Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

Esszenciális olajok, illóolajok

Évi
2020. 10. 31. 12:14:50

A gyógynövényeken kívül kevés olyan hatékony és jótékony dolog van, mint az illóolajok. Gyakran hívják őket a növények lelkének. Magas koncentrációjúak, amit mi sem mutat jobban, mint a következő egyenlet: 1 csepp illóolaj, 15-40 csésze gyógytea főzettel vagy 10 teáskanál tinktúrával egyenlő. Mielőtt elkezded használni és leteszed egy márka mellett a voksod, fontos, hogy edukáld magad. A mai blogbejegyzés célja, hogy segítséget adjon a választásban.

Szomódi levendulás illóolaj levendula olaj

Az olajfajták kiválasztásánál talán még fontosabb annak mérlegelése, hogy az olaj, amit választasz, milyen forrásból jön, ki a készítője. Röviden: a minőség és fenntarthatóság mérlegelése. Vagyis a vásárolj kevesebbet, de jobbat elv érvényesítése itt is fontos. Használjuk otthoni wellnessre és takarításra, de mértékkel, a vásárlásnál pedig legyünk átgondoltabbak!

Szomódi levendulás illóolaj levendula olaj

A polcok előtt állva sajnos nem igazán kapunk segítséget abban, hogy el tudjuk dönteni, amit leveszünk a polcról, milyen minőségű, valóban segít-e vagy csak ártunk vele magunknak és a környezetnek. Igen, a környezetnek, merthogy a fenntarthatóság az illóolajok esetében is fontos.

Szomódi levendulás levendula víz

A tömeggyártás és a termék lekövethetetlensége itt is komoly negatív környezeti hatásokat eredményezhet, így azt gondolhatjuk, hogy használatával közelebb kerülünk a környezethez, mégis ártunk vele, mint fogyasztók. Mit értek ez alatt? Máris elmondom...

Mivel koncentrátumokról van szó, egyetlen csepp mögött sok-sok kilógrammnyi növény termesztését igényli a háttérben.

Pár szemléltető példa: 500 grammnyi illóolaj készítéséhez

• 500kg virágszirmot,
• 1000kg ciprusfát,
• 3000kg citromfüvet,
• 100kg levendulavirágot vagy
• 1500kg citrom szükséges leszüretelni és lepárolni.


szomódi levendulás illóolajok

A hangsúly nem is a növényeken nagy mennyiségén van, hanem az óriási földterületek megművelésén, amik felett nekünk fogyasztóknak ily módon pozitív ráhatásunk lehet. Másik oldalról megfogva képzeljük el, milyen pusztító lehet az, ha az olajunkért előállított növényeket nem a megfelelő rendszerben nevelik, szüretelik és ápolják.
 

Nekünk fogyasztóknak mindig nagy erő van a kezünkben. Az olajoknál sincs ez másképp.

A nagy mennyiségben, futószalagon gyártott, olcsó olajok előállítói, nagyüzemi farmokkal dolgoznak, amik monokultúrális gazdálkodást folytatnak, ami nagyfokú talajromlást eredményez, a talaj egészségének a romlásával egyre több szintetikus anyagra van szükség. A monokultúra megszünteti a biológiai kontrollokat, kizsigereli a földet. Ez azt jelenti, hogy nincsenek olyan növényi fajták, amelyek természetes módon táplálják a talajt. Ebből adódóan kevesebb a mikroorganizmus és a baktériumfaj a talajon, mivel kevesebb tápanyag áll rendelkezésre. Egy idő után a föld teljesen kimerül és használhatatlan lesz.

Szerencsére már itthon is vannak olyan készítők és kistermelők is a piacon, akik felismerve felelősségüket, a környezettel harmóniában dolgoznak: munkájukat vegyszermentesen és fejben a biodiverzitás fenntartásának fontosságával végzik. Mi egy ilyet biztosan ismerünk a Pauzánál. Ők a Szomódi Levendulás. Egy magyar mikro vállalkozás, Szomód környékéről. A gyógynövényes kert megművelésétől kezdve, egészen az olajok lepárlásáig minden, Nóri a gyógyszerész és Józsi, a kertészmérnök szakmájának és alázatos kétkezi munkájának közös nevezője.

szomódi levendulás illóolajok

Mindezekkel nem az volt a cél, hogy elvegyem a kedvet az illóolajoktól, csupán a kedvet szeretném meghozni az átgondoltabb használathoz. Nehéz mindennek megfelelni, megfontolt döntést viszont nem is olyan nehéz hozni.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni az illóolajok vásárlásánál:

  1. Az ára: azt kell érezned, hogy az olaj, amit veszel egyfajta befektetés és értéket kapsz a pénzedért. Bizonyos olajok árai egyben arról is árulkodnak, hogy olcsó, egyéb olajokkal vannak felhígítva.
  2. Részesítsd előnyben azokat az olajokat, amik a növény nevével, annak latin nevével, a származás pontos helyével és a készítés dátumával vannak ellátva.
  3. Mindig olvasd el az összetevők részt.
  4. Keresd a tanúsítvánnyal ellátott illóolajokat. A többiben magas koncentrációban lehetnek ugyanis egészségre és környezetre ártalmas kemikáliák.
  5. Ha van rá lehetőséged, ismerd meg az olajok készítőjét és támogasd azokat a vásárlásaiddal, akik felelős gazdálkodást folytatva állítják elő olajaikat.
  6. Használd felelősséggel és átgondoltan az olajokat. Semmiképp ne pazarolj! Használjuk otthoni wellnessre és takarításra, de mértékkel, a vásárlásnál pedig legyünk átgondoltabbak. Használj kevesebbet, de vásárolj jobbat! 

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legfrissebb Pauza hírekről! Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is. A Pinteresten pedig tovább inspirálódhatsz.
Xxx, Évi

Blog cikk megosztás

Kategóriák Pauza termékek
blog comments powered by Disqus