Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Üzletfelújítási napló - 1.rész: design koncepció

Évi
2018. 05. 15. 16:51:21

Múlt héten jelentettük be Nektek, hogy készül a Pauza főhadiszállása. Akkor sokan kértétek, írjak a blogra felújítási naplót az üzletről. Elkészültem az első beszámolóval. Íme! 

Mit szólnátok ahhoz, ha az üzlet pontos címét nem árulnám el, cserébe hétről hétre elárulok egy-egy részletet a lokációt illetően? Kis izgalom és meglepetés nélkül mit sem ér az egész. :-) Nem igaz? Cserébe az első részben elárulok pár részletek az üzlet adottságairól, a kezdeti kihívásokról és összefoglalom, hogy milyen végiggondolnivalóink voltak az előtt, hogy a berendezett alaprajzot és a bútortablókat elkezdtük volna összeállítani. Ha úgy tetszik, egyfajta design stratégia és az ahhoz vezető út ez a mostani bejegyzés.

Van az úgy, hogy a leendő bolttulajdonosok saját maguk veszik kézbe az új üzlet terének megtervezését és berendezését. Nos, mi is ilyenek lennénk. Érzünk magunkban kellő energiát és kreativitást, meg hát mégiscsak enteriőr designernek tanulok vagy mifene.: -)Ebben az esetben persze a megbízható kivitelezők és idő az, ami mindenképp eleengedhetetlen, hogy a mi oldalunkon álljon. Előbbi volt talán a legnagyobb félelmünk. >>A felújítás végén szívesen megosztom az összes mesterember elérhetőségét, mert most tudom csak igazán mekkora kincs ez, de addig még bizonyítaniuk kell.:-)<<

Hol is kezdjem?! Mondjuk a nulladik időpillanattal. Meglátni és megszeretni. Már nem is tudom minek nevezzem, 'jószerencsének', vagy a vonzás törvénye működött jól az esetünkben, de tény, hogy egymásra akadtunk. Mi és az utca, ahol az üzlet van. Legelőször nem is kifejezetten ebbe a konkrét üzletbe, hanem magába a lokációba szerettünk ugyanis bele. Szeptember óta szinte minden nap arrafelé sétáltunk és álmodoztunk. Néztük, ahogy a környező tér megújul, az emberek újra felfedezik maguknak a városnak ezt a csendes kis utcáját, mi pedig elképzeltük magunkat és a Pauzát benne. A tervezés tehát ha úgy vesszük, ezekben a pillanatokban kezdődött. A kémia tehát adott volt, jött a lehetőség és mi úgy döntöttünk: belevágunk. Zolival rögtön megegyeztünk az alapokban: minél kevesebb megalkuvás, időtállóság, minőség. Egy kis szerelemgyereket fogunk csinálni.

  üzletfelújítás bontás előtt és után

Általában mindig úgy dolgozom a tervezési feladatokban, hogy az alaprajz berendezése és a bútorok válogatása előtt kialakítok egy stratégiát. Ha ez megvan, sokkal könnyebb a későbbiekben dönteni és a tervezés is valahogy sokkal jobban összeáll. Ez esetben felmértük az üzlethelyiségben rejlő adottságokat, mellétettük a Pauza márkát akinek tervezünk, mindezekből levezettük azt a hangulatot és stílust, amit végül az üzlettel vissza szeretnénk adni a látogatók felé. Végezetül meghatározásra kerültek a design stratégia legfontos hívószavai. Mindez miért és hogyan? Íme a lépések részletesen.

1.lépés: Mik a helyszín leginspirálóbb elemei?

  • Adottságok: Itt az alaprajz és a fény értelmezése volt az egyik legfontosabb végiggondolnivaló. Bár az üzlet alaprajza alapvetően előnyös, hátul elég sötét van, kevés fény jut be. Ha be is süt a nap, akkor is késő délután, és akkor sem sokáig. Összességében tehát fontos feladat, hogy világosítani kell majd a helyiséget, különös tekintettel az üzlet hátsó részére. Más. Egyik legszerethetőbb adottsága a helyiségnek a nagy kirakat, aminek peremére oda is lehet kuporodni. Kis üzletről lévén szó a zsúfoltságot kerülni kell. Térérzet romboló nagy korpuszok és hagyományos üzletberendezési bútorok helyett másban kell majd gondolkoznunk. Itt került fel a gipszkartonból kialakított 'fülkék' ötlete a kis füzetünkbe.
  • Lokáció: Az üzlethelyiség a belváros egy csendes utcácskájában található. Az elhelyezkedés egyik erőssége, hogy az maga is kimenőt jelent a város zajából és a rohanásból. Az utcában található a kerület első (és talán) egyetlen vadszőlő tőkéje. Most még úgy gondoljuk, hogy a tervezés során mindkettőre lehet majd építeni. Igen, akár még a vadszőlőre is. :-)
  • Építészet kívül-belül: Itt főleg rég elfelejtett funkciókat és arculati elemeket jegyeztünk fel. Mindazt, ami jelenleg karaktert ad az üzletnek és a jövőben is megtartanánk. "Alkoss folyton újat, és őrizd a régit!" Valljuk. Tiszteljük a környék báját, az épületet, az üzlet múltját, eszünkben sincs mindent lecseréléssel modernizálni. Így ezen a ponton az alábbi dolgok kerültek fel a kis felújítós füzetünkbe: a bejárati ajtón hatalmas régi réz fogantyú van, emiatt a réz, mint anyag, felkerült az akkor még képzeletbeli anyagmátrixunkba. Beleszerettünk továbbá a régi radiátorokba, ezeket is ráncba szedjük majd és a design részévé tesszük, ahelyett, hogy kidobnánk. Felfedeztük továbbá egy 30 éve nem használt árnyékoló szerkezet maradványait a kirakati ablakon. Elég kis esély van sajnos ennek a rekonstruálására, de utánajárunk, az már fix. A korábbi kutya-macska eledel bolt egyik réz feliratát és félretettük: Kutyaszertár felirattal. Ezt majd valahova felszereljük a boltba és amellett, hogy tiszteleg az elődök előtt, jópofa 'gag' is lehet belőle. Egy kis humor pedig sosem árt.;) 

üzletfelújítás - első lépések

2.lépés: Mi az üzleti koncepció ami köré tervezni kell? 

Magánlakáshoz hasonlóan itt is van kinek tervezni, mégpedig a mi kis Pauza márkánknak. Előszedtem hát a Pauza marketing stratégiáját és a márka értékajánlataiból levezettem, hogy azoknak milyen hatása lesz a kialakítandó üzleti arculatára. Az alábbi ábrában szedtem ezeket össze. Szépen gyűlnek az inspirációk a tervhez! :-)

üzletfelújítás

 

3.lépés: Mitől fogja azt érezni a látogató, hogy szerethető, barátságos?

Szeretnénk ha a Pauza bolt nem csak egy egyszerű lakberendezési üzlet lenne, ahol az áruk ott sorakoznak a polcokon, bejössz, leveszed, kifizeted, elmész. A vágyunk az, hogy otthonos legyen, inspiráló és egy picit játékos. Utóbbit egyedi grafikákkal szeretnénk majd elérni. Fruzsi fejlesztett nekünk egy külön saját Pauza betűstílust és pár karakteres arculati elemet, amit mindenképp szeretnénk majd alkalmazni a térben. Reméljük, hogy ezek az egyedi illusztrációk, a természetes anyagok használata (fa, szőr, papír, vászon) és persze a zene szerethetővé és barátságossá fogja tenni a belső teret, ahova már megérkezni is felér majd egy lelassulással.

4.lépés: Hangulat tabló elkészítése

Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy az üzlet arculatának vezérelvei összeálljanak. Előtte még 1 gyakorlatunk van hátra, ami annak a végiggondolásában segít, hogy az üzlet belső kialakításával milyen hangulatot szeretnénk majd visszaadni. Ez egyfajta elsőkörös vizuális leképezése a terveknek és az elképzeléseknek. A Pinterest és a Photoshop segítségével készítettem egy hangulat tablót, rajta olyan képekkel és hívószavakkal, amik jól összefoglalják azt az érzést, amit a belső térnek a felújítás végén vissza kell majd adnia. Íme: 

hangulat tablója az üzletfelújításnak

5.lépés: Design stratégia

Egy tervezés során rengeteg döntési pont van. Naponta akár több 10. Ha a koncepció alapjai jól le vannak fektetve, akkor ezeknél a döntési pontoknál csak vissza kell nyúlni a hívószavakhoz és pikk-pakk segít az elakadásban. Emellett az egyik legnagyobb kézzel fogható hozadéka, hogy ettől lesz a tervezés a végén igazán végiggondolt, az elemei ettől fognak igazán működni egymással, így lesz majd igazi karaktere a boltnak. Ha a nyitás után megkérdeznénk a látogatókat arról, hogy írják körbe szavakkal a Pauza boltjának belső terét, és netán hasonlóakat mondanak majd, mint ami a lenti képen összeszedtem, akkor bizony jól dolgoztunk. A hívószavak mellé pedig képeket tettem, amik segítenek visszaadni a vágyott stílust. 
stílus kollázs üzletfelújítás

A következő részben mutatok pár részletet a bontásból, megmutatom a berendezett alaprajzot, szín és anyagmátrixot és pár előzetes berendezési tablót.
Már alig várjuk, hogy együtt lógjunk Veletek élőben is, ne csak online! 

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és PaUZa hírekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.

Xxx, Évi