Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

A sokoldalú fekete szappan - mi mindenre használd?

 

Egy előző bejegyzésemben felsoroltam három környezetbarát, házilag elkészíthető tisztítószert, amelyekkel egyszerűbbé és környezetbaráttá tehető a takarítás. Ebben a bejegyzésben további felhasználási lehetőségeket mutatok nektek a már jól ismert fekete szappannal, amelyet a zsíroldás, felmosás és felülettisztítás mellett másra is használhatsz. Körülbelül három éve használjuk ezt a felülettisztítót, így sok tapasztalatot gyűjtöttünk vele kapcsolatban, amit most szeretnénk veletek megosztani.

Mi is az a fekete szappan?

100%-ban lebomló, olívaolaj alapú tisztítószer. A Marius Fabre márka saját fejlesztése. Egyik legnagyobb előnye, hogy tucatnyi háztartási tisztítószert helyettesíthet, tehát egyszerűsítheted is vele az otthoni folyamatokat. Ezen túl pedig nincs olyan felület, amiben kárt tudna okozni, így ha sok olyan természetes anyaggal élsz együtt, amit a hagyományos tisztítószerek és a citromsav/szódabikarbóna bántana, akkor a fekete szappant neked találták ki. 100%-ban természetes és lebomló összetevőket tartalmaz, így kisgyermek családoknak, kisállatokat tartóknak és kertes házban élőknek is jó választás.

Mielőtt belevágnék ebbe a bizonyos listámba, egy valamit tisztázni kell: a fekete szappan 2 féle formájában használható. Sűrű koncentrátum, paszta formájában és hígított, folyékony változatban.

Melyik esetben melyiket kell használni? A saját tapasztalatom az, hogy az esetek többségében elegendő a hígított változat. Ezt saját magatok is könnyedén elkészíthetitek a koncentrátumból: 500ml meleg vízhez 1, max 2 evőkanál fekete szappan koncentrátumot adtok, egy praktikus spriccelő fejes flakonba öntitek, felrázzátok és kész is. Magát a koncentrátumot én két esetben használom, ezekről részletesen mesélek a lenti listában. Most pedig íme ez a sokat emlegetett lista:

 

Fekete szappan koncentrátum hígítva spriccelős üvegben

 

Fekete szappan koncentrátum

Felmosás és padló

Gazdag olívaolaj tartalmának köszönhetően a fekete szappan tisztítja és alaposan ápolja az összes fajtájú padlót (csempe, terrakotta, kerámia, laminált, márvány, fa hajópadló, cementlap, metlaki stb.).
Használati utasítás felmosáshoz: tegyél 2 evőkanálnyi fekete szappant 4-5 liter meleg vízbe. Felmosás és lemosás után nem kell leöblíteni. Tudtad? A fekete szappannal tisztított padló nem csak környezet-, de egészségbarát padlót is jelent. Nem tartalmaz ugyanis semmilyen vegyi anyagot, tehát egyáltalán nem kell aggódnod a kúszó mászó kisgyermekek vagy háziállatok miatt. 
 

 

 

 

Munkalapok, sütő, főzőlapok...zsíroldás

A fekete szappan engem személy szerint a zsíroldó hatásával nyűgözött le leginkább. Tisztítja és eltávolítja a ráégett és zsíros ételmaradékokat a tűzhelyekről, főzőlapokról, elszívókról, sütőkről, munkalapokról, mosogatókról stb. Használati utasítás: Fújd be a kezelni kívánt felületet a hígított fekete szappan folyadékkal, amit úgy tudsz elkészíteni, ha 500ml meleg vízhez, 1 (de inkább 2) evőkanál fekete szappan koncentrátumot adsz. Dörzsöld át, majd töröld át egy ronggyal. Tippünk: A nagyon ráégett, makacs zsíros szennyeződéseknél vigyél fel az ujjaddal vékonyan a szennyeződésre magából a tömény pasztából és hagyd hatni pár óráig, akár egy éjszakára. A vörösréz dörzsi egyébként nagyon hatékony segítője a fekete szappannak. Ketten együtt igazi világbajnokok a sütő, gáztűzhely, és mosogató tisztításában.

Tisztítószeres üveg házi tisztítószereknek

 

Fekete szappan koncentrátum

Hűtő

A fekete szappannal tisztíthatsz hűtőt és fagyasztót is. Nem csak a természetes felületeket, a műanyagot is nagyon hatékonyan tisztítja. Használati utasítás: Használd a hígított változatot, vagyis hígíts fel 1-2 evőkanál olívaolaj fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonba, és szöszmentes ruhával tisztítsuk meg a felületet. Nem kell öblíteni.

Réz és ezüst edények

A fekete szappannal tisztíthatsz és fényesíthetsz különféle réz-és ezüst felületeket. Edényeket, evőeszközt. Használati utasítás: Hígíts fel 3-4 evőkanál fekete szappan koncentrátumot egy tál meleg vízben. Hagyd ázni a tárgyakat 5-10 percig. Öblítsd le, majd szárítsd meg!

 

Mosogatás

Az olívaolaj alapú fekete szappan tisztítja és zsírtalanítja a serpenyőket és a sütőket ... épp ezért van, hogy mosogatásnál is bevetem. Alapjában ugyanis Marseille kockaszappannal mosogatunk, viszont ha nagyon olajos felületet kell elmosni, vagy épp a mosogatás végén a mosogató tálcát, rásegítek a szappan zsíroldó hatására. Ezt úgy teszem, hogy nyomok egy keveset a fekete szappanból a mosogató kefémre, vagy épp a vörösréz dörzsimre, ha sütőről vagy tepsiről van szó. Tipp: erre a célra tapasztalatom szerint az a legjobb, ha egy pici pumpás üvegben 1:1 arányban hígítasz fekete szappant és alkalomadtán ebből nyomsz a szivacsodra, kefédre vagy dörzsidre. Dörzsöld át, majd öblítse le forró vízzel.

Tudtad? Sok cserkész a fekete szappan hazájában csak és kizárólag fekete szappannal mosogat. Mivel a környezetre teljesen ártalmatlan, így a természetben is bátran használható.

 

Környezetbarát tisztítószerek - Marius Fabre

 

Fekete szappan koncentrátum

Asztalterítők, szalvéták, konyharuhák, stb....a fekete szappan mint folteltávolító

Textilfelületek, kárpitok folteltávolítójaként is használható a fekete szappan koncentrátum. A mosásnál a mosóporhoz adva, vagy mosás előtti előkezelésként a foltot bekenve. Használati utasítás: mosás előtt kend be fekete szappan koncentrátummal a foltot. Hagyd rajta 15 percig, majd indulhat a gépi mosás.

Tipp: makacs foltok esetén akár napokig is érdemes a folton hagyni a szappant.

Vigyázat: Az olívaolaj fekete szappan sötét színe enyhe nyomot hagyhat a fehér vagy nagyon világos textileken. Használat előtt érdemes a szövet egy kisebb részén tesztelni.

 

Tető, pala, kaspó

Helyreállítja a tető, pala és agyagkaspók természetes megjelenését. Használati utasítás: Hígíts fel 2 evőkanál fekete szappant egy kis vödör meleg vízben. A tisztításhoz használj kefét. Nem kell öblíteni.

Grillező, sütögetők

Tisztítja és zsírtalanítja a kültéri grilleket. Használati utasítás: Egy kis fekete szappan a súrolókefére, kefélt át vele és öblítsd le bő vízzel. Tipp: nyugodtan moshatod a kertben, akár a füvön, mivel a fekete szappan nem károsítja a növényeket, a földet és az élővilágot.

Tisztítószerek és takarító eszközök

 

Fekete szappan koncentrátum

Kandalló üvegek

Tisztítja és eltávolítja a kormot a kandalló üvegekről. Használati utasítás: Hígíts fel 1 evőkanál fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonba, és egy ruhával tisztítsd meg a felületet. 

Bőr, műbőr, fa - táskák, cipők és bútorok tisztítása

Nem csak az otthon takarítása oldható meg fekete szappannal. Táskák, cipők, bútorok, sőt még az autó műszerfala is ugyanúgy tisztható vele. Sőt! A fekete szappan tisztítja és egyben ápolja is a fa és bőr felületeket, legyen az valódi vagy műbőr. Használati utasítás: Hígíts fel 1 evőkanál fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelős flakonba, és egy ruhával tisztítsd meg a felületet. Nem kell öblíteni. Tekints tehát úgy a fekete szappanodra, mint cipő- és bútortisztítóra, bútorápolóra.

 

Fekete szappannal a növényvédelemben

A fekete szappannal védheted a növényeidet (pl. rózsáidat) a kártevő rovarok, pl. a vörös és más atkák, ellen. Használati utasítás: Hígíts fel 5 evőkanál Marius Fabre fekete szappan koncentrátumot 1 liter meleg vízben. Hagyd lehűlni, majd permetezd le vele a fertőzött növényeket, ügyelve arra, hogy a levelek felső és alsó részét is lefedd vele. Fontos: permetezz reggel, jóval a forró, tűző nap előtt, vagy este. Különben a tűző nap ráégetheti a folyadékot a növény leveleibe és foltos lehet. Ha szükséges, ismételd meg néhány naponta. A kertben kiváló szövetségesed a fekete szappan. Az Európai Tanács 834/2007 rendeletének megfelel, így biogazdálkodásra alkalmas.

Fekete szappan a kertben és gyümölcsösökben

Egyszerű, környezetbarát védelem a kerti növényeidnek: a levéltetű, pajzstetű és bíbortetű ellen. Használati utasítás: Hígíts fel 5 evőkanál Marius Fabre fekete szappan koncentrátumot 1 liter meleg vízben. Hagyd lehűlni, majd permetezd le vele a fertőzött növényeket, ügyelve arra, hogy a levelek felső és alsó részét is lefedd vele. Fontos: permetezz reggel, jóval a forró, tűző nap előtt, vagy este. Különben a tűző nap ráégetheti a folyadékot a növény leveleibe és foltos lehet. Ha szükséges, ismételd meg néhány naponta.

Autók, motorkerékpárok, kerékpárok és hajók

A fekete szappan ragyogó eszköz autók, motorkerékpárok, hajók és kerékpárok tisztítására. Használati utasítás járművek külső tisztításához: tegyél 2 evőkanál fekete szappant 4-5 liter meleg vízhez. Mosd át vele az autót. Öblítés mindenképp kelleni fog. Tipp: Használhatod az autódban lévő bőr, vagy műanyag felületek, többek között a műszerfal tisztítására is. Használati utasítás autók belső felületeinek tisztításához: Hígíts fel 1 evőkanál olívaolaj-fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonban és máris nekiláthatsz a takarításnak. Hajókat is lehet tisztítani a fekete szappannal: hajófedélzeteket és a hajótesteket, legyen az fából, vagy műanyagból. Mivel a szappan folyó és tó barát, ezért nem árt a környezetnek. A használati utasítás itt is hasonló: 2 evőkanál fekete szappant hígíts fel egy vödör vízben. Súroláshoz használd általános súrolókeféinket. Ha végeztél öblítsd le.

Fekete szappan az állattartásban

A Marius Fabre fekete szappant sok európai bio állatfarm használja, pl tejet adó állatok tőgyének a tisztítására. Ha esetleg te kedves olvasó hasonló farmot üzemeltetsz, jó hírünk van. A fekete szappan az Európa Tanács n°834/2007 rendelete értelmében bátran használható bio állattartásban. Használati utasítás: egy vödörnyi meleg vízben oldj fel 2 evőkanál szappant és ronggyal törölgesd át az állat tisztítani kívánt testrészét. De nem csak "farmerek", hobbi kisállattartók is használhatják: bármilyen kisállatot, sőt lovat is lehet tisztítani a fekete szappannal. Úgy kell rá tekinteni, mint egy természetes samponra. Tisztít és fényt ad a sörénynek és bundának. Használati útmutató: Vizezd meg az állatod szőrét és tegyél rá némi fekete szappan pasztát. Dörzsöld át és alaposan öblítsd le!

Ecsetek

A fekete szappan hosszabb élettartamot és finomabb szálakat eredményez az ecseteidnél. Az összes sörte puha és kellemes tapintású lesz. Használati utasítás: Hígíts fel egy kevés fekete szappant langyos vízben, és hagyd benne ázni az ecseteket. Végezetül még egy saját tapasztat. Van egy valami, amire nálam nem működött: ablaktisztítás. Arra az ecetes víznél nincs jobb és hatásosabb.

Tadelakt

Mi az a tadelakt? Egy hagyományos marokkói vakolat, elsősorban fürdőszobában, csempe helyett használják. Használati útmutató: A tadelakt készítése során a felületet speciális szappannal kezelik, hogy vízállóvá és ellenállóvá tegyék. A fekete szappan használata a tadelakt felületek előkészítésére és tisztítására szolgál. A fekete szappan felhasználása előtt a tadelakt felületét alaposan meg kell tisztítani, hogy eltávolítsuk a por és a szennyeződések maradványait. Ezután a fekete szappant hígítsd fel vízzel. A javasolt hígítási arány 20/30% fekete szappan. Egy szivaccsal vidd fel az oldatot a felületre, a terítésnél használj hengert. Addig folytasd amíg több szappant már nem szív fel a felület, a felesleget pedig távolítsd el. A fekete szappan segít eltávolítani az esetleges szennyeződéseket, zsírokat és olajokat a felületről, és előkészíti a felületet a további tadelakt kezelésre. Fontos megjegyezni, hogy a fekete szappan használata előtt mindig célszerű tesztelni a kezelést egy kisebb, rejtett felületen, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincs-e negatív hatása a tadelakt felületére. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a felületet és szükség esetén újra kezelni azt.

A Pauza kínálatában 3 féle fekete szappan kiszerelés közül választhatsz: 1l, 5l és 20 literes változat. Ezeken túl nagy választékban találsz még nálunk egyéb Marius Fabre termékeket. Ha pedig személyesen látogatnál el hozzánk, várunk üzletünkben: 1052, Budapest Vitkovics utca 7.