Emlékeztetőül az üzlet stíluskollázsa és rajta a design stratégia hívószavai.

üzletfelújítás - első lépések
A mostani bejegyzésben megmutatom Nektek az üzletre kialakított szín- és anyaghasználatot és azt milyen elvek szerint rendeztük be az alaprajzot. Mutatok egy bútortablót is, amit ezek a bizonyos fentebb említett hívószavak és a Pauza márkaértékei inspiráltak, mert ahogy egy lakásnál, egy üzletnél legalább annyira fontos annak a megvizsgálása, kinek is tervezünk.  Ahol csak lehet megosztok beszerzési forrást és tervezési lépéseket, így ha netán ti is felújításban vagytok vagy csak frissíteni szeretnétek az otthonotokat segítségetekre lehet ez a bejegyzés. Ha mégis valami kérdésetek lenne, nyugodtan írjatok ránk a Facebookon vagy itt a bejegyzés alatt is hagyhattok üzenetet nekünk.
 

Szín- és anyaghasználat

A kezdeti tervezési lépéseknek fontos része volt a tervezett szín- és anyaghasználat végiggondolása. Ez alapjaiban határozza majd meg az üzlet hangulatát. A kialakításánál fontos szempont volt a természetesség, a természetközeli anyagok használata és az újrafelhasználhatóság. Alapvetően a pasztell és monokróm színek használata lesz a jellemző, de ezúttal a grafit szürkét is beválasztottuk, amit a ventilátor és a radiátor fog majd büszkén magán viselni. A feketével általában mindig bátortalan vagyok, de most azt remélem tőle, hogy karaktert ad majd a belső térnek. Az alábbi anyagok kerültek tehát be a koncepcióba: lenvászon, juta, pamut, fa, papír, bőr, szőrök, réz, kerámia. A réz használatát a bontásnál fellelt régi réz kiegészítők inspirálták, úgy mint az ajtó réz fogantyúja vagy a réz Kutyaszertár felirat, amit megtartottunk a korábban itt működött állateledel boltból. A mosdóba kézzel készült kerámia csempét választottam törtfehér színben, amit Borzók Anikótól rendeltem. Imádom a matt felületét és azokat az apró pici egyenetlenségeket rajta, amit általában minden kézzel készült tárgy, így ez a kerámiacsempe is magán visel. A falak matt fehér színt kapnak, reméljük ez majd tovább tágítja/világosítja a teret, jól érvényesülnek majd előtte a termékek, de főleg azért is ezt választottuk, mert könnyen javíthatóak lesznek majd a hibák rajta. 

üzletfelújítás - első lépések

Az elrendezési alaprajz megválasztása

Egy biztos, egy ilyen kis üzletnél (27nm), mint a miénk, 10-szer meg kell gondolni az elrendezési alaprajzot. Meglátogattunk pár kisebb üzletet és azt találtuk, hogy nagyon sok beleesik abba a hibába, hogy kis üzletbe, túl sok bútort tesz, a sok bútorra még több terméket. Mindez összezavarja a látogatót, arról már nem is beszélve, hogy sötét lesz tőle a tér, ami a mi esetükben egyébként is kritikus. Egy hangulatos, barátságos, meghitt üzlet a cél.

1) Fény

A fény értelmezése és felhasználása volt szinte az első lépés. Ennek a kihasználása az elrendezési alaprajzot meghatározó egyik legfontosabb tényező volt az esetünkben. Ki akartuk használni a természetes beáradó fény minden elemét, ezért, mindent, ami bezavart eltávolítottunk. Ennek következtében kizártuk bármilyen térelválasztónak a használatát a kirakat és a belső tér között, de még a kirakati rács használatát is. A kirakati installációt megpróbáljuk egybeolvasztani majd a bolt belső terével. 

2) Haladási irányt rajzoltunk fel ennek részeként eldöntöttük a kasszapult helyét

Az üzletbútorok nagysága, elrendezése, beállítása nagyban befolyásolja a vásárlók haladási irányát a boltban. (Emiatt is döntöttünk a fülkék használata mellett, amiről majd lentebb még mesélek.) A kialakítással szeretnénk majd Titeket körbevezetni a boltban, már amennyire ez egy ilyen kis helyen lehetséges lesz majd:-). Kasszapultnak egy régi gyógyszertári vitrines pultot választottunk, amit a Vaterán vadásztunk. Az elhelyezésénél sokat dilemmáztunk. Nagyjából 3 lehetőségünk volt: a bejárat mellé, azzal szemben hátra, vagy oldalra helyezhettünk volna elméletben. Végül a pult külalakja és az üzlethelyiség lehetőségei döntöttek. A bejárat mellett és oldalt nagyon megszakította volna a vásárlók haladási irányát, és a térbe is nagyon belógott volna, plusz erre maximum akkor lett volna szükség, ha nagyon szem előtt akartuk volna tartani a vásárlókat. Márpedig mi nem szeretnénk.:-)

3) Funkciók végiggondolása

Bár kis térben elég nagy kihívás, de mégis próbáltuk zónákra bontani a teret, hogy megkönnyítsük majd a dolgotokat ha ellátogattok hozzánk. Próbáljuk elkülöníteni majd a különböző termékcsoportokat, és tervben van a táblák és feliratok használata is, ezzel is átláthatóbb lesz az üzlet, könnyebb lesz benne a tájékozódás. Hagytunk helyet kis foteleknek is, ugyanis még az sem kizárt, hogy lesz majd kedvetek picit tovább maradni nálunk. ;-) Erről majd bővebben később. pauza szines alaprajz üzletberendezés
 

4) Termékelhelyezés és bútorzat

Ahogy fentebb említettem a termékelhelyezésnél azt a stratégiát követjük, hogy inkább változatos, de kisebb kínálattal leszünk jelen a vásárlótérben, mivel hisszük, hogy a túl sok termék összezavar. Kell, hogy a vásárló szeme megpihenjen. Megpróbáljuk forgatni az árut, vagyis kevesebbet kihelyezni és gyakrabban cserélni. Ami biztos, hogy nagy kihívás lesz, mivel a raktárunk nagyon pici - gyakorlatilag nincs - erre a célra két bepolcozott kis fülkét fogunk használni, illetve a legalsó teret az üzletben. Térd alatti magasságban, a Pauza pálmalevélből font kosaraiban és fa ládákban. 

A bútorválogatásnál törekszünk arra, hogy minél szellősebb bútorzatot használjunk és minél kevesebbet. Olyanokat, amik teret adnak majd annak, hogy időről időre átrendezzük a boltot. A variálhatóság fontos szempont tehát a bútorválogatásban és a térkialakításban. Termékelhelyezésre váltakozó magasságú display-t kerestünk. Így válogattuk be a papírcsövekből készült állványokat, amiket középre helyezünk majd. Ezt még egy boltkiárusításon vettük tavaly és eddig a nappaliban használtuk, de most költözik az üzletbe. Annak, aki szeretne ilyet csinálni, nem másra mint papírcsövekre van szüksége és egy pop szegecslőre. Előbbit Csepelen a papírcsőgyárban tudjátok beszerezni, utóbbit pedig bármelyik barkácsboltban. A forgós, emelhető orvosi szék és a kerti natúr rattan szék a Möbelkunstban szerezhető be.

üzletberendezés - Pauza bolt
Kisebb tárolókat, és olyan tartókat kerestünk, amik akár a falra is rögzíthetőek és minél kisebb felületet vesznek el a falból. Így kerültek be a fali tékák a választékba, amikre a váci Ódon-Fonban leltünk rá. Mindezeken túl a legfontosabb térszervező elemek az üzletben a gipszkartonból kialakított 210 cm magas fülkék. Ezek lehetőséget adnak majd az átrendezésre, illetve az új termékek kiemelten történő bemutatására. Ezeket láthatjátok ezen a falnézeten. A bal oldali fülkébe például csiszolt akác oszlopokat tervezünk tenni, ahol a textileket lógatjuk majd be. Ennek a beszerzési forrása a Cegléd közeli erdők lesznek majd, mivel a kerítésnek használt akácoszlopok túl vastagnak bizonyultak. :-)
Van még egy karakteres eleme az üzletnek, mégpedig az antik ónémet fa ajtó, ami mögött polcok és a csúnya, de fontos villanykapcsolók és a villanyszekrény kapott helyet. Az ajtó felülete nyers marad, festést nem, csak egy kis olajat fog majd kapni.

 

üzletfelújítás - színes falnézet
 

A következő részben mesélek a világításról és elkezdem nektek megmutatni a kiegészítőket, és mesélek erről a szerintem szuper szexi fekete ventilátorról. Addigra már remélhetőleg végeznek majd a festők és a burkolók, így mindenképpen majd hozok nektek képeket az újjászületés első pillanatairól is.

Már alig várjuk, hogy együtt lógjunk Veletek élőben is, ne csak online! ;-)

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.

Xxx, Évi

Évi