Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről
Menü

A sokoldalú fekete szappan - mi mindenre használd?

Évi
2020. 04. 28. 19:46:36

Egy előző bejegyzésben összeszedtem mi az a három környezetbarát, házilag könnyen elkészíthető tisztítószer, amivel egyszerűsíthető és környezetbaráttá alakítható a takarítás. Ezúttal azt szedtem nektek össze, hogy ebből a hármas gárdából a fekete szappant mi mindenre tudjátok még használni a már sokat emlegetett zsíroldó, felmosó és felülettisztításon kívül. Nagyjából 1 éve használjuk a fekete szappant, sok tapasztalat gyűlt már össze ez idő alatt, míg másokat Tőletek ismerünk. Ezeket osztjuk most meg veletek a mai bejegyzésben.
fekete szappan marius fabre

Először is nézzük, mi is az a fekete szappan: Magas koncentrációjú, olíva olaj alapú sűrű tisztítószer koncentrátum, paszta. Egyik legnagyobb előnye, hogy tucatnyi háztartási tisztítószert helyettesíthet. De nem csak hatékony, hanem környezetbarát is, mivel 100%-ban természetes és lebomló összetevőket tartalmaz. Az alapja nagyon hasonló a Marseille szappanéhoz, annyi különbséggel, hogy a fekete szappanhoz 'potassiumot' káliumot adnak, míg a Marseille szappanhoz 'szódát' a készítés bizonyos fázisában.

Mielőtt belevágnék ebbe a bizonyos listámba, egy valamit tisztázni kell: a fekete szappan 2 féle formájában használható és kapható. 1) Sűrű koncentrátum, paszta és 2) hígított, folyékony változat. Melyik esetben melyiket kell használni? A saját tapasztalatom az, hogy az esetek többségében elegendő a hígított változat. Ezt saját magatok is könnyedén elkészíthetitek a koncentrátumból: 500ml meleg vízhez 1, max 2 evőkanál fekete szappan koncentrátumot adtok, egy praktikus spriccelő fejes flakonba öntitek, felrázzátok és kész is. Magát a koncentrátumot én két esetben használom, ezekről részletesen mesélek a lenti listában. Most pedig íme ez a sokat emlegetett lista: 

fekete szappan marius fabre

Padló, csempe és fürdőkád

Gazdag olívaolaj tartalmának köszönhetően a fekete szappan tisztítja és alaposan ápolja az összes fajtájú padlót (csempe, terrakotta, kerámia, laminált, márvány, fa stb.). Használati utasítás: tegyél 2 evőkanálnyi fekete szappant 4-5 liter meleg vízbe. Felmosás és lemosás után nem kell leöblíteni. Tudtad? A fekete szappannal tisztított padló nem csak környezet-, de egészségbarát padlót is jelent. Nem tartalmaz ugyanis semmilyen vegyi anyagot, tehát egyáltalán nem kell aggódnod a kúszó mászó kisgyermekek vagy háziállatok miatt. Tippünk: ha nagyon vízköves felületet (csempét, kádat) mosol, szükség lehet arra, hogy fekete szappanhoz citromsavat tegyél. Érdemes tesztelned a két szert együtt, mert a tapasztalatom szerint együtt még hatékonyabbak erre a célra, mint külön-külön. Sokáig küzdöttem pl. a fürdőkád tisztításával itthon. Külön-külön ugyanis a fekete szappan és a citromsav nem voltak elég hatásosak a kádunkra (bár tény, hogy nem mai darab, így el tudom képzelni, hogy egy újabb kádnál mások könnyebben boldogulnak), együtt viszont rájöttem nagyon jó tisztítók és felérnek egy korábban sokáig használt súrolókrém hatékonyságával. (Még egy személyes tapasztalat: a fürdőkád tisztításához én személy szerint a hígítatlan pasztát és a citromsavat használom, minden egyéb felületen a hígított változatot.)

Munkalapok, sütő, főzőlapok ...zsíroldás

A fekete szappan engem személy szerint a zsíroldó hatásával nyűgözött le leginkább. Tisztítja és eltávolítja a ráégett és zsíros ételmaradékokat a tűzhelyekről, főzőlapokról, elszívókról, sütőkről, munkalapokról, mosogatókról stb. Használati utasítás: Fújd be a kezelni kívánt felületet a hígított fekete szappan folyadékkal, amit úgy tudsz elkészíteni, ha 500ml meleg vízhez, 1 (de inkább 2) evőkanál fekete szappan koncentrátumot adsz. Dörzsöld át, majd töröld át egy ronggyal. Tippünk: A nagyon ráégett, makacs zsíros szennyeződéseknél vigyél fel az ujjaddal vékonyan a foltra magából a tömény pasztából és hagyd hatni pár óráig, akár egy éjszakára. A vörösréz dörzsi egyébként nagyon hatékony segítője a fekete szappannak. Ketten együtt világbajnokok a sütő, gáztűzhely, és mosogató tisztításában.       

Hűtő

A fekete szappannal tisztíthatsz és fagyasztót. Használati utasítás: Hígíts fel 1-2 evőkanál olívaolaj fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonba, és szöszmentes ruhával tisztítsuk meg a felületet. Nem kell öblíteni. 

Mosogatás

Olívaolaj fekete szappan tisztítja és zsírtalanítja a serpenyőket és a sütőket ... A fekete szappant ezért van, hogy mosogatásnál is bevetem. Alapjában ugyanis Marseille kockaszappannal mosogatunk, viszont ha nagyon olajos felületet kell elmosni, vagy a mosogatás végén a mosogató tálcát, rásegítek a szappan zsíroldó hatására úgy, hogy nyomok egy keveset a fekete szappanból a mosogató kefémre, vagy épp a vörösréz dörzsimre, ha sütőről vagy tepsiről van szó. Tipp: erre a célra tapasztalatom szerint az a legjobb, ha egy pici pumpás üvegben 1:1 arányban hígítasz fekete szappant és ebből nyomsz a szivacsodra, kefédre vagy dörzsidre. Dörzsöld át, majd öblítse le forró vízzel. Tudtad? Sok cserkész a fekete szappan hazájában csak és kizárólag fekete szappannal mosogat.  

Asztalterítők, szalvéták, konyharuhák, stb....folteltávolító

Textilfelületek folteltávolítójaként is használható. A mosásnál a mosóporhoz adva, vagy mosás előtti előkezelésként a foltot bekenve. Használati utasítás: 3-4 evőkanál folyékony fekete szappan a mosógép mosószer rekeszében. Mosás előtt: Helyezzen valamilyen puha vagy folyékony fekete szappant a foltra. Hagyja 15 percig, majd gépi mosással végezzen (makacs foltok esetén hagyja fekete szappant a foltokon néhány napig a következő mosásig). Vigyázat: Az olívaolaj fekete szappan sötét színe enyhe nyomot hagyhat a fehér vagy nagyon világos textileken. Használat előtt érdemes a szövet egy kisebb részén tesztelni.             
átlátszó üveg tisztítószereknek

Réz és ezüst edények

A fekete szappannal tisztíthatsz és fényesíthetsz különféle réz-és ezüst felületeket. Edényeket, evőeszközt. Használati utasítás: Hígíts fel 3-4 evőkanál fekete szappan koncentrátumot egy tál meleg vízben. Hagyd ázni a tárgyakat 5-10 percig. Öblítsd le, majd szárítsd meg!          

Tető, pala, kaspó

Helyreállítja a tető, pala és agyagkaspók természetes megjelenését. Használati utasítás: Hígíts fel 2 evőkanál fekete szappant egy kis vödör meleg vízben. A tisztításhoz használj kefét. Nem kell öblíteni.            

Grillező, sütögetők

Tisztítja és zsírtalanítja a kültéri grilleket. Használati utasítás: Egy kis fekete szappan a súrolókefére, kefélt át vele és öblítsd le bő vízzel. Tipp: nyugodtan moshatod a kertben, akár a füvön, mivel a fekete szappan nem károsítja a növényeket, a földet és az élővilágot.        

Kandalló üvegek

Tisztítja és eltávolítja a kormot a kandalló üvegekről. Használati utasítás: Hígíts fel 1 evőkanál olívaolaj-fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonba, és szöszmentes ruhával tisztítsuk meg a felületet. Nem kell öblíteni. 

fekete szappan marius fabre

Bőr

Úgy is tekinthetsz a fekete szappanra, mint bútortisztítóra és bútorápolóra. Tisztítja és ápolja a bőrt és a fát. Használati utasítás: Hígíts fel 1 evőkanál olívaolaj-fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonban, és szöszmentes ruhával tisztítsuk meg a felületet. Nem kell öblíteni. 

Műanyag vagy bármilyen kerti bútor

A kerti bútorok tisztításához is használhatod a fekete szappant. Használati utasítás: Tegyél egy kis koncentrátumot egy szivacsra vagy kefére, habosítsd fel és öblítsd le. 
 

Fekete szappan a dísznövényekhez

A fekete szappannal védje a pl. a rózsáidat a kártevő rovarok, pl. a vörös és más atkák ellen. Használati utasítás: Hígíts fel 5 evőkanál Marius Fabre fekete szappan koncentrátumot 1 liter meleg vízben. Hagyd lehűlni, majd permetezd le vele a fertőzött növényeket, ügyelve arra, hogy a levelek felső és alsó részét is lefedd vele. Fontos: permetezz reggel, jóval a forró, tűző nap előtt, vagy este. Különben a tűző nap ráégetheti a folyadékot a növény leveleibe és foltos lehet. Ha szükséges, ismételd meg néhány naponta. A kertben kiváló szövetségesed a fekete szappan. Az Európai Tanács 834/2007 rendeletének megfelel, így biogazdálkodásra alkalmas.

Fekete szappan a kertben és gyümölcsösökben

Egyszerű, környezetbarát védelem a kerti növényeidnek: a levéltetű, pajzstetű és bíbortetű ellen. Használati utasítás: Hígíts fel 5 evőkanál Marius Fabre fekete szappan koncentrátumot 1 liter meleg vízben. Hagyd lehűlni, majd permetezd le vele a fertőzött növényeket, ügyelve arra, hogy a levelek felső és alsó részét is lefedd vele. Fontos: permetezz reggel, jóval a forró, tűző nap előtt, vagy este. Különben a tűző nap ráégetheti a folyadékot a növény leveleibe és foltos lehet. Ha szükséges, ismételd meg néhány naponta.
barna üveg tisztíószereknek

Autók, motorkerékpárok, kerékpárok és hajók

A fekete szappan ragyogó eszköz autók, motorkerékpárok, hajók és kerékpárok tisztítására ... Használati utasítás: tegyél 2 evőkanál fekete szappant 4-5 liter meleg vízhez. Mosd át vele. Öblítés mindenképp kelleni fog. Tipp: Használhatod az autódban lévő bőr, vagy műanyag felületek, többek között a műszerfal tisztítására is. Használati utasítás: Hígíts fel 1 evőkanál olívaolaj-fekete szappant 500ml meleg vízben. Öntsd bele a keveréket egy spriccelő fejű flakonban, és szöszmentes ruhával tisztítsuk meg a felületet. Nem kell öblíteni. Tippünk: Használhatod Marius Fabre használatra kész fekete szappan spray-jét. Hajókat is lehet tisztítani a fekete szappannal: hajófedélzeteket és a hajótesteket, legyen az fából, vagy műanyagból. Mivel a szappan folyó és tó barát, ezért nem árt a környezetnek. Használati utasítás: 2 evőkanál fekete szappant hígíts fel egy vödör vízben. Használhatod általános súrolókeféinket is a súrolásra. Ha végeztél öblítsd le. Tudtad? Az 1950-es és 1960-as években a Marius Fabre szappangyár több mint 100 tonna fekete szappant szállított a francia haditengerészetnek, Toulonban a hajófedélzetek tisztításához.
 

Fekete szappan az állattartásban

A Marius Fabre fekete szappant sok európai bio állatfarm használja, pl tejet adó állatok tőgyének a tisztítására. Ha esetleg te kedves olvasó hasonló farmot üzemeltetsz, jó hírünk van. A fekete szappan az Európa Tanács n°834/2007 rendelete értelmében bátran használható bio állattartásban. Használati utasítás: egy vödörnyi meleg vízben oldj fel 2 evőkanál szappant és ronggyal törölgesd át az állat tisztítani kívánt testrészét. 

De nem csak "farmerek", hobbi kisállattartók is használhatják: bármilyen kisállatot, sőt lovat is lehet tisztítani a fekete szappannal. Úgy kell rá tekinteni, mint egy természetes samponra. Tisztít és fényt ad a sörénynek és bundának. Használati útmutató: Vizezd meg az állatod szőrét és tegyél rá némi fekete szappan pasztát. Dörzsöld át és alaposan öblítsd le! 

Ecsetek

A fekete szappan hosszabb élettartamot és finomabb szálakat eredményez az ecseteidnél. Az összes sörte puha és kellemes tapintású lesz. Használati utasítás: Hígíts fel egy kevés fekete szappant langyos vízben, és hagyd benne ázni az ecseteket.  

Végezetül egy valami, amire nálam nem működött: ablaktisztítás. Arra az ecetes víznél nincs jobb és hatásosabb.

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről! Megtalálsz minket Facebookon , Instagramon és Pinteresten is, ahol további inspiráló képet gyűjtöttünk össze nektek.
Xxx, Évi  

 

Blog cikk megosztás

Kategóriák Pauza termékek
blog comments powered by Disqus