Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. Látogatáselemzés céljából kizárólag anonim adatok kerülnek rögzítésre, marketing céllal nem gyűjtünk adatokat.
Részletek a cookie-k kezeléséről

A természetes otthon - 1.rész

Évi
2018. 10. 03. 20:05:00

Kedvenc és leginspirálóbb enteriőrjeimen keresztül mutatom meg nektek, hogyan is képzelek el egy 'természetes otthont'. Mik azok az tárgyak, anyagok és formák amelyek szerintem a naturális otthont igazán szerethetővé és nem utolsó sorban időtlenné teszik. Nem titkolt szándékom az sem, hogy a nálunk kapható tárgyakhoz és anyagokhoz is inspirációt és segítséget nyújtsak ezzel. Nézzük, mik a naturális otthon ismertetőjegyei!

 

1. EGYSZERŰ

A természetes otthon egyszerű. Se nem túl sok, se nem túl kevés, pont elég - mondja a svéd. Sokat inspirálódom a skandináv lakberendezésből. Az egyik amit leginkább megszerettem bennük, az az egyszerűség amire törekednek. Nem akarnak sokak lenni, inkább legyen kevesebb, de minőségi és igényes darab a lakásban. Egy éve már, hogy próbálom minimalizálni mind a ruhatáram, mind az egyéb személyes tárgyaimat. A legfőbb célom vele az, hogy megszűnjön a rendetlenség. Ezt azzal érem el, hogy csak azokat a tárgyakat és ruhákat tartom meg, amelyek "örömet okoznak". A gyűjtögető életmód helyett inkább kevesebbet veszek, de abból jobbat. Így pedig, hogy a cuccainkból is kevesebb lett, bútorból is megengedhetem magamnak azt, hogy csak olyan darabok vannak a lakásban, aminek a használata jól esik. Egy gyönyörű könyvespolc, egy szép komód...de nem kell már 100 féle különböző szekrény a cuccaimnak, amit soha nem használok és örömet nem okoznak. A válogatásnál az is szempont egyébként, hogy ha látható helyen marad a szobában, akár fokozhatja is az enteriőr hangulatát. Egyszerűen jól esik ránézni, hozzáérni. Nem roskadozik már az előszoba falunk sem a nem hordott kabátoktól és a cipőknek is elég egy kosár amibe beledobjuk az épp nem hordott darabokat.

természetes otthonok - egyszerűség 
kedvenc naturális otthonjaim  naturális otthon - Thymka - egyszerűség

2. FÁBÓL KÉSZÜLT TÁRGYAK ÉS BÚTOROK

Ez az egyik legfontosabb összetevője talán a természetes otthonnak. A fa révén közelebb érzem magam a természethez az egyébként tőle oly távol városi környezetben is. Sok minden eszembe jut a fáról...a tapintása, az égő fa illata, a fa padló ropogása, amint a mamuszommal keresztül suhanok rajta, egy rusztikus tölgy iróasztal felületének tapintása, az elégett gyufa illata. Apropó, elégett. Ismeritek az égetett fát, mint felületet? A 3. és 4. képen erre láttok egy példát. Mi a Pauza üzletébe is becsempésztünk egy ilyen felületet. (Erről itt olvashattok.) Fogtunk egy polcnak is jó régi deszkát, pörzsölővel és Petivel, az asztalosunk segítségével megégettük minden felületét, hideg vizet kapott, a végén pedig egy kis olajozást, amitől nem kormozódik a felülete. De nem csak polc, hanem pult, de akár egy tolóajtó is készíthető belőle.

  természetes otthonok - fából készült tárgyak - Finelittlegoods 
égetett fa - slow design  slow design - égett fa felület
 

3. TERMÉSZETES ANYAGOK HASZNÁLATA 

A fa önmagában nem elég. Sőt, ha túl sok van belőle, az sem jó. A természet, mint inspiráció más anyagokban és formákban is ott van. Levelek, termések, ágak, bőr, kerámia az asztalon, gyapjú takaró az ágyra és kanapéra, állatbőrök padlóra, székekre, padokra, fotelekbe, hasított bőr kanapé...sokáig lehetne folytatni még. Vásárlásnál érdemes először anyaghasználatban gondolkozni, és nem annyira formákban, mintákban. Néha megjelenhet egy-egy divatos anyag, mint idén például a bársony, de alapvetően olyan darabokat érdemes használni, amik kortalanok, ezáltal a jövőnek szólnak. Előnyben nálam azok az anyagok és darabok, amiknek elkészítése valamilyen lassú, kézi folyamathoz kötődik. Sokszor engedek a tapintásomnak is teret a döntéseimben. Nem csak a dolgok kinézetéről szól egy térnek a berendezése, hanem ugyanolyan fontos, hogy jó legyen a tárgyaknak a tapintása is. Egy kerámia tányérnál, egy birkakszőrnél, egy fa felületnél érdemes becsukni a szemet, hozzáérni, megsimogatni, elképzelni...és az alapján is mérlegelni vásárlásnál.

fleurrell - természetes anyagok 
természetes otthonok by forrestbound   Gillianstevens - természetes anyagok, természetes otthonok

4. A RÉGIT AZ ÚJJAL

Régi, vintage darabok keverése új, modern bútorokkal, ez szerintem a lehető legjobb, ami egy enteriőrrel történhet. Egy-egy régi tárgy és patinás felület úgy tudja fokozni érzelmileg a teret, mint semmi más. Ennél jobban csak egyet szeretünk: a történeteket, amik ezekhez a tárgyakhoz kapcsolódnak. Egy közös van a régi tárgyakban: többek, mint a fizikai tulajdonságaik. Érzelmi értékük van, így akár személyes jó emléket is idézhetnek akárhányszor rájuk nézel, az otthonosságfaktoruk pedig vitathatatlan. Lehet ez egy régi fa szék, egy népi kis szék (alias) stoki, egy rattan fotel az 1960-as évekből, egy orvosi forgószék, ami néhány helyen már rozsdás, vagy egy régi, patináns kis fiókos asztal.
 
craft fair - naturális otthonok - keverd a régit az újjal 

régi keverése az újjal - természetes otthonok - designtales 

5. FÉNY-FÉNY-FÉNY

A naturális otthonok legkülönlegesebb ismertetőjegye talán az anyagokkal való bánásmód mellett, a fénnyel való játék, a természeteshez közelítő, hangulatos világítás (vagyis a 2700 Kelvin erősségű égők, amelyek sárgás, narancsos fényt adnak). Értelmezni kell a fényt. A kint és a bent kapcsolatát. Szívem szerint teljesen elfelejteném a szoba közepén, a mennyezetről belógatott lámpákat. Előnytelen és zavaró fényt adnak. Pont ezért égnek nálunk is egy évben összesen 10 percet. Jobban szeretek több kisebb „fénytócsákat” létrehozni a teren belül, legalább 2-3 különböző lámpával egy helyiségen belül. Egy-egy asztal fölé belógatott, megfelelően árnyékolt darab, azért, hogy ne világítson direktben a szembe, csak oda ahova kell, és egy állólámpa a könyvespolc és kanapé mellé. A hangulatvilágítás egyik fontos összetevője tehát a világítótest funkcionalitása. Vagyis a lámpa ott és oda világít, ahova kell. A képen látható dán tervezésű PH5 csillár és szintén dán Arne Jacobsen állólámpa teszi a dolgát. Nem igaz?Más, de még mindig fény. A gyertya. Az a bizonyos utánozhatatlan hangulat, amit csak a gyertya tud adni. Félreérthetetlenül azt üzeni a térben, hogy ideje lelassulni és ellazulni. Márpedig a természetes otthonnak ez a legfontosabb feladata. A gyertyák nálunk pl. mindenütt ott vannak; a hálószobában, konyhában, a lépcsőfordulóban, nappaliban, fürdőszobában. Egy egyszerű hétköznapi vacsoránál ugyanúgy, mint ünnepekkor. Leggyorsabban a gyertyafény teremt hívogató meleg, barátságos légkört. A lámpákon és a gyertyákon kívül persze adhat fényt a kandalló is. :-)

Cube café Koppenhága - fény és a természetes otthonok 

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal legalján, hogy havonta értesülj a legolvasottabb blog bejegyzésekről és Pauza hírekről!

Ha érdekel a cikk folytatása és további 5 tipp a természetes otthonhoz, katt IDE!

Megtalálsz minket Instagramon és Facebookon is.

u.i. A fenti képeket kivétel nélkül megtalálod a Pauza Pinterest mappájában. A képeket nagy részét nem mi készítettük, kivéve az utolsó kettőt, ami Koppenhágában, a Cube café nevű kávézóban készült. A Pinterest mappánkban pontos leírást találsz a többi kép készítőiről. További inspirációért érdemes követni őket instagramon: @finelittlegoods ; @thymka ; @gillianstevens ; @slowdesign ; @designtales ; @forrestbound ; @craftfair ; @printazita ; @fleurrell

Xxx, Évi