Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

Könyvek és magazinok: olvasnivalóim tavaszra

Évi
2018. 02. 20. 12:30:00

Pár hete sikerült beszereznünk egy 1960-as évekbeli hintaszéket magunknak. Azóta valahogy még jobban úrrá lett rajtam az olvasási vágy. Be is rendeltem pár olvasnivalót tavaszra. Szinte már látom magam esténként a kis székemben, egy takaróval a derekam köré csavarva, egy gőzölgő tea bekészítve mellém, kezemben a könyvekkel. Egész jó kis levezetése ez egy rohanós napnak, nem gondoljátok? 

Lentebb összeszedtem nektek mely olvasnivalóra, és miért épp rájuk esett a választásom. Előljáróban még annyi, nem az összes könyvön tegnap száradt meg a nyomdai festék, illetve többségük sajnos itthon nem kapható, de Amazonról mind egy kattintásra beszerezhető (#nemszponzoralttartalom). Mindezekkel együtt remélem inspirál Titeket is abban, hogy összeállítsatok magatoknak is egy olvasási kívánság listát 2018-ra.

Nézzük hát, milyen könyvek várnak rám:

kedvenc könyveim, olvasnivalóim tavaszra

Kezdjük mindjárt Niki Brantmark legutóbbi könyvével a 'The Scandinavian Home'-mal. Benne olyan dán, svéd és norvég otthonokkal, amelyeknek a berendezését a természet inspirálta és a terek bennük a kedvenc anyagaimmal vannak puhítva, úgy mint fával, bőrrel, birkabőrrel, lennel és gyapjúval. Mindez a skandinávok tiszta vonalvezetésével kombinálva, rendkívül otthonos és meleg belső tereket eredményezve.

Különböző könyvek.

Korábban már említettem, hogy színhasználatban a monokrómot kedvelem. Hilary Robertson 'Monochrome home' című könyve telis tele van a kedvenc fehér, barna és szürke színeimmel és azok árnyalataival. Terekkel, melyek ilyenben vannak felöltöztetve. Elegánsak, sikkesek, kortalanok és nem utolsó sorban nyugtatóak.

kedvenc design könyvem
kedvenc design könyvem

Ha már témánál vagyunk, megmutatom mi a harmadik design témájú könyvem a sorban. Egy ideje foglalkoztatnak a japán esztétika jegyében született alkotások, felületek, terek. Vonzanak a patináns és tökéletlen felületek és formák. A wabi-sabi tulajdonképpen pont ezekről szól, de annál mégis több. Egy életstílus. Kevés viszont az irodalom róla. Ez a mindössze 94 oldalas könyv bizonyára fog majd tudni újat mondani a témában. Címe: 'Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets & Philosophers', ami az amerikai Leonard Koren tollából született. Ha tetszik majd az első rész, megveszem a legújabb részét is.

kedvenc könyvem a wabi sabiról

Jöjjön most két olyan témájú könyv, aminek tartalma már egy ideje foglalkoztat engem is és Zolit is. Valahol az álmainkban van egy telkünk kilátással, rajta egy kis faházikóval. Az autóbejáróban pedig áll egy lakóautó, ami alvásra és főzésre legalább annyira alkalmas, mint utazásra. Mondjuk körbeutazni vele Európát...hmmm....:-). Egy kis álmodozásra szántam ezt a két könyvet magunknak. A 'Cabin Porn' szerzői eredetileg Instagramon kezdték el gyűjteni a világ különböző pontjain épített faházakat. A projekt aztán túlnőtte a gazdáit és végül könyv lett belőle. Benne nem csak gyönyörű képekkel, hanem a tulajdonosok és a házaik építésének történeteivel.

kedvenc könyvem faházakról

Valahogy ugyanígy járt  a 'The rolling home' szerzőpárosa is. Negyedévente jelenik meg, ez a tulajdonképpen inkább magazin, mint inkább könyv, benne olyan emberek történeteivel, akik éltek már, vagy jelenleg is valamilyen lakóautóban élnek. Éttermet üzemeltetnek, vagy épp a világot utazzák benne. Amellett, hogy telis tele van inspiráló képekkel egy igazán lelassult és szabad életvitelről, sok ötletet is várok belőle icipici terek otthonná történő alakítására. Ha a magazint nem is veszitek meg, kis ízelítőt kaphattok, ha bekövetitek a projektet a '@therollinghome' név alatt az Instagramon. Ha ez megtetszett, és már úgyis az Instán vagytok, imádni fogjátok a '@project.vanlife' fiókját is. Figyelem, mindkettő csak erős idegzetűeknek! :-)

kedvenc magazinom, benne lakóautókkal és világjárókkal
kedvenc könyvem, benne lakóautókkal

A lista végére hagytam az egyik közös kedvencünket. 'Bartos Erika - Budapest titkai' című olvasnivalóját. Közösen vettük Zolival azzal a céllal, hogy hétvégente, mikor úgy tartja kedvünk, felütjük egy-egy fejezetét és a könyv alapján alaposan bejárjuk. Én lassan 15 éve lakom Budapesten, eddig főleg Budán, de mióta pesti oldalra költöztünk egyszerűen nincs nap, hogy ne mennénk el a városban egy rövid sétára. Hó, fagy nem számít. Először csak meg-megálltunk egy-egy épület előtt és elkezdtünk felfelé is nézni, nem csak a lábunk elé. Beosontunk nyitva hagyott lépcsőházak ajtaján...és lám, rájöttünk Budapest izgalmas és felfedezetlen még számunkra.

kedvenc könyvem Budapestről
kedvenc könyvem Budapestről a lelassult hétvégékhez

Ha tetszett a cikkünk iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta egyszer értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

Szép napot! Xxx

Évi